16 sep in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

De Belgische belangenvereniging voor boeren, Algemeen Boerensyndicaat (ABS), dreigt met een boycot om te voorkomen dat de inkoopkortingen die Ahold Delhaize zijn leveranciers oplegt, doorwerken naar de boeren. "Desnoods roepen we de consument op tot een boycot van verse Belgische producten bij Ahold Delhaize", zegt voorzitter Hendrik Vandamme. Volgens de boeren is het inkoopbeleid van de supermarktcombinatie 'oneerlijk en agressief'. Ahold Delhaize onderhandelt momenteel met zijn 100 grootste (merken)leveranciers over lagere prijzen, waardoor indirect ook agrariërs worden geraakt. De boeren zijn ongerust omdat Delhaize een op Belgische producten gerichte, 'vriendelijkere' inkooppartij zou zijn dan Ahold, dat meer op prijs inkoopt.

Online supermarkt Picnic verdubbelt zijn capaciteit door 6 dagen per week te bezorgen in Amersfoort, Leusden, Soest en Almere. In Utrecht moeten klanten nog even met 3 keer per week genoegen nemen. Picnic speelt met de nieuwe bezorgfrequentie in op de vaak gehoorde klantenwens om 'nooit meer naar de supermarkt te hoeven' en verwacht het aantal klanten dat meerdere keren per week bestelt te zien groeien. In totaal hebben al 15.000 huishoudens boodschappen gedaan bij Picnic. De verdubbeling van de capaciteit heeft geen negatieve gevolgen voor het milieu, omdat Picnic vaste bezorgroutes rijdt met speciaal ontworpen elektrische bezorgautootjes.

In Frankrijk moet vanaf 1 januari 2017 op het etiket van vlees en zuivel de herkomst staan. De Europese Commissie gaf Frankrijk toestemming twee jaar lang met verplichte herkomstlabeling te experimenteren. Het experiment stuitte meteen al op weerstand van de voedingsmiddelenindustrie. Nu voegen ook de koepelorganisatie voor de zuivelindustrie EDA en de Europese organisatie voor de zuivelhandel Eucolait zich bij de tegenstanders. EDA heeft een klacht ingediend bij de Europese ombudsman. Eucolait spreekt van een "politiek besluit met vernietigende gevolgen voor de vrije handel", schrijft Boerderij. Ook Italië, Roemenië, Litouwen en Griekenland dringen aan op verplichte herkomstetikettering.

Vanaf vandaag stromen de Belgische bieren Brugse Zot en Straffe Hendrik onder Brugge door. Een 3,2 kilometer lange bierpijplijn verbindt de Brugse stadsbrouwerij De Halve Maan, midden in het historisch centrum, met de bottelarij aan de Brugse ring. In 45 minuten stroomt het bier van de brouwketels naar de bottelarij. Dat zou sneller kunnen, maar uit laboratoriumtesten blijkt dat met deze stroomsnelheid de smaak optimaal behouden blijft en er ook geen verandering optreedt bij de microbacteriën. De brouwerij kwam 2 jaar geleden op het idee de dagelijkse tankwagens te vervangen door een pijpleiding en financierde deze deels met een originele crowdfundingsactie.

De Belgische kerncentrale van Doel wordt gehinderd door de Chinese wolhandkrab. De centrale pompt met het koelwater duizenden krabben op die de systemen verstoppen. De krabbenplaag noopt de overheid tot ingrijpen. De welig tierende invasieve exoot waagt zich tot in de huizen van bewoners, zoals De Standaard in een filmpje laat zien, of wordt geplet door auto's, met stankoverlast tot gevolg. De bedoeling is de krabben massaal te vangen en te vernietigen. Uitroeien van de exoot is onbegonnen werk, opeten kan niet omdat de dieren teveel zware metalen bevatten. In China is de wolhandkrab een delicatesse.

Het hangt al een poosje in de lucht, maar 3D-geprint voedsel lijkt door te breken. Vleesgroothandelaar Carmans gaat, naar eigen zeggen als eerste Belgische bedrijf, vlees produceren met een 3D-printer. In de 3D-printer gaat een mengsel van varkensvlees. De printer kan dit vervolgens elke vorm geven en bakt het meteen op een hete plaat. Ook groenten kunnen geprint en direct bereid worden. Printvoedsel kan worden aangepast aan individuele wensen, niet alleen qua vorm, maar ook ten aanzien van voedingsstoffen, calorieën of de toevoeging van geneesmiddelen.

De bekende ondoorzichtige chipsverpakking moet verdwijnen volgens het kabinet. De zak bestaat uit plastic met een laagje aluminium maar is niet recyclebaar. Chipszakken en vergelijkbare verpakkingen voor soep of wasmiddel moeten plaats maken voor milieuvriendelijke alternatieven. De aluminiumlaag houdt licht en zuurstof tegen zodat de chips langer houdbaar blijven. Volgens marktleider Lay’s is er nog geen goed alternatief voor de aluminiumlaag. Volgens fabrikanten is de duurzame keuze op dit moment tussen óf meer voedselverspilling óf een niet-recyclebare verpakking. Chipsbakker Hoekse Hoeve gebruikt geen aluminiumlaag omdat het bedrijf 'verse chips' levert en consumenten de inhoud van de zak wil laten zien.

Wegens extreme droogte gaan rangers 350 buffels en nijlpaarden in het Zuid-Afrikaanse Krugerpark afschieten. De maatregel moet de schade door de extreme droogte beperken. Er is te weinig voedsel voor de dieren beschikbaar en ze eten teveel gewassen op. Volgens het park gaan veel nijlpaarden en buffels vanwege de droogte anders toch dood. De afgeschoten dieren worden tot vlees verwerkt. Het vlees wordt verdeeld onder de arme gemeenschappen van de omgeving. Er leeft nu een recordaantal beesten in het park, 7.500 nijlpaarden en 47.000 buffels.

Naar schatting van de Rabobank en LTO zullen komende jaar 1.800 melkveehouders vrijwillig stoppen (10% van de melkveehouders in Nederland) en dreigt voor 300 melkveehouders een faillissement. De faillissementen zijn te verwachten in de groep melkveehouders die de afgelopen jaren 'flink gegroeid' is in melkproductie, zo'n 6.000 boeren. "Deze groep wordt door de invoering van fosfaatrechten het hardst geraakt. Zij kunnen geen aanspraak doen op de knelgevallenregeling en zullen fors fosfaatrechten en mogelijk ook grond moeten bijkopen. Die kosten in combinatie met een huidige lage melkprijs, hoge voerkosten en de nieuwe grondgebondenheidsregels, is funest", zegt Wiebren van Stralen, beleidsadviseur LTO.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 september krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

ton voncken

Biogrondstoffen en Groen Gas

Likes vandaag

Yneke Kootstra

Humane gezondheid

Likes vandaag

Jopie Duijnhouwer

Likes vandaag

Joep Goossens

Consument, gepensioneerd

Likes vandaag

Jos Verstraten

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Rene Smit

toerisme & yoga

Likes vandaag