16 nov in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Nestlé maakte gisteren bekend dat het bedrijf 15.000 jongeren in Europa, het Midden-Oosten en Noord-Afrika aan stages en traineeships wil helpen.
Het bedrijf wil zoveel mogelijk jongeren aan een eerste werkplek na hun school bieden. Eerste werkervaring is bepalend voor verdere kansen op de arbeidsmarkt. Nestlé verklaart dat het bedrijf zich verantwoordelijk voelt om kansen te bieden aan jonge mensen. Om een nog grotere impact te hebben, is Nestlé in 2014 de Alliance for YOUth gestart waarvan internationaal inmiddels meer dan 200 bedrijven partner zijn. Sinds 2014 hebben al 115.000 jonge Europeanen een baan of training gekregen via de Alliance.

Probiotische bacteriën remmen de groei van Salmonella en Listeria op voorverpakte verse salades. Een onderzoek van de Universiteit van Queensland in samenwerking met de Horticulture Innovation Australia bestudeerde het effect van probiotica op het verminderen van salmonellabacteriën in voorverpakte salades. Ze testten de melkzuurbacteriën ‘’ProbiSafe’’ die van nature voorkomen op groenten. De groei van bacteriën die voor mensen veilig zijn, zorgen ervoor dat kwalijke geen kans krijgen. Omdat wassen en chloorbehandelingen kwalijke bacteriën onvoldoende elimineren, zijn aanpakken om verse producten te verduurzamen van belang. Eerder dit jaar liepen meer dan 300 Australiërs een salmonellavergiftiging op na het eten van voorverpakte salades.

In Amerika is een nieuwe zoetstof in opmars. Het product zou een alternatief kunnen zijn voor stevia. Het is gemaakt van monk fruit, een traditioneel Chinese vrucht. De eerste producten die gezoet zijn met deze vrucht zijn in de VS al op de markt. Starbucks' gebruikt monk fruit-zoetstof in zijn double shot coffee&protein. De chemische structuur lijkt op die van stevia; beide stoffen bevatten geen calorieën. Stevia heeft zijn bittere nasmaak als nadeel. Monkfruit smaakt eerder dropachtig. De bijsmaak kan worden verdoezeld door toevoeging van suikeralcohol.

Uit Brits onderzoek blijkt dat 55% van alle blikjes frisdrank (33cl) in de supermarkt meer dan 30 gram suiker (7 theelepels) bevat. Dit is meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 30 gram voor iedereen boven de 11 jaar of de 24 gram voor kinderen tussen de 7 en 10 jaar. Van de 169 onderzochte dranken bevat 73% van de 33 cl blikjes meer dan 24 gram suiker. Gemberbier bevat het meeste suiker. Cola met een smaakje stond op de tweede plaats. Onderzoeker Kawther Hashem noemt het schandalig dat deze frisdranken volgens producenten binnen een ‘’gezond dieet’’ passen.

De Plastic Free Sea Foundation is een petitie gestart om de Tweede Kamer te vragen statiegeld te heffen op kleine PET-flesjes. Hierdoor zou de hoeveelheid flesjes die in de natuur terecht komt met 80% afnemen. Volgens Stichting de Noordzee liggen er op iedere 100 meter strand gemiddeld 19 doppen en 7 plastic flessen. In Scandinavische landen, Duitsland en delen van de VS is statiegeld op kleine flesjes (en blikjes) al heel gewoon. Uit onderzoeken blijkt dat statiegeld de totale hoeveelheid zwerfafval met bijna 40% terugdringt. De 'Plastic Soup Surfer' pleit voor een heffing van tenminste 10 cent op kleine flesjes.

Sinds 24 september jl. weten de Italianen dat hun geliefde Chianti-wijn genomineerd is voor de Werelderfgoedlijst van de Unesco, schrijft Harold Hamersma in de NRC. Het lijkt een cadeau voor de precies 300 jaar oude Chianti Classico. Helaas hebben de Chianti-wijngaarden last van een groeiende natuurlijke bedreiging: het wilde zwijn. Op Knack beschrijft bioloog Dirk Draulans waarom de wilde zwijnenpopulatie, dankzij een aantal jaren met veel eikels en beukennootjes, in Europa floreert: ze genieten van de oogst van voor mensen bedoelde gewassen. In Toscane, zouden de zwijnen het equivalent van 130.000 flessen Chianti hebben weggegeven in de vorm van druiven.

Het Zwitserse kaas- en zuivelbedrijf Emmi heeft een deal gesloten met de Zwitserse leveranciers van geitenmelk. Emmi belooft de afzet van Zwitserse geitenzuivel op de Zwitserse markt te stimuleren. In ruil daarvoor beloven de geitenmelkers hun productie met 10% te verhogen. Vorig jaar kreeg Emmi een storm van kritiek te verduren toen het bedrijf in Nederland geproduceerde geitenkaas in Zwitserse grotten liet rijpen en deze vervolgens op de Zwitserse markt bracht. Emmi gaat ook door met de Nederlandse kaas, maar zal extra investeren in Zwitserse geitenzuivel, zoals het merk Le Petit Chevrier. Andere geitenzuivelproducten zitten nog in de pijplijn, schrijft Boerderij.

Bijna 90% van de artsen op de Eerste Hulp krijgt te maken met ouderen die onder invloed van alcohol zijn. 60 procent van de artsen op de Eerste Hulp maakt mee dat ouderen ‘stomdronken binnenkomen'. Dat meldt Omroep Max naar aanleiding van een onderzoek in samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA). Driekwart van de artsen signaleert dat breuken bij ouderen vaak het gevolg zijn van alcoholgebruik. In de helft van de opnames op spoedeisende hulp gaat het om mensen tussen 55 en 65 jaar. Ruim 30% van de artsen maakt zich hier zorgen over.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 september krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

ton voncken

Biogrondstoffen en Groen Gas

Likes vandaag

Yneke Kootstra

Humane gezondheid

Likes vandaag

Joep Goossens

Consument, gepensioneerd

Likes vandaag

Jos Verstraten

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Jopie Duijnhouwer

Likes vandaag

Rene Smit

toerisme & yoga

Likes vandaag