Bij vleeskuikens wordt opvallend veel vaker dan voorheen een afwijking gevonden aan de borstfilets. Boerderij meldt dit naar aanleiding van een bericht van coöperatie De Valk Wekerom uit Lunteren in zijn periodiek De Valkenier. Bij kuikens met de afwijking zijn de borstfilets 'slijmerig hard en rubberachtiig'.

De afwijking, die ook bekend staat als Wooden Breast, is geen bedreiging voor de voedselveiligheid. Het verschijnsel heeft waarschijnlijk te maken met een storing in de stofwisseling, waarbij de afvoer van afvalstoffen die ontstaan bij vorming van spiercellen is verstoord. Het lijkt op verzuring zoals die plaatsvindt na een sportinspanning waarbij spieren verzuren en daarna verstijven.

Volgens Boerderij kwam de afwijking voorheen bij ongeveer 1% van de slachtkuikens voor, de Valkenier heeft het over percentages die oplopen tot 16%. De diverse branche en belangenorganisaties (LTO/NOP, NVP, Nevedi, Nepluvi) zijn met het probleem bekend. Als mogelijke oorzaak wordt een fokkerijprobleem genoemd.
Dit artikel afdrukken