19 sep in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

De traceerbaarheid van vlees in Nederland kent tekortkomingen, al zijn er ook goede ontwikkelingen te signaleren. Dat constateert de Europese Commissie op grond van een audit. De controlerende instantie FVO stelde vast dat controles op de etikettering en samenstelling van producten geen prioriteit hebben, dat sommige controles niet streng genoeg zijn, documentatie achterblijft en dat de NVWA de interne traceerbaarheid bij vleesbedrijven niet controleert. Door het ontbreken van interne traceerbaarheid "lopen bedrijven bij een recall grote financiële risico's omdat zij dan vaak niet kunnen garanderen dat de verontreinigde grondstof niet in een bepaalde batch producten is verwerkt", schrijft VMT.

De kookboeken van Pascale Naessens staan steevast in de top 10 van de bestverkochte boeken in België. Haar nieuwste boek, Pure keuken, zou eetstoornissen onder jongeren bevorderen. Kinderpsychiater Annik Simons waarschuwt op HLN dat het boek bijdraagt aan ‘voedingshypes’ die kinderen teveel gezond voedsel laat uitsluiten. Als voormalig model had Naessens een eetstoornis en daarom wil ze met haar kookboeken juist een betere manier van eten bevorderen, met maaltijden met gezonde ingrediënten en goede vetten. Ze zegt veel dankmails te krijgen van jongeren die juist dankzij haar boeken van hun eetstoornis af zijn.

In zwemwater kunnen micro-organismen zitten die je ziek maken. Veel topzwemmers drinken daarom na het zwemmen in open water cola om mogelijk opgelopen kwalijke bacteriën te doden. NRC checkte of het werkt en concludeerde dat er geen wetenschappelijk bewijs voor is. In de studies die beschikbaar zijn over de antibacteriële werking van cola blijkt de beschermende werking nogal beperkt. Dat topzwemmers niet ziek worden ligt waarschijnlijk eerder aan hun goede lichamelijke conditie en niet aan de cola. Cola pept je na het zwemmen wel op door de cafeïne en de suiker die het drankje bevat.

Het lichaam lijkt zelf in staat aan te geven welke voedingsstoffen het nodig heeft om beter te worden. Onderzoekers van Yale University ontdekten dat muizen met een bacteriële infectie overleefden als ze weinig aten en overleden als ze glucose kregen. Bij virale infecties beschermde glucose juist en bleek het blokkeren van de toevoer dodelijk. Dit betekent dat verschillende vormen van infecties en de immuunrespons van ons lichaam daarop, om verschillende voedingsstoffen vraagt. De effecten stonden los van de ernst van de ontsteking en het specifieke pathogeen. De onderzoekers denken daarom dat het lichaam weet dat het specifieke voedingsstoffen nodig heeft om de eigen immuunrespons genezend te laten werken.

Onderzoek bevestigt wat veel mensen al weten uit ervaring: een kleine hoeveelheid alcohol maakt ons minder verlegen in sociale situaties en bij het praten over seks. Op seksuele opwinding en het ‘gelukshormoon’ oxitocine blijkt het geen effect te hebben. Dertig mensen kregen een halve liter bier, 30 anderen alcoholvrij bier. De mensen die alcohol hadden gedronken kregen een voorkeur voor blije gezichten en voelden meer op hun gemak in gezelschap. Vooral vrouwen waren minder verlegen als ze seksueel getinte afbeeldingen zagen. Volgens de onderzoekers werkt alcohol als een ‘sociaal smeermiddel’.

Overheden kunnen dankzij de nieuwe Global Fishing Watch tool, een initiatief van Google, Oceana en SkyTruth, beter optreden tegen overbevissing. De tool analyseert satellietdata van schepen, en signaleert of zij mogelijk aan het vissen zijn in verboden wateren. Iedereen kan dit op een online kaart bekijken en zo helpen illegaal visgedrag op te sporen. Dankzij gegevens van de tool heeft de regering van Kiribati, een eilandrepubliek in de Stille Oceaan, al een boete van $1 miljoen kunnen innen voor vissen in illegaal gebied.

IJsmaker Ben & Jerry's, onderdeel van Unilever, heeft een 'rode lijst' van bedreigde ijssoorten opgesteld. Het bedrijf waarschuwt dat de klimaatverandering er toe kan leiden dat bepaalde ingrediënten schaars of onbetaalbaar worden. Denk aan cacao, pinda's, koffie. Op de lijst met 'bedreigde ijssoorten' staan Pistachio Pistachio, Half-Baked, Cherry Garcia, Chocolate Fudge Brownie, Coffee BuzzBuzzBuzz en nog veel meer. Ben & Jerry's staan bekend om hun klimaat- en milieuzorgen. Nu roepen ze met een petitie mensen op de Parijs-akkoorden te steunen. Eerder deden ze al eens een smeltende SOS-oproep om aandacht te vragen voor klimaatverandering.

De Wereldvoedselorganisatie (FAO) lanceert een plan van aanpak om het 'ge- en misbruik' van antibiotica in de landbouw en voedingsindustrie aan te pakken. In de aanloop naar de VN-bijeenkomst op 21 september in New York over de toenemende antibioticaresistentie (AMR) zet de FAO in op 4 actiepunten: vergroten van het bewustzijn over antibioticaresistentie in de hele voedselketen, opbouwen van capaciteit voor toezicht en controle per land, versterken van de regelgeving en promoten van goede praktijken in de voedingsindustrie om antibioticagebruik 'op maat' te bevorderen. De oprukkende antibioticaresistentie bedreigt volgens de FAO onze voedselzekerheid, dierenwelzijn en de menselijke gezondheid.

In de strijd tegen belastingontwijking richt de Europese Commissie zich na Apple nu op McDonald's. McDonald's betaalde sinds een reorganisatie in 2009 1,49% belasting over de $1,8 miljard winst die op het Europese hoofdkantoor in Luxemburg geboekt werd. Brussel onderzoekt of de belastingafspraak waar McDonald's zich op beroept het fastfoodconcern inderdaad vrijwaart van het betalen van belasting over inkomen uit royalty's van franchisebedrijven in Europa. Als McDonald's 29,2% moet afrekenen, zou de aan Luxemburg te betalen naheffing oplopen tot zo'n $500 miljoen. Volgens McDonald's heeft het Europese franchisenetwerk tussen 2011 en 2015 ruim $2,5 miljard vennootschapsbelasting betaald, gemiddeld 27%.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 september krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

ton voncken

Biogrondstoffen en Groen Gas

Likes vandaag

Yneke Kootstra

Humane gezondheid

Likes vandaag

Jopie Duijnhouwer

Likes vandaag

Joep Goossens

Consument, gepensioneerd

Likes vandaag

Jos Verstraten

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Rene Smit

toerisme & yoga

Likes vandaag