Kort 17 nov in de Media

  • Deel dit artikel:
Het nieuws van de dag, uit de (inter)nationale media. Zie jij nieuws wat hier nog niet staat? Zet het erbij!
De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. Een bloemlezing daaruit presenteren we dagelijks in KORT. De lijst vult zich in de loop van de dag en avond. Jij als lezer kunt ook zelf het nieuws mee helpen maken. Hoe je dat doet, lees je hier.

Reageren kan natuurlijk ook. Je kunt refereren aan het artikel (met het eigen nummer) en de reactie van iemand anders (bijvoorbeeld #4).

Zelf aanleveren van nieuws? Dat gaat nog eventjes zo. Of probeer ons nieuwe formulier eens uit!

Fotocredits: 'Newspapers, Seoul', Gabriel White

Supermarktondernemers zijn nadrukkelijk optimischer dan hun collega's in de detailhandel over hun omzet in 2016. Dat meldt het CBS vandaag.

Zestig procent van de supermarkt- en andere grootwinkeliers verwacht een stijgende omzet. De overige detaillisten zien ook groei, maar hun percentage blijft steken op 47%.

Detailhandelsbedrijven die niet vanuit een winkel opereren, blijken minder optimistisch. Slechts 20% van de marktkooplui gaat uit van een stijging.Het optimisme onder internetverkopers blijft zelfs steken op 16 procent. Twee derde van de bedrijven verwacht wel een gelijkblijvende omzet.

Maaltijdbezorgers als Tafeltje Dekje krijgen er concurrentie bij. Samen met foodbedrijven, ICT bedrijvenzorgverleners en apothekers test Wageningen UR het zorgconcept 'Voeding Slim Thuis'.

Het consortium wil ondervoeding bij thuiswonende ouderen voorkomen door middel van een innoverende combinatie van voeding, ICT, logistiek en zorg. Uiteindelijk moet de dienstverlening uitmonden in een totaalpakket voor ouderen dat voeding en zorgverlening integreert.

Het consortium onderzoekt nieuwe manieren waarmee ouderen maaltijden kunnen kiezen en bestellen, ondersteund door geautomatiseerd, persoonlijk voedingsadvies en medische informatie. Ook kijkt Voeding Slim Thuis naar nieuwe methoden om voedingsinname digitaal te monitoren.

Nadat de behoeften van thuiswonende ouderen in kaart zijn gebracht, worden de zorgconcepten eerst in de regio Bennekom getest. Daarna wordt de toepasbaarheid van 'Voeding Slim Thuis' in andere regio's onderzocht.

In de Amerikaanse stad Lexington kunnen verkeersovertreders deze weken hun parkeerboetes (deels) voldoen in blikjes eten. De blikjes, bij voorkeur grote blikken met groenten of een eiwitrijke inhoud, zijn bestemd voor de lokale voedselbanken.

Het 'Food for Fines'-programma loopt van 16 november tot 18 december. Een donatie van 10 blikken vermindert de parkeerbon met $15. Mensen met meerdere boetes kunnen per bon een donatie in blikken doen. "Eén verlopen parkeermeter kan twee maaltijden betekenen voor een hongerig gezin uit Fayette County", zegt de voorzitter van God's Pantry, de voedselbank in Lexington, op The Huffington Post.

Vorig jaar introduceerde een lokaal parkeerbedrijf de actie. Die leverde toen 6.200 blikken met eten op. Dit jaar geldt het aanbod voor alle parkeerboetes, ook die door de politie zijn uitgeschreven. Uiteraard komen beschadigde, open of verlopen blikken niet voor de boetevermindering in aanmerking.

Apparatenbouwer Simbe Robotics heeft een robot ontwikkeld die winkelschappen scant, terwijl hij zelfstandig door de supermarkt rijdt. Robot Tally ziet lege en verkeerd ingerichte schappen, zodat een vakkenvuller snel kan zorgen voor opvulling en orde. Bovendien ziet hij producten die een verkeerd geprijsd zijn. Om zijn werk te kunnen doen, moeten de barcodes en labels wel duidelijk zichtbaar zijn.
Tally, scant 15 tot 20 duizend producten per uur; een menselijke medewerker doet daar 20 tot 30 uur over.

De robot keert terug naar zijn oplaadstation als zijn accu leeg raakt en rijdt geen klanten omver dankzij sensoren. Brad Bogolea, medeoprichter van Simbe Robotics, ziet de robot in de eerste plaats als een vervanging van het huidige IT-systeem. Op lange termijn kan de robot zelfs de vakkenvuller vervangen. Het bedrijf hoopt Tally op korte termijn beschikbaar te maken, schrijft RetailNews.

De Franse driesterrenchef Gilles Goujon verbiedt het fotograferen van zijn gerechten. Goujon, jurylid van de Franse versie van MasterChef, heeft zijn buik vol van gasten die eerst een foto van hun bord maken en die vervolgens op Facebook, Instagram of Pinterest plaatsen. Een groeiend aantal chefs van over de hele wereld deelt zijn irritatie, aldus Food Inspiration.

De chefs beklagen zich er over dat de social media snapshots het verrassingselement voor toekomstige gasten wegnemen en over de slechte kwaliteit van de foto's. De foto's geven de emoties, prikkels en verrassingen van het voedsel niet weer. Bovendien is het eten koud als een gast eindelijk aan zijn gerecht begint.

Volgens supermarktkoepel CBL controleren de belastingdienst en douane de laatste tijd extra intensief op supermarkten die een sapmachine hebben staan. Als de winkel per jaar meer dan 12.000 liter versgeperst sinaasappelsap produceert, moet er over de meerdere liters €5,70 per 100 liter verbruiksbelasting worden afgerekend.

Volgens Marc Jansen, directeur van het CBL, is er zelfs sprake van een 'heksenjacht'. "Vanuit diverse supermarktformules hebben we gehoord dat ze zijn binnengevallen bij winkels die zelf sap persen. De winkel moet dan aantonen hoeveel er wordt geproduceerd", aldus Jansen op Distrifood.

De verbruiksbelasting, die ook voor water en frisdranken geldt, moet volgens Jansen van tafel. "Het is een belasting op een service die een supermarkt verleent met een gezond product. [..] Het betekent een enorme administratieve lastenverzwaring voor de branche. En voor wat? Ik kan me niet voorstellen dat ze hiermee meer dan €1,5 miljoen binnenhalen bij supermarkten".
De regeling is sinds 1 januari 2014 van kracht en geldt ook voor café's en kantines.

Onderzoekers van de Universiteit van Lund starten een onderzoek naar de verrijking van worst met antioxidanten die gewonnen worden uit bessen en planten. Het toevoegen van de antioxidanten moet leiden tot minder oxidatie, een natuurlijk proces dat zogeheten vrije radicalen - agressieve stoffen - lichaamscellen laat beschadigen. Dat vermindert theoretisch de kans op darmkanker. De onderzoekers laten muizen normale en verrijkte worsten eten en monitoren vervolgens het effect.

Levensmiddelentechnoloog Eva Tornberg vertelt op FoodNavigator dat ze hoopt op een nieuwe, gezondere worst die natuurlijk ook lekker moet zijn. Ze vindt dat vlees beschikbaar moet blijven voor menselijke consumptie omdat het een goede bron is van niet alleen eiwitten maar ook van mineralen en B-vitamines.

Als de resultaten succesvol zijn, leidt dit tot een simpelere oplossing. De antioxidanten moeten de vrije radicalen uit de worst opvangen. Als dat mechanisme blijkt te werken, kan ook een gebalanceerd dieet het risico op darmkanker verminderen. In andere woorden: eet vlees gewoon in combinatie met lekker veel groenten en andere producten die antioxidanten bevatten.

We proeven de smaak van eten doordat vluchtige deeltjes uit het eten achteruit de mond de neusholte bereiken. Wetenschappers vroegen zich af hoe we die vluchtige deeltjes kunnen waarnemen. Er zit immers geen 'klep' in onze luchtwegen die de stroming van vluchtige stoffen in de lucht reguleert. Het zou logisch zijn dat de vluchtige deeltjes met de hoofdstroom van onze ademhaling rechtstreeks de longen in verdwijnen.

Een onderzoeksteam printte een 3D model van de menselijke luchtwegen om dit proces te begrijpen. Via de neus ingeademde lucht blijkt een 'gordijn' te vormen, dat voorkomt dat de vluchtige deeltjes uit je voedsel naar de longen ontsnappen. De geurdeeltjes van ons voedsel hopen zich achterin de mond op, in een soort zijholte van de hoofdstroom. Vooral tijdens de uitademing blijkt dat de luchtstroom de vluchtige deeltjes meeneemt naar de neusholte, zodat wij ze kunnen ruiken.

De snelheid van ademen blijkt van invloed op hoe de deeltjes zich bewegen. Een soepele, relatief langzame adem zorgt voor de meeste deeltjes in neus, vertelt onderzoeker Rui Ni op Science Daily. Daarmee is meteen verklaard waarom voedsel beter ruikt en proeft als je de tijd neemt voor je eten.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

ellen-maureen colpa

melkveehouder in Frankrijk, was ooit adviseur duurzaam bouwen

Likes vandaag

Huib Stam

Schrijft alleen nog over mooie dingen

Likes vandaag

Wouter de Heij

R&D en Innovatie in Voedseltechnologie

Likes vandaag

Frank Eric van der Meer

tuinman met biodiversiteit

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Piet Hermus

landbouw, schrijft wel eens wat

Likes vandaag