De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. Een bloemlezing daaruit presenteren we dagelijks in KORT. De lijst vult zich in de loop van de dag en avond. Jij als lezer kunt ook zelf het nieuws mee helpen maken. Hoe je dat doet, lees je hier.

Reageren kan natuurlijk ook. Je kunt refereren aan het artikel (bijvoorbeeld FL 1) en de reactie van iemand anders (bijvoorbeeld #4).

Samen met onze ontwikkelaars van Onstuimig zijn we een definitief format aan het ontwikkelen om zo meer nieuws én jullie nieuws te kunnen brengen aan onze lezers.

----------

FL 1. 'Alcohol geen 'netto voordeel' voor gezondheid'
Alcohol kan zowel een positief als een negatief effect op de gezondheid hebben. Zo hebben volwassenen die alcohol drinken tot wel 24% minder kans op een hartaanval dan geheelonthouders. Daar staat tegenover dat ze 51% meer risico lopen op het ontwikkelen van kanker en 29% meer kans om zichzelf te verwonden - door bijvoorbeeld te vallen. Dat blijkt uit een nieuwe studie, gepubliceerd in The Lancet, onder bijna 115.00 mannen en vrouwen uit 12 hoge, midden- en lage inkomenslanden. Degenen die meer dronken dan de maximum aangeraden richtlijn per week (21 eenheden alcohol voor mannen, 14 voor vrouwen), hadden 30% meer kans op vroegtijdig overlijden. De onderzoekers concluderen op basis van de studie dat het drinken van alcohol niet geassocieerd is met een netto voordeel voor je gezondheid.

FL 2. Franse politiek perkt goedkope 'Happy Hours' in
De Franse Senaat heeft een wetsamendement aangenomen dat excessief alcoholgebruik door jongeren moet beperken, schrijft Le Figaro. Volgens het voorstel worden de prijzen van drankjes tijdens de zogeheten 'Happy Hours' aan banden gelegd. In de praktijk mag de prijs van een drankje tijdens het Happy Hour of bij een andere promotie-actie niet meer dan bijvoorbeeld 30% onder de reguliere prijs dalen. De 'drempelwaarde' is nog nader te bepalen. Experts zetten vraagtekens bij de maatregel. Franse jongeren drinken meer thuis en bij vrienden dan in bars of cafés. Buiten de deur drinken is te duur.

FL 3. Haring veruit meest gegeten 'bewuste vis'
Nederlandse huishoudens kopen steeds meer vis met het MSC (duurzaam gevangen) of ASC (verantwoord gekweekt) keurmerk. Gezinnen met kinderen en gepensioneerden blijken samen 35% van alle verkochte 'bewuste vis' voor hun rekening te nemen. Deze kopen ze het meest bij Albert Heijn, Lidl en Aldi. De populairste vissen zijn haring, zalm, koolvis, pangasius en tilapia. Haring is de populairste duurzaam gevangen vis (25% van de totale consumptie). Dit blijkt uit onderzoek van GfK in het kader van de Bewuste Visweek - een initiatief van het WNF, MSC en ASC - die op maandag 21 september start, aldus de LevensmiddelenKrant. De Nederlandse supermarkten hebben de intentie vanaf 2016 uitsluitend nog gecertificeerde vis te verkopen.

FL 4. Asda roept bietenconserven terug om mogelijk botulismegevaar
De Britse supermarktketen Asda roept duizenden potten bietenconserven terug omdat ze besmet kunnen zijn met bacteriën die botulisme veroorzaken, meldt de Daily Mail. De bacterie Clostridium butolinum produceert het gif botuline dat botulisme kan veroorzaken. Verschijnselen van deze ernstige voedselvergiftiging zijn verlamming, slechter zien, slechter slikken, moeilijk praten en, in 10% van de gevallen, zelfs overlijden. Hoe de bacterie in de potten terecht heeft kunnen komen, is onduidelijk. De Britse Food Standards Agency stelt dat de recall een voorzorgsmaatregel is omdat de veiligheids- en controlemaatregelen in het productieproces onvoldoende gewaarborgd bleken.

FL 5. Bosbranden en rook bedreigen Californische wijnoogst
Bosbranden in Californië verstoren en bedreigen de wijnoogst in de staat die goed is voor 90% van de Amerikaanse wijnproductie. De oogst is nog maar net begonnen, bijna 80% van de druiven hangt nog aan de stok. Wijnboeren kunnen door uitbreidende bosbranden in de directe omgeving van hun wijngaarden, wegafsluitingen en evacuaties hun wijngaarden niet bereiken en ook niet irrigeren. Als dat een paar dagen duurt is het geen ramp, stellen ze. Duurt het langer of raast een brand door de wijngaard, is het maar de vraag of ze nog druiven overhouden om te oogsten. Een aantal wijnmakers maakt zich bovendien zorgen over het effect van de rook op hun druiven. Een aantal boeren heeft vorige maand al monsters ingestuurd naar laboratoria om de onderzoeken welke invloed rook heeft op de smaak van hun wijn, meldt The Guardian.

FL 6. Nederlandse consumenten gaven in juli meer uit, maar niet aan food
Nederlandse consumenten gaven in juli 2015 1,3% meer uit dan in dezelfde maand een jaar eerder. Aan voedings- en genotmiddelen spendeerden ze echter 1,6% minder. Dat blijkt uit cijfers, gecorrigeerd voor prijsveranderingen en aantal koopdagen, van het Centraal Bureau van de Statistiek. (CBS). Net als in voorgaande maanden gaven consumenten meer uit aan woninginrichting en huishoudelijke apparaten (5,4%). Volgens de zogenoemde Consumptieradar van het CBS zijn de omstandigheden voor de consumptie door Nederlandse huishoudens in september per saldo een fractie gunstiger dan in juli, maar slechter dan in augustus. Dat is toe te schrijven aan een kleinere toename van de koerswaarde van Nederlandse aandelen op jaarbasis en een negatiever consumentenoordeel over de toekomstige werkgelegenheid.

FL 7. België voert suikertaks in
Vanaf 2016 voert België een taks in op alle suikerhoudende frisdranken. Volgens regeringsbronnen is daarover een consensus bereikt, schrijft Het Laatste Nieuws. De maatregel wordt in een aantal jaren ingevoerd. In 2020 moet de suikertaks de staatskas jaarlijks 250 miljoen euro opleveren. Hoe hoog de suikertaks per fles of blikje zal zijn, is nog onduidelijk. De plannen om vetrijke voeding extra te belasten, vinden geen doorgang, aldus dezelfde regeringsbronnen.

FL 8. '30% minder kankergevallen door gezondere leefstijl'
Ongeveer een derde van alle kankergevallen in Groot-Brittannië is te vermijden als mensen gezonder gaan eten, meer bewegen en minder alcohol drinken. Dat blijkt uit cijfers van het World Cancer Research Fund (WCRF), meldt de BBC. In 2013 werden 351.000 nieuwe kankergevallen geconstateerd. Volgens het WCRF waren 84.000 gevallen daarvan te vermijden geweest. Die reductie zou met minimale leefstijlaanpassingen te bereiken zijn: 10 of 15 minuten meer bewegen, minder alcohol drinken en afvallen tot een normaal gewicht. Daar zijn nog te veel mensen zich niet van bewust, zegt Kevin Fenton, directeur van Public Health England. "De link tussen tabak en kanker is algemeen bekend en geaccepteerd bij het brede publiek, maar veel mensen zijn er nog altijd niet van overtuigd dat gezond eten, regelmatig bewegen en geen alcohol drinken je kankerrisico kunnen verlagen".

FL 9. Amerika gaat voedselverspilling halveren
Voor het eerst heeft Amerika nationale doelstellingen opgesteld om voedselverspilling terug te dringen. Dat kondigden Tom Vilsack, Agriculture Secretary, en Stan Meiburg, Environmental Protection Agency Deputy Administrator, deze week aan, meldt Grist. In 2030 moet Amerika 50% minder voedsel verspillen dan nu het geval is. De regering gaat hiervoor partnerships aan met verschillende organisaties, de particuliere sector en de lokale en regionale overheden. De aankondiging komt een week voordat wereldleiders bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York in gesprek gaan over duurzame ontwikkelingen, productie en consumptie.

FL 10. Diervrij eiwit in de maak
Het Amerikaanse biotech-bedrijf Clara Foods maakt eiwit zonder gebruik te maken van kippen, meldt DuurzaamBedrijfsleven. De start-up ontwikkelt een vloeibaar alternatief voor eiwit met behulp van gemodificeerde gist. De oprichters willen een duurzamer en diervriendelijker alternatief bieden voor de legpluimveehouderij. Ze zijn er van overtuigd dat zij dankzij technologie bij kunnen dragen aan een beter en veiliger voedingssysteem. Eiwit zonder kip bespaart de kosten en tijd van het telen van kippen, de inkoop van eieren en het scheiden van eiwitten voor bedrijven die deze gebruiken voor hun producten, zoals pastaproducenten en sauzenmakers. Volgens de oprichters zijn de smaak, voedingswaarde en toepassingen van het diervrije eiwit hetzelfde als van kippeneiwit. De start-up haalde al ruim 1,5 miljoen euro op om het eiwit verder te ontwikkelen.

WIL JE ZELF NIEUWS TOEVOEGEN? DOE HET IN EEN COMMENTAAR HIERONDER VOLGENS DEZE AANWIJZINGEN.

Fotocredits: 'Japan Matsuri 2014 - 01', Garry Knight
Dit artikel afdrukken