17+18 sep in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

In het FD verklaart de bekende Amerikaanse econoom Joseph Stiglitz waarom en hoe Nederland meewerkt aan het strenge Duitse schuldenbeleid jegens de Zuid-Europese landen dat volgens hem op een nieuwe eurocrisis uitloopt. "In de Europese Unie doet Nederland wat Duitsland zegt. Ik ken geen voorbeeld waarin een klein land zijn vetorecht heeft gebruikt. Duitsland belooft een land als Nederland daarvoor natuurlijk wel iets terug te doen. Voor bijvoorbeeld de Nederlandse zuivelsector. Als Nederland tien dagen oude melk als vers wil verkopen, dan wordt dat in de afspraken geregeld." Duitsland is verreweg onze grootste exportbestemming voor agro-grondstoffen en voedselproducten.

Grote zeedieren sterven sneller uit dan kleine als gevolg van menselijke activiteit. Dat constateren wetenschappers van de Stanford University. Zij vergeleken het verband tussen uitsterfrisico en ecologische omstandigheden van fossielen en het huidige oceaanleven. Was in voorbije tijden het uitsterfrisico het grootst voor kleine soorten, tegenwoordig geldt dat voor de grote zeedieren. Dat komt door menselijke activiteiten zoals vissen en jagen, die de grootste zeedieren wegvangen. Daarmee verdwijnt de top van de voedselpyramide en raakt het mariene ecosysteem uit evenwicht. De onderzoekers denken dat klimaatverandering niet de belangrijkste factor is achter de massa-extinctie die plaatsvindt in de oceanen.

De categoriewinnaars in de 28 categorieën van de ABN AMRO Retailer of the Year-verkiezing zijn bekend. 277.000 consumenten brachten hun stem uit. In de categorie supermarkten is Lidl de beste winkelketen, net als vorig jaar. In de categorie Eten & drinken speciaalzaken won Gall & Gall, in de categorie Eten & drinken to go was dat Bakker Bart. In een nieuwe stemronde kunnen consumenten alle 28 categoriewinnaars opnieuw beoordelen. De overall winnaars van de titels Beste Winkelketen en Beste Webshop van Nederland worden bekendgemaakt tijdens het ABN AMRO Retailer of the Year Gala op 27 oktober.

Een kwart van de totale Nederlandse agri- en foodexport gaat naar Duitsland. Dat is net zoveel als naar België, de VS, Groot-Brittannië en China samen. Tussen 2010-2015 steeg de exportwaarde van agrarische producten naar Duitsland met €3 miljard naar €14,7 miljard, ook al slaagden andere landen erin hun export naar Duitsland procentueel iets sterker te laten stijgen. Na bloemen, planten en groente, staat kaas op de derde plaats in onze agrarische exportstroom naar Duitsland. Dat is opmerkelijk omdat Duitsland de grootste kaasproducent en -exporteur van Europa is. Duitse consumenten kopen Nederlandse kaas omdat ze vinden dat die een bijzondere kwaliteit heeft.

Op Boerderij reageert directeur Marc Jansen van het CBL, de koepel van levensmiddelenverkopers, op onder meer de boycot die politici, boeren en de verwerkende industrie tegen Albert Heijn voorstellen. Volgens hem draaien zij boeren en tuinders een rad voor ogen. Supermarkten hebben te maken met internationale prijzen die niet in Nederland worden bepaald. Te hoge kostprijzen - waar politici volgens Jansen iets aan kunnen doen door de regeldruk te verlagen - en overaanbod zijn wat het CBL betreft het probleem. "[De prijs] komt tot stand op basis van vraag en aanbod. Hoog aanbod, lage prijs. Laag aanbod, hoge prijs. Leuker wordt het niet op agrarische markten."

In antwoord op Kamervragen die verplichte weidegang bepleiten, antwoordt staatssecretaris Martijn van Dam dat de niet-verplichte weidegang in Nederland prima loopt. De verplichting zou een aantal bedrijven uit de markt dringen, terwijl Nederland het volgens Wagenings onderzoek beter doet dan andere landen. "Een maximum van 6 melkkoeien per hectare beweidbare oppervlakte is niet voor elke veehouder haalbaar. In de publicatie ‘Beweidbare oppervlakte en weidegang op melkveebedrijven in Nederland’ is aangegeven dat circa 74% van alle melkveebedrijven minder dan 6 melkkoeien per ha huiskavel heeft." Omdat er complexe uitzonderingen moeten worden gemaakt, vindt de bewindsman het Convenant Weidegang een prima oplossing.

België bestelde in het tweede kwartaal van 2016 175% meer etenswaren dan vorig jaar in dezelfde periode. De online bestedingen groeide met ruim 50% van 41 naar 65 miljoen euro. Vooral online maaltijdservices als HelloFresh, Deliveroo en pizza.be, de belgische variant van thuisbezorgd.nl, groeiden snel. Ook supermarkten kregen meer online bestellingen. Onderzoeksbureau BeCommerce verwacht dat de groei voorlopig nog doorzet omdat een aantal supermarktketens inzet op online services. Ook steeds meer Nederlanders bestellen hun voedsel online. Albert Heijn breidde onlangs zijn distributiecentrum voor online boodschappen uit om 2 keer zoveel bestellingen te kunnen verwerken.

Per 1 november valt ook zout onder de producten waarvoor de Russische importban geldt. Het gaat zowel om zout voor consumptie als om industrieel zout en zeewater. In 2014, voordat er van enige sanctie sprake was, importeerde Rusland meer dan de helft van het benodigde zout. De maatregel treft vooral Oekraïne, dat Ruslands grootste zoutleverancier was. Volgens een woordvoerder van de Russische vereniging van voedselproducenten en leveranciers zal de importban geen nadelig effect hebben op de Russen omdat de binnenlandse productie in de vraag kan voorzien en zout uit Wit-Rusland en Kazachstan wel beschikbaar blijft.

Veertig procent van de Belgische boeren denkt binnen 10 jaar te zijn gestopt, drie procent van de huidige landbouwers zou het beroep aan anderen aanraden en 53% hoopt dat hun kinderen later een ander beroep kiezen. Dat blijkt uit een enquête van landbouwvereniging Fedagrim onder 1.131 Belgische landbouwers. Fedagrim vindt de resultaten 'schokkend'. De organisatie signaleert drie optellende deelverklaringen: lange werkweken, lage inkomsten en vooral ongelijkheid op Europees niveau. Oplossingen liggen volgens de respondenten op het vlak van gelijktrekken van Europese regelgeving, hogere marktprijzen en minder regels en wetgeving. Met de resultaten maant Fedagrim de Belgische regering tot actie.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 september krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

ton voncken

Biogrondstoffen en Groen Gas

Likes vandaag

Yneke Kootstra

Humane gezondheid

Likes vandaag

Jopie Duijnhouwer

Likes vandaag

Joep Goossens

Consument, gepensioneerd

Likes vandaag

Jos Verstraten

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Rene Smit

toerisme & yoga

Likes vandaag