19+20 nov in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

"We denken dat er steeds jongere kinderen met anorexia zijn, omdat ze veel jonger worden geconfronteerd met gezond eten", zegt Annemarie van Elburg, hoogleraar eetstoornissen en kinderpsychiater in een kliniek in Zeist. "In de tweede helft van de basisschool worden lessen gegeven over gezond eten en bewegen. Sommige kinderen raken daar helemaal door geobsedeerd. Hun hele hoofd zit er vol mee." Ook leggen ouders tegenwoordig veel nadruk op gezond eten en dat kan juist averechts werken, denkt Van Elburg. Dat meldt de NOS vanavond.

Wie onvoldoende vezels eet, krijgt wellicht last van darmmicroben die zich te goed doen aan zijn of haar darmen. Dat zou moeten blijken uit een Amerikaanse muizenstudie. Darmbacteriën leven van vezels. In het onderzoek kregen muizen een transplantatie met menselijke darmbacteriën om de invloed van vezels op de darmgezondheid te bestuderen. Muizen met een vezelrijkdieet hielden een dikke slijmlaag in hun darmen, terwijl de slijmlaag van muizen met een dieet zonder vezels steeds dunner werd. Door de dunnere slijmlaag krijgen ziekteverwekkers makkelijker toegang tot de cellen van de darmwand. Het onderzoek bevestigt de ‘eet veel vezels’ boodschap die doktoren en voedingskundigen al jaren uitdragen.

Gekiemde zaden zijn een nieuwe gezondheidstrend. Wie er een beetje naar zoekt, vindt tegenwoordig een breed aanbod dat reikt van gekiemde noten, bonen en linzen tot kikkererwten. Technisch gezien zijn het allemaal zaden, die gaan kiemen als de omgevingscondities geschikt zijn. Het kiemen vergroot de beschikbaarheid van voedingsstoffen zodat het jonge plantje beter kan groeien. Er is nog maar weinig onderzoek naar gedaan, maar het lijkt erop kiemen ook voor mensen goede stoffen vrijmaakt. Uit onderzoek dat kieming het antioxidantniveau van zilvervliesrijst, amarant en gierst verhoogt en ook het vezelgehalte van zilvervliesrijst laat toenemen. Als die stoffen gezond zijn, kunnen kiemgroenten geen kwaad.

Bacteriën zoals Salmonella en E.coli tieren onverwacht goed in zakjes voorgesneden sla. Dat blijkt uit een Britse studie. Sappen die uit de verwerkte of gesneden blaadjes lekken, laten de Salmonella-bacteriën zelfs in de koelkast snel groeien. Volgens hoofdonderzoeker Primrose Freestone zijn de ziekteverwekkers ook met uitvoerig wassen niet te verwijderen en worden ze schadelijker naarmate ze langer in het zakje zitten. De onderzoekers adviseren daarom voorverpakte sla op de dag van aankoop op te eten. De Food Standards Agency zegt in de Huffington Post dat er de afgelopen 5 jaar slechts 1 incident was met Salmonella in voorverpakte sla.

De kans is groot dat de Belgische biercultuur aan het einde van deze maand wordt uitgeroepen tot immaterieel cultuur erfgoed. De Vlaamse, Franse en Duitstalige gemeenschappen dienden hiervoor al in 2014 een dossier in. De kandidatuur van het Belgische bier kreeg alvast ween positief advies van het dossier-comité van Unesco. Volgens de Belgen verdient hun biercultuur erkenning als immaterieel cultureel erfgoed omdat het land bijna bijna 1.500 bieren telt, de grootste keuze aan authentieke, lokale en typische bieren ter wereld. In de drie Belgische gemeenschappen is de biercultuur al lokaal erkend als immaterieel erfgoed.

In de VS eist Jason Saidian $5 miljoen (€4,7 miljoen) van donutketen Krispy Kreme omdat in hun framboos- en blueberrydonuts geen echt fruit blijkt te zitten. Saidian claimt dat hij misleid is door Krispy Kreme, dat zegt premium-ingrediënten te gebruiken, terwijl er in de praktijk 'blueberry gumbits', gemaakt van "inferieure en mogelijk schadelijke ingrediënten zoals maissiroop en kleurstoffen" in de framboos- en blueberrydonuts verwerkt zijn. Echte frambozen en blueberries zijn een bron van vitamine C en K, kalium en voedingsvezels en zouden de kans op bepaalde soorten kanker verlagen. In de citroen- en appeldonuts zit overigens wel echt fruit.

Discounter Lidl laat volgende week Spanje kennismaken met zijn kwaliteitsproducten door in hartje Madrid een pop-up restaurant te openen. Chefkok Sergi Arola zal vanaf 25 november 4 dagen lang in het restaurant verschillende gerechten bereiden met het Delicieux assortiment van Lidl. Je moet wel even reserveren. Lidl heeft goede ervaringen met het promoten van de eigen kwaliteit en producten via een pop-up restaurant; eerder hield de discounter Zweedse culi's voor het lapje met het Stockholmse restaurant Dill, verraste het Belgische Bourgondiërs in JRE-restaurants en bouwde het zijn Nederlandse filialen om tot voorproeflokalen.

Frisdrankenproducent Coca-Cola bedacht een gadget die de selfie stick ver achter zich laat: de 'selfie bottle'. Dit is een colaflesje voorzien van een camera. Wanneer je een slok neemt en de fles in een hoek van 70 graden kantelt, maakt de camera een foto. De foto's zijn te delen op Snapchat, Facebook en Instagram - met de juiste hashtag en het Coca-Colalogo uiteraard. Marketingbureau Gefen Team bedacht en ontwikkelde de selfie bottle voor het grootste outdoor evenement in Israël, Coca-Cola Summer Love. Of en wanneer de selfie bottle ook elders beschikbaar komt, is onbekend.

Nadat Toblerone zijn chocoladevorm veranderde, vermindert chocoladeproducent Mars nu in Groot-Brittannië de inhoud van zakjes Maltesers met 15%. Zat er eerst 121 gram in een zakje, nu is dat nog maar 103 gram. Volgens de Britse supermarktketen Tesco is de prijs navenant verlaagd, van £1,82 naar £1,50. De Britse Metro vroeg Mars naar de reden. "Net als andere chocoladeproducenten, zien we dat prijs van de ingrediënten stijgt. Daarom hebben we ervoor gekozen om het gewicht van een aantal van onze producten te verminderen’’, zegt Mars.

Ook in Nederland is de kans op het ontstaan van hoogpathogene vogelgriepvirus H5N8 onder commercieel gehouden pluimvee sterk toegenomen. Dat zegt hoogleraar diergeneeskunde Arjan Stegeman. Hij is voorzitter van de deskundigengroep Dierziekten die de overheid adviseert bij dierziekte-uitbraken. Rond het Markermeer zijn grote aantallen dode wilde vogels gevonden. Dat betekent volgens Stegeman dat er veel virus wordt geproduceerd. "Ik denk dat we ons gelukkig mogen prijzen dat er nog geen gevallen zijn bij pluimveebedrijven. Dat betekent denk ik ook dat pluimveehouders de hygiënerichtlijnen goed oppakken, en pluimveeorganisaties daar goed het voortouw in nemen", zegt Stegeman in een lezenswaardig interview met Boerderij.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 september krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Yneke Kootstra

Humane gezondheid

Likes vandaag

ton voncken

Biogrondstoffen en Groen Gas

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag

Joep Goossens

Consument, gepensioneerd

Likes vandaag

Jos Verstraten

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Jopie Duijnhouwer

Likes vandaag