02 aug in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Smeltende gletsjers, toenemende droogte, overstromingen ... Het State of the Climate rapport over 2015 schetst een somber beeld van de toestand op aarde. Het rapport is opgesteld door honderden wetenschappers uit de gehele wereld. "Het merendeel van de indicatoren die de verandering van het klimaat aangeven laten een verdere opwarming van de planeet zien", zegt het rapport. De uitspraak is gebaseerd op enkele tienduizenden waarnemingen die door onafhankelijke bronnen werden verzameld. 2015 zorgde voor nieuwe records. Het jaar was 1.0°C warmer dan voor de Industriële Revolutie; meetpost Mauna Loa registreerde voor het eerst een CO2 concentratie (mediaan) van groter dan 400 ppm.

Waar winkels en restaurants blij zijn met de Pokémon Go-rage en er potentiële klanten mee lokken, krijgen boeren in Groot-Brittannië juist het advies Pokémonspelers van hun erf te weren. Als Pokémonjagers zich buiten wandelpaden begeven lopen ze het risico door vee of machines gewond te raken. Boeren wordt geadviseerd hun terrein met waarschuwingsborden en hekken af te bakenen. In de VS is de eerste 'class action suit' tegen Niantic en Nintendo een feit, vanwege de hordes mensen die ongevraagd zomaar andermans huis en erf, maar ook kerkhoven en het U.S. Holocaust Memorial Museum in Washington betreden om Pokémons te vangen.

Polen verwacht flink meer kippenvlees te exporteren. De Poolse landbouwraad denkt dat het land 17% meer zal exporteren dit jaar. De productie van pluimveevlees zou volgens de prognoses met zo'n 10% toenemen van 2.386 duizend ton in 2015 tot 2.623 duizend ton in 2016. Na de val van de Berlijnse Muur en de toetreding van Polen tot de EU ontwikkelde het land zich tot de grootste pluimveevleesproducent binnen de Europese Unie. Door het kostenvoordeel van de productie in Oost-Europa neemt die voorsprong jaarlijks toe. Het vlees wordt zowel binnen als buiten Polen meer afgezet. Kalkoen vormde vooralsnog de belangrijkste groeimarkt.

Alle 159 Nederlandse McDonald’s-vestigingen met een McDrive zijn voortaan vanaf 7.00 uur geopend. Naar eigen zeggen sluit de fastfoodketen hiermee aan op de groeiende out-of-home ontbijtmarkt in ons land en de wensen van klanten die al vroeg op pad zijn. McDonald's focust al langer op het dagdeel ontbijt. "We streven er naar om iedereen een lekker begin van de dag te geven”, aldus een woordvoerder van de keten.

Royal FrieslandCampina en het Holland Heineken House (HHH) gaan een partnership aan tijdens de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. In het HHH komt een zuivelbar waar bezoekers en supporters van TeamNL hun eigen kwarks met topping kunnen samenstellen. Ook kunnen zij kiezen voor het favoriete recept van een van de Olympische sporters. Campina is ook official supplier van het Nederlands Olympisch Team en voorziet al onze Nederlandse sporthelden van yoghurt en kwark tijdens de spelen.
Met de actie verandert FrieslandCampina de boventoon van alcoholische en gesuikerde dranken als bron van sponsorinkomsten tijdens de Spelen.

Op 12-jarige leeftijd belanden jongeren al bij een therapeut met klachten die bij vijftigers passen, constateren medici. In het ergste geval krijgen ze een bochel, ook wel de gameboyrug of tabletnek genoemd. Neurochirurgen kijken niet meer op van een 16-jarige met een hernia. Met name tablets en mobieltjes blijken de oorzaak van de klachten. Fysiotherapeuten slaan alarm, schrijft het AD. De na 1995 geboren 'schermgeneratie'bezoekt vaker fysio- en oefentherapeuten met rug-, nek- en schouderklachten dan eerdere generaties jeugd. Medische cijfers ontbreken, maar therapeuten en medici zien meer pubers op hun spreekuren met pijn, volgens de krant.

Belgische onderzoekers stelden vast dat muziek een smaakbepalende factor is voor bier. De onderzoekers lieten 231 proefpersonen een speciaal bier proeven, geïnspireerd op de muziek en uitstraling van de Britse muziekband The Editors. Drie groepen proefden het bier respectievelijk 'kaal', uit de fles met het speciaal ontworpen etiket of onder het luisteren naar 'Oceans of Light', het liedje dat aan het bier ten grondslag lag. De derde groep vond het bier daadwerkelijk lekkerder. "Het lijkt dat het plezier dat de muziek aan de drinkervaring toevoegde, overgebracht werd op de smaak van het bier", zegt onderzoeksleider Felipe Reinoso Cavalho.

Vorige week brandde het Volendamse filiaal van supermarkt Dirk volledig uit. De super grijpt de gelegenheid aan om nu voor het eerst online bestellen mogelijk te maken. Als tijdelijke (nood)oplossing voor de inwoners van Volendam opent Dirk een pick-up point in de Noord-Hollandse plaats. Tot een noodlocatie voor de super is gevonden, kunnen de Volendammers in ieder geval via dirkboodschappen.nl vanaf vrijdag hun boodschappen bestellen. Gewoon bij Dirk.

Franse boeren zijn onvoldoende geïnformeerd over de gevaren die bepaalde bestrijdingsmiddelen met zich meebrengen. Dat is het gevolg van gebrekkige of foutief verstrekte informatie. Dat meldt Anses, de Franse dienst voor de veiligheid van de gezondheid, aan de Franse regering. "Boeren zijn niet genoeg op de hoogte van de risico’s van blootstelling aan bestrijdingsmiddelen om die risico’s goed te kunnen beoordelen." Anses benadrukt dat een reeks studies een link laat zien tussen onder meer Parkinson en verschillende vormen van kanker en het gebruik van landbouwgif. De ziekten komen vaak voor bij ouderen, zegt Anses in zijn jongste rapport.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 september krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

ton voncken

Biogrondstoffen en Groen Gas

Likes vandaag

Jopie Duijnhouwer

Likes vandaag

Jos Koning

socioloog en musicus

Likes vandaag

Lisa Goudzwaard

Orthomoleculaire voeding

Likes vandaag

Yneke Kootstra

Humane gezondheid

Likes vandaag

Hans Akkermans 1

Land- en tuinbouw

Likes vandaag