02 jan in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Coop, Jumbo en Plus groeien sneller dan de markt. Supermarktketen Coop meldde in 2016 de gemiddelde marktgroei in omzet van 2,5% (GfK) te hebben verslagen. Coops omzet groeide met 3,3%, ofwel €35 miljoen naar €1,118 miljard. Jumbo, dat zijn omzet zag stijgen met €428 tot €6,68 miljard, meldt een groei van 7%. Jumbo komt daarmee uit op een marktaandeel van zo'n 19%. Ook Plus zegt het marktgemiddelde te hebben verslagen: de consumentenomzet groeide met 3,7% naar €2,26 miljard, hetgeen overeenkomt met een marktaandeel van 6,24%.

De hoogpathogene vogelgriep H5N8 breidt zich uit in Europa. In Frankrijk zijn tot nu toe 75 bedrijven besmet, vooral eendenfokkerijen in het zuidwesten van het land. Ook zijn er besmettingen aangetroffen bij particulieren met hobbykippen en bij wilde vogels. In Groot-Brittannië zijn 7 besmettingen geconstateerd. In Ierland stak het virus voor het eerst de kop op. Het land voerde meteen een ophokplicht door. In Nederland zijn de eerste 'beschermings- en toezichtsgebieden' (BT) bij Biddinghuizen inmiddels vrijgegeven. Als er geen nieuwe besmettingen gevonden worden, zullen ook de BT-gebieden Kamperveen en Abbega op afzienbare termijn opgeheven worden, meldt Boerderij.

Per 1 oktober 2017 vervalt in de EU het productiequotum op isoglucose, beter bekend onder de naam high fructose corn syrup. Tot die datum mag maar 4% van de suikerproductie in Europa uit isoglucose bestaan. Het middel is even zoet als kristalsuiker, maar zo'n 30% goedkoper. In de VS wordt het daarom veel gebruikt door frisdrankproducenten. Toch is het de vraag of Europese fabrikanten massaal zullen overschakelen. Volgens Rabobank-analist Ruud Schers is het niet zo makkelijk om 'even' van zoetstof in te wisselen en is bovendien de publieke opinie in Europa tegen HFCS gekant.

In 2016 zijn bij 26 stalbranden 201.000 dieren omgekomen, bijna tweemaal zoveel als in 2015. Dat blijkt uit onderzoek van Wakker Dier. Maatregelen als een brandalarm, sprinklerinstallatie en voldoende bluswater kunnen dierenleed voorkomen, stelt Wakker Dier. Vijf jaar geleden zijn afspraken gemaakt die stalbranden moesten tegengaan. Dit Actieplan Stalbranden heeft volgens Wakker Dier weinig effect gehad omdat de aangescherpte regels alleen gelden voor nieuwe en verbouwde stallen. Wakker Dier wil dat het nieuwe Bouwbesluit ook gaat gelden voor bestaande stallen. LTO is tegen aanvullende maatregelen omdat boeren onvoldoende verdienen. Het ministerie van EZ wil brandmelders in de stal.

Supermarktketen Jumbo neemt AC-restaurants over van Gr8 Investments, eigendom van drie kleinkinderen van Gerrit van der Valk, grondlegger van het horecaconcern Van der Valk. De 18 wegrestaurants worden gerenoveerd en omgebouwd naar de Jumbo-formule La Place. In november jongstleden werd Gr8 eigenaar van AC-restaurants. Gr8 nam toen Autogrill Nederland over. De 7 hotels, 5 Burger-King-restaurants en 2 Starbucks-zaken blijven wel in handen van Gr8 Investments. De hotels worden omgebouwd naar een nieuwe formule in het driesterrensegment, gasten zullen voor ontbijt en diner terecht kunnen in de nieuwe La Place-vestigingen. Het is niet bekend hoeveel Jumbo betaalt voor de overname.

Vanaf vandaag is het nieuwjaarsoffensief bij verschillende supermarkten van start gegaan. Zo kun je bij de Albert Heijn weer hamsteren en geldt bij verschillende producen 1+1 gratis. De Allerhande staat in het teken van een 'goede start' om in te spelen op de wens van veel klanten: gezonder eten. Ook Vomar lokt klanten door producten aan te bieden voor maar 1 euro (eurokrakers). Jumbo biedt de laagste prijsgarantie en probeert klanten te verleiden met zijn speciale promotieformule die een jaar lang geldt. Hier vind je de 38 producten in verschillende categorieën die je tot 1 januari 2018 met korting krijgt.

NRC analyseerde de schademeldingen die afgelopen jaar bij het Faunafonds binnenkwamen. In de eerste helft van 2016 keerde dit fonds al €16,3 miljoen uit. In 2012 was dat voor het hele jaar nog €9,2 miljoen. Vooral ganzen blijken schade te veroorzaken, "slechts €700.000 werd dit jaar uitgekeerd voor andere boosdoeners", schrijft de krant. De grauwe gans (€6,5 miljoen), brandgans (€4,7 miljoen) en kolgans (€3,9 miljoen) vraten dit jaar voor de veehouderij bestemde weilanden kaal. Ganzen blijken meer dan gras alleen te lusten. Vorig jaar ontving een boer in Lelystad €155.515 schadevergoeding omdat ganzen zijn winterwortelen hadden aangevreten.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 september krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Yneke Kootstra

Humane gezondheid

Likes vandaag

Jopie Duijnhouwer

Likes vandaag

ton voncken

Biogrondstoffen en Groen Gas

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag

Joep Goossens

Consument, gepensioneerd

Likes vandaag