19 dec in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Dat meldt VMT. Het ministerie van Economische Zaken zet Rob Kerstens vanuit het overheidsbureau ABDTOPConsult tijdelijk in als waarnemend topman bij de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA). Kerstens vervult de functie in drie dagen per week. Hij vult het gat op dat Harry Paul achterlaat. Paul wordt per 1 januari project-plaatsvervangend secretaris-generaal wordt bij het ministerie van Financiën. Op dit moment is Kersten nog directeur-generaal Dienst Uitvoering Onderwijs bij het ministerie van OCenW. Op het vroege vertrek van Paul is negatief gereageerd door de FNLI en OR van de NVWA. De Consumentenbond wil meer transparantie van diens opvolger.

De eerste annuleringsverzekering voor zakelijke etentjes met een groep is een feit. De Franse verzekeraar Europ Assistance ontwikkelde de verzekering in opdracht van start-up Business Table, die het afgelopen jaar 300.000 zakelijke reserveringen verzorgde. De annuleringsverzekering dekt, voor een bescheiden premie, het risico af dat een groepsetentje niet door kan gaan. "In de 3 maanden na de aanslagen in Parijs werd tot wel 30% van alle reserveringen geannuleerd", aldus Laurent Gabard. Bedrijven waren hun aanbetaling kwijt; restaurateurs verloren hun omzet. De verzekering dekt het niet kunnen komen van de belangrijkste gast of de groep (minimaal 10 personen) als geheel.

De dure Amerikaanse supermarktketen Whole Food Markets voorspelt alvast welke producten volgend jaar vaker in winkelkarretjes zullen belanden. Gezonde drankjes met superfoods maca en kurkuma zullen in 2017 nog meer verkocht worden. 'Producten van bijproducten' raken in, zoals vocht van kikkererwten voor een vegan mayonaise. Flexitarisme noemt toe en dus worden producten op basis van plantaardige eiwitten populair. Kokosolie krijgt gezelschap van kokostortilla's, kokossandwiches en kokoschips. De Japanse keuken wordt nog populairder omdat we denken dat die gezond is. Pasta is volgend jaar behalve van courgette ook gemaakt van kikkererwten, quinoa of linzen.

Vanaf 19 tot en met 22 december nemen de Amsterdamse bezorgers van maaltijdbezorgdienst foodora na aflevering van je verse maaltijd, desgewenst lang houdbaar voedsel mee retour. De inzamelactie komt ten goede aan de Voedselbank Amsterdam voor mensen die met Kerst zonder eten zitten. Vooral pasta, rijst en couscous, pastasauzen, groenten en vis in glas of blik en olijfolie zijn welkom. "Als de actie aanslaat zullen we hem volgend jaar ook in andere steden uitrollen”, belooft Vincent Hosman van foodora. Niets in te ruilen maar wel getriggerd door de actie? Dan kun je ook op foodora's hoofdkantoor terecht: Zandpad 3A in Amsterdam

Over 20 jaar zal het voedselaanbod er volgens WUR-onderzoekers anders uitzien. Wageningen Food & Biobased Research onderzocht mogelijkheden om voedsel efficiënter te telen, gezonder te maken en meer te richten op specifieke doelgroepen. De onderzoekers verwachten dat yoghurts en margarines voor speciale doelgroepen (ouderen, kinderen en zwangere vrouwen) gewoon worden. Extra toegevoegde eiwitten worden straks gewonnen uit plantaardige teelten. Na-oogst technologieën gaan ervoor zorgen dat groente en fruit (veel) langer houdbaar wordt. In het verlengde van doelgroepproducten denken zij da ook individuele personalized nutrition een grotere rol gaat spelen.

In januari 2017 start McDonalds in de VS met thuisbezorging. Het fastfoodconcern gaat daarvoor een nieuwe samenwerking aan met UberEats. Het bezorgconcept gaat als eerste getest worden bij 200 filialen in Miami, Orlando en Tampa in de Amerikaanse staat Florida. Als het aanslaat, breidt het bedrijf de thuisbezorging uit naar andere steden en naar andere landen. Per bestelling komen er $5 aan bezorgkosten bij. Volgens Digital Trends staat er bij de fastfoodketen ook een order-by-app optie op de planning. Hiermee kunnen klanten vooraf hun bestelling plaatsen en betalen. Daarna kunnen ze hun BigMac en toebehoren ophalen bij hun lokale vestiging.

In hotels, restaurants, cafés en op terrassen gebeuren meer ongelukken (5,9% van het totaal) dan in andere sectoren van de Nederlandse economie. Het verzuim dat daardoor optreedt, ligt echter lager dan het Nederlandse gemiddelde. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Werknemers uit de bouwsector (2,8%) moeten het meest verzuimen na een ongeval. In 2015 verzuimden 96.000 werknemers minimaal 1 dag als gevolg van een ongeval. Ze liepen doorgaans letsels op zoals ontwrichtingen, verstuikingen, verrekkingen en lichte verwondingen. Nederland scoorde per 100.000 werknemers 1.400 ongevallen. Het Europees gemiddelde komt neer op ruim 1.600 ongevallen.

De Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG) vindt dat een acceptabel niveau van zout, suiker en vet in voedingsmiddelen moet worden vastgelegd. in wet- en regelgeving. Bestaande convenanten en regels op het gebied van productsamenstelling zijn te vrijblijvend en leveren onvoldoende resultaat. Europese samenwerking is volgens de KNMG essentieel om dit probleem aan te pakken. Wat betreft kindermarketing vinden de artsen dat dit enkel toegestaan mag worden voor voedingsmiddelen met een positief effect op de gezondheid. Daarnaast vinden artsen het huidige preventiebeleid te vrijblijvend. Preventie dient een prominente plaats te hebben binnen én buiten de gezondheidszorg, aldus de KNMG.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 september krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Yneke Kootstra

Humane gezondheid

Likes vandaag

Jopie Duijnhouwer

Likes vandaag

ton voncken

Biogrondstoffen en Groen Gas

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag

Joep Goossens

Consument, gepensioneerd

Likes vandaag