De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. Een bloemlezing daaruit presenteren we dagelijks in KORT. De lijst vult zich in de loop van de dag en avond. Jij als lezer kunt ook zelf het nieuws mee helpen maken. Hoe je dat doet, lees je hier.

Reageren kan natuurlijk ook. Je kunt refereren aan het artikel (bijvoorbeeld FL 1) en de reactie van iemand anders (bijvoorbeeld #4).

Samen met onze ontwikkelaars van Onstuimig zijn we een definitief format aan het ontwikkelen om zo meer nieuws én jullie nieuws te kunnen brengen aan onze lezers.

----------

FL 1. Diëtisten komen consumenten te hulp in supermarkt
Op 19 september, de dag van de Diëtist, zullen in meer dan 150 supermarkten door het hele land diëtisten beschikbaar zijn voor gratis voedingsadvies. Steeds meer consumenten hebben behoefte aan informatie of hulp bij het boodschappen doen. Niet iedereen is expert in het lezen van etiketten, of weet welk product gezonder is. Aanstaande zaterdag komen de professionals naar de consument toe. Iedereen kan van 9 tot 15 uur bij de professionals in de supermarkt terecht. De Nederlandse Vereniging van Diëtisten heeft bovendien samen met het Voedingscentrum een folder gemaakt over het lezen van etiketten en over de betekenis van logo’s op verpakkingen. Om het lezen van de vaak erg kleine lettertjes op het etiket te vergemakkelijken, worden er loepjes uitgedeeld. Op De Levensmiddelenkrant staat de lijst met deelnemende supermarkten.

FL 2. Meer dan miljard voor klein Nederlands Biotechbedrijf
Het Amerikaanse biofarmaceutische concern Amgen neemt het kleine bedrijf Dezima uit Naarden over voor een recordbedrag. Dezima Pharma ontwikkelt een nieuwe cholesterolverlager die de kans op nieuwe hartaanvallen bij hartpatiënten vermindert. Het verwierf de rechten voor het medicijn-in-ontwikkeling in Japan. Daar belandde het op de plank. Waar huidige cholesterolverlagers zich richten op blokkade van cholesterol, remt dit medicijn de cholesterolproductie af en verbetert het de afvoer.
Amgen moet het nieuwe medicijn nu geregistreerd krijgen en investeert daarom in tests op duizenden patiënten. In eerste instantie betaalt Amgen $300 miljoen voor Dezima, maar met de ontwikkeling en marktintroductie van het nieuwe medicijn komt daar nog $1,25 miljard bij. Het overnamebedrag is het hoogste bedrag dat ooit is betaald voor een niet-beursgenoteerd biotechbedrijf uit Nederland, schrijft het FD.
Dezima werd opgericht door VU-hoogleraar John Kastelein en gefinancierd door durfinvesteerder Forbion. Hoeveel geld zij aan de deal overhouden, is nog onbekend.

FL 3. Cafeïne zet biologische klok 40 minuten terug
's Avonds een kop koffie drinken, vertraagt de biologische klok, zo ontdekten Amerikaanse onderzoekers. Omgevingsfactoren als daglicht en voeding beïnvloeden de aanmaak van melatonine, het hormoon dat slaperig maakt. De onderzoekers voerden zowel bij proefpersonen als in een laboratorium proeven uit om de precieze werking van cafeïne te achterhalen. Drie uur voor het slapen gaan een hoeveelheid cafeïne innemen die overeenkomt met een dubbele espresso blijkt de biologische klok met 40 minuten te vertragen. Volgens de onderzoekers bieden deze resultaten mogelijkheden om slaapstoornissen aan te pakken, maar ook om mensen te helpen over een jetlag heen te komen. Overigens blijkt de invloed van daglicht nog groter; de combinatie van cafeïne en daglicht verschoof de biologische klok met 105 minuten.

FL 4. Specifieke vetzuren van invloed op ziekte van Crohn
Een recent onderzoek linkt specifieke vetzuren aan de ziekte van Crohn, een chronische darmontsteking. De onderzoekers gebruikten speciale software die de genetische variaties van verschillende ziektes en hun eigenschappen vergelijkt. Ze identificeerden hiermee een genetische overlap tussen hoge niveaus aan omega-7 vetzuren in het bloed en de ziekte van Crohn. Omdat niet duidelijk was of de hoge bloedwaarden de ziekte veroorzaakten, of andersom, testten de onderzoekers vervolgens verschillende vetzuren in speciaal gekweekte zebravissen met de ziekte van Crohn. Niet de onverzadigde omega-7, maar juist zijn verzadigde tegenhanger palmitinezuur, onder andere aanwezig in olijfolie en vlees, verergerde de ontsteking. Omega-6 verzuren verminderden de ontsteking. Al eerder bleek dat ziekte van Crohn-patiënten minder van dit vetzuur in hun bloed hebben dan normaal. Een beter begrip van de gevolgen van een vetzuren-imbalans biedt zicht op nieuwe behandelstrategieën, schrijft Science Daily.

FL 5. Fastfoodketens kunnen ontbijtklanten winnen met gezonde ontbijtopties
Bijna 75% van de Amerikanen ontbijt thuis, of neemt producten vanuit huis mee om te ontbijten, blijkt uit data van 'consumers insights platform' Instantly. Goed nieuws voor de fabrikanten van verpakte levensmiddelen, aldus FoodNavigator. Het merendeel van de consumenten ontbijt op thuisbasis omdat ze de smaak beter vinden of zich zorgen maken over de voedingswaarde en gezondheid van een fastfood ontbijt. Dit opent perspectieven voor fastfoodketens die deze klanten graag voor zich willen winnen. Dat kan lukken als ze gezondere opties aanbieden. Een meerderheid van de consumenten stelt al te merken dat fastfood menu's gezonder worden. Op dit moment hebben fabrikanten van ontbijtproducten vooral McDonald's te duchten. Voor een snel to-go ontbijt gaat 44% van de Amerikanen naar deze fastfoodketen. McDonald's maakte recent bekend de hele dag door ontbijtgerechten te gaan aanbieden.

FL 6. Oosterse kookfornuizen en Westerse boerderijen oorzaak 3 miljoen luchtvervuilingsdoden
Luchtvervuiling zorgde wereldwijd voor 3,3 miljoen doden in 2010, met name in Zuidoost-Azië en de landen grenzend aan de Westelijke Stille Oceaan. De grootste boosdoeners blijken houtgestookte fornuizen in China en India en ammoniak uitstotende boerderijen in het Westen. Als er geen maatregelen worden genomen, zal dit aantal in 2050 verdubbeld zijn, schrijven onderzoekers in Nature.
Ongeveer een derde van de overlijdensgevallen is toe te schrijven aan de verbranding van hout, diesel en andere brandstoffen, voornamelijk in Azië. Agrarische bedrijven zijn de grootste vervuilers in het oosten van de VS, Europa, Rusland en Japan en zijn verantwoordelijk voor 20% van de overlijdensgevallen. Ammoniak van agrarische bedrijven zorgt voor fijnstof dat hart en longen aantast. Volgens de onderzoekers komt de vervuiling van het platteland in onverwacht grote mate naar de stad en moet die daarom aangepakt worden als regionaal probleem.

FL 7. 'Nanocapsules' beschermen micronutriënten tijdens pasteurisatie
Een nieuw ontwikkelde capsule van minder dan 500 nanometer doorsnede beschermt micronutriënten in sappen en voedingssupplementen, meldt Phys.org. De nanocapsules bestaan uit een vloeibare kern met nutriënten, omgeven door een laagje van polymeren. Deze biologisch afbreekbare polymeren zetten zich in ons spijsverteringskanaal om in melkzuur. Onderzoekers testten de nanocapsules met bèta-caroteen, een anti-oxidant in bijvoorbeeld fruit en wortels. Normaal gaat tijdens de pasteurisatie van sappen 50 tot 60% van de nutriënten verloren. Met gebruik van de capsules bleef wel 70% van het bèta-caroteen in sinaasappel-, aardbeien- en meloensap behouden.

FL 8. Japanse apenpopulatie profiteert van missen 'bittersmaak'
Onderzoekers van de Kyoto Universiteit ontdekten een apenpopulatie in de Kii regio die door een genetische verandering geen bitter meer kan proeven. Tegen de verwachting in doet de apenpopulatie het uitstekend. Het gangbare denken is dat het kunnen proeven van bittere smaken levensreddend kan zijn. In veel gevallen staat bitter gelijk aan giftig en helpt het proeven van bitter zoogdieren op natuurlijke wijze te selecteren wat wel en niet veilig is om te eten. De onderzoekers stelden vast dat de apen in een kolonie makaken in de Kii regio, waar ook de eerste - bittere - citrusvruchten in Japan groeiden, geen bitter meer proeven. Toch neemt de kolonie in aantallen toe. De genetische mutatie om geen bitter meer te proeven, betekende voor deze apen waarschijnlijk een evolutionair voordeel, omdat zij daardoor toegang kregen tot een extra voedselbron.

FL 9. Vroege mensachtigen vergrootten overlevingskans door uitbreiding voedingspatroon
Het tandglazuur van fossiele tanden van onze verre voorouders en van andere zoogdieren laat zien dat mensachtigen zo’n 3,76 miljoen jaar geleden hun voedingspatroon veranderden. Dit is ongeveer 400.000 jaar eerder dan gedacht. De onderzoekers analyseerden het type koolstof (C) in de fossielen. Ze ontdekten een verschuiving van zogeheten 'C3'-planten naar zowel 'C3' als 'C4' planten. C3-planten, onder andere bessen, hebben een minder efficiënte fotosynthese dan C4-planten, zoals maïs en suikerbiet. De verandering hielp de mensachtigen te overleven in een grotere diversiteit aan omgevingen.

FL 10. Foppen verbetert controle-systemen
Zalmverwerker Foppen uit Harderwijk zegt zijn controlesystemen op orde te hebben. De viswerker staat onder verscherpt toezicht van de NVWA, sinds aan het licht kwam dat het bedrijf de afgelopen jaren meerdere keren de wet heeft overtreden. Uit de meest recente gevaren- en risico-analyse van de NVWA, door Foppen zelf openbaar gemaakt, blijkt dat de controle op Listeria verbeterd is. Foppen laat de bemonstering en analyse op Listeria voortaan door een extern, geaccrediteerd laboratorium uitvoeren. Ook zijn de risico-analyses met betrekking tot verboden stoffen, resten van diergeneesmiddelen of parasieten inmiddels in orde, constateerde de NVWA. Gerookte zalm van Foppen veroorzaakte in 2012 een grote salmonella-uitbraak, waarbij 4 doden vielen en 23.000 mensen ziek werden.

WIL JE ZELF NIEUWS TOEVOEGEN? DOE HET IN EEN COMMENTAAR HIERONDER VOLGENS DEZE AANWIJZINGEN.

Fotocredits: 'Newspapers, Seoul', Gabriel White
Dit artikel afdrukken