De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. Een bloemlezing daaruit presenteren we dagelijks in KORT. De lijst vult zich in de loop van de dag en avond. Jij als lezer kunt ook zelf het nieuws mee helpen maken. Hoe je dat doet, lees je hier.

Reageren kan natuurlijk ook. Je kunt refereren aan het artikel (bijvoorbeeld FL 1) en de reactie van iemand anders (bijvoorbeeld #4).

Samen met onze ontwikkelaars van Onstuimig zijn we een definitief format aan het ontwikkelen om zo meer nieuws én jullie nieuws te kunnen brengen aan onze lezers.

----------

FL 1. REGEN ZORGT VOOR LEGE GROENTENSCHAPPEN
In de winkels van Albert Heijn is slechts beperkt spinazie, andijvie en sla te krijgen. Forse regenval heeft ervoor gezorgd dat er een groot deel van de oogst verloren is gegaan, weet de Levensmiddelenkrant.
Volgens een woordvoerder van AH is er sprake van een landelijk probleem. "Er zijn minder bladgroenten beschikbaar. Er is nog wel oogst, dat proberen we zoveel eerlijk mogelijk over onze filialen te verdelen”, liet AH de Levensmiddelenkrant weten. Het probleem duurt vermoedelijk nog een aantal weken. Dan komt er weer oogst uit Zuid-Europa.

FL 2. AH ZIET OMZET BIOLOGISCH 20% STIJGEN BINNEN JAAR
Begin dit jaar ruilde AH Puur en Eerlijk in voor AH Biologisch. Dit lijkt een succesvolle switch. Volgens formulemanager Therese Opgenoort van Albert Heijn heeft die beslissing gezorgd voor een omzetgroei van 20%. Daar zouden de volgende factoren voor hebben gezorgd: een ruimer assortiment, imagoverbetering, verjonging van de doelgroep en meer AH vestigingen. Dat meldt Biojournaal.

FL 3. BELGISCHE AGENTEN ZIJN TE DIK
Dit meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken aan verschillende Belgische kranten. Al jaren op rij stijgt de BMI van het Belgische politiekorps. Het gemiddelde bij de mannen ligt nu op 26,53, terwijl de bovengrens voor een normaal gewicht een BMI van 25 is. Bij de vrouwen is het gemiddelde 22,99, maar ook hier is een stijging te zien. Het zou goed zijn de agenten op latere leeftijd opnieuw fysiek te testen. “Dan moeten ze de conditie wel op peil houden”, aldus de krant.

FL 4. 'DRAMATISCHE AFNAME VISPOPULATIES'
De afgelopen 40 jaar is de hoeveelheid makreel en tonijn met bijna 75% afgenomen door overbevissing en andere bedreigingen, blijkt uit een rapport van het WNF en de Zoological Society of London. Ook de populaties van andere soorten mariene fauna, zoals zeezoogdieren, vogels en reptielen, zijn gemiddeld met 49% gedaald. Louise Heaps van het WNF zegt: “Dit is dramatisch. We vernietigen belangrijke voedselbronnen en de ecologie van de oceanen”.
Het rapport wijst behalve op de crisis van de vispopulatie ook op de sterke achteruitgang van koraalriffen, mangrovewouden en zeegrassen. Die zijn cruciaal voor veel vissoorten als voedselbron en kraamkamer. “Als er nu geen maatregelen worden genomen kunnen in 2050 de koraalriffen helemaal of grotendeels verdwenen zijn”, aldus Heaps. Naast overbevissing zijn vervuiling, verdwijnen van natuurlijke habitat en klimaatverandering oorzaken van dit probleem. Willen we de rijkdom van de zee bewaren voor toekomstige generaties, dan zijn er grondige wijzigingen nodig in ons gedrag. Heaps benadrukt dat het niet hopeloos is, maar dat overheden zich met grote urgentie moeten richten op de doelen die de VN heeft vastgesteld op dit gebied.

FL 5. ROEP OM GROOTSCHALIGE ONTWORMING
Een team van Stanford University adviseert de World Health Organization (WHO) om het bestaande ontwormingsprogramma op te voeren zodat 1,5 miljard mensen zich van wormen kunnen ontdoen, meldt de BBC. Momenteel worden vooral schoolgaande kinderen in gebieden waar veel worminfecties voorkomen behandeld tegen de schadelijke en onaangename parasieten. Geneesmiddelen voor behandeling van deze parasieten zijn goedkoop en overal verkrijgbaar. Met €150,- per persoon per jaar is een behandeling zeer kosteneffectief, volgens de onderzoekers. De WHO geeft aan geen plannen te hebben om de huidige strategie te veranderen. De organisatie vreest resistente infecties.

FL 6. 'BIER ALDI LIJKT TE VEEL OP JUPILER'
De nieuwe blikjes Buval bier, het huismerk van Aldi, vertonen opvallende gelijkenissen met de blikjes van Jupiler. Aldi is zich van geen kwaad bewust. Aldi: “Wij gebruiken deze kleuren en dit logo al jaren en controleren vooraf of er niet teveel gelijkenissen zijn met andere merken”. Brouwer AB InBev onderzoekt nu of het stappen gaat ondernemen tegen het nieuwe Aldi-bier, meldt VTM Nieuws.

FL 7. 1 OP 3 AMERIKAANSE KINDEREN EET VANDAAG FASTFOOD
Gemiddeld komt 12% van de dagelijkse hoeveelheid calorieën die Amerikaanse kinderen binnenkrijgen uit fastfood. Dat meldt Time op basis van cijfers uit de jongste NHANES-studie. Kinderen in de leeftijdscategorie 12 tot 19 jaar consumeerden 2 keer zoveel calorieën uit fastfood dan kinderen van 2 tot 11 jaar. Op iedere willekeurige dag eet ruim een derde (34%) van de Amerikaanse kinderen fastfood.

FL 8. VERSKAMPIOEN LIDL NA 5 JAAR ONTTROOND
Na 5 jaar moet Lidl de titel 'Beste in Groenten en Fruit' afstaan. Dit jaar moet de discounter Nettorama en Jan Linders voor laten gaan in het Versrapport van Foodmagazine en GfK. Nettorama is de nieuwe groente- en fruitkampioen. In de versgroep brood staat Jan Linders bovenaan, Emté is het beste met vlees. Voor het GfK Versrapport tellen waardering door klanten en prestatie in de markt mee. In de totaaltelling staat Jan Linders bovenaan, voor de zesde keer op rij. Onderaan de ranglijst staat met afstand Aldi, meldt Distrifood. Aanstaande vrijdag verschijnt het volledige Versrapport in Foodmagazine.

FL 9. 'MEDITERRAAN DIEET MET EXTRA OLIJFOLIE VERKLEINT KANS BORSTKANKER'
Bij vrouwen die volgens het mediterrane dieet eten en daarbij extra olijfolie gebruiken, daalt de kans op borstkanker met 68%. Dat blijkt uit een onderzoek op basis van gegevens van de langlopende, gerandomiseerde PREDIMED-studie naar de hartgezondheid van het mediterrane dieet.
De ruim 8.300 oudere proefpersonen volgden tussen 2003 en 2009 één van drie door loting toegekende diëten. Groep 1 kreeg een voedingsadvies voor een mediterraan dieet - veel groenten, weinig vlees - waarbij ze dagelijks nog extra olijfolie moesten gebruiken (extra vergine kwaliteit, EVOO). De tweede groep kreeg hetzelfde advies maar aangevuld met 30 gram noten per dag. De derde groep fungeerde als controlegroep en kreeg alleen advies om vetbeperkt te eten. Van de bijna 4.300 vrouwen in de studie (gemiddelde leeftijd 68 jaar) ontwikkelden 35 vrouwen borstkanker. De vrouwen in de extra-olijfoliegroep bleken 68% minder kans op kanker te hebben dan de vrouwen in de controlegroep. De noten-groep liet geen significant verschil zien met de controlegroep.

FL 10. RUSSISCHE VLEESPRODUCENT MIRATORG BREIDT SAMENWERKING MET MCDONALD'S UIT
Het Russische vleesbedrijf Miratorg is van plan zijn rundvleesproductievolume van 50.000 ton nu uit te breiden naar 130.000 ton in 2020. Het bedrijf mikt daarmee op een marktpositie van zo'n 30% van de rundvleessector en een deel van de exportmarkt naar China. Daarnaast wil Miratorg een vooraanstaande positie in het Russische horecasegment veroveren. In dat kader gaat Miratorg, waarschijnlijk vanaf volgend jaar, rundvleessnippers leveren aan McDonald's in Rusland, meldt Global Meat News. Van het vlees - gegarandeerd antibiotica en hormoonvrij, belooft Miratorg - zou McDonald's exclusieve Black Angus burgers gaan maken.

WIL JE ZELF NIEUWS TOEVOEGEN? DOE HET IN EEN COMMENTAAR HIERONDER VOLGENS DEZE AANWIJZINGEN.

Fotocredits: 'autour de 1960', jmt-29
Dit artikel afdrukken