02 sep in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Mestverwerker Eraspo in het Brabantse Asten-Heusden veroorzaakte afgelopen week een massale vissterfte. Een veel te hoge concentratie geloosde ammoniak heeft ertoe geleid dat in de rivier de Aa zeker honderdduizend vissen dood gingen. Dat heeft onderzoek van het Waterschap Aa en Maas uitgewezen. Door een fout werd water met ammoniak uit de mestdrogerij geloosd in plaats van opgeslagen. Het water kwam terecht in de rivier Aa waar het ca. 100.000 vissen acuut van zuurstof beroofde. De eigenaar van het bedrijf toont zich aangeslagen.

Italianen tonen zich woedend over de spotprent 'Aardbeving op zijn Italiaans' die Charlie Hebdo publiceerde naar aanleiding van de aardbeving in Amatrice. Bijna 300 mensen kwamen om. Het satirische blad beeldt de omgekomen inwoners af als ingrediënten in penne en pasta gerechten. Amatrice is de bakermat van een bekend pastagerecht. Restaurants zamelden wereldwijd met pasta-gerechten geld in voor de slachtoffers. Het Waalse blad La Libre verzamelde de tweets van woedende Italianen. Een tweet vraagt: 'waarom? Wij hebben ook voor jullie gehuild'. Spaanse, Italiaanse, Franse en Amerikaanse media beoordelen de prent als smakeloos en de persvrijheid onwaardig.

Maaltijdbezorgservice foodora heeft haar app vernieuwd. Klanten en restauranthouders kunnen de foodorafietsbezorgers nu realtime kunnen volgen. "Restauranteigenaren kunnen er op die manier voor zorgen dat bestelde maaltijden klaar zijn op het moment dat onze bezorger eraan komt”, aldus Vincent Hosman, country manager van foodora, aan Out.of.Home Shops. Volgens Hosman kan de volgfunctie de hectiek tijdens piekuren in restaurants wat temperen en ervoor zorgen dat bestellingen sneller bij de klant komen. "Dit is een functie waar veel van onze restauranthouders om vroegen. Dus hebben we er aardig tijd ingestoken dit te ontwikkelen.”

In de Amerikaanse staat South-Carolina heeft een spuitactie tegen mogelijk met het Zika-virus besmette muggen, miljoenen honingbijen het leven gekost. De lokale overheid besloot tot een spuitactie nadat er 4 gevallen van Zika gemeld waren. Voor het eerst in 14 jaar werd er een sproeivliegtuig ingezet. Het gebruikte middel is aanbevolen voor muggenbestrijding, maar tevens giftig voor bijen. Er mag alleen 2 uur na zonsopgang en voor zonsondergang gespoten worden. Het vliegtuig spoot tussen 6.30 en 8.30 uur toen de bijen al volop aan het fourageren waren. De autoriteiten hebben hun procedures inmiddels aangepast en hun waarschuwingsprotocol uitgebreid met hobbybijenhouders.

Albert Heijn heeft het Home Shop Center in De Meern, het centrale distributiecentrum voor online bestelde boodschappen, ingrijpend verbouwd en uitgebreid. Het distributiecentrum kan daardoor twee keer zoveel bestellingen verwerken. Met de verbouwing anticipeert de supermarktketen op verdere groei van zijn online activiteiten. “Het aantal klanten dat bij Albert Heijn online boodschappen doet blijft groeien. Door de uitbreiding van het Home Shop Center in de Meern kunnen we vanuit die locatie straks zo'n 25.000 bestellingen per week bij klanten thuis bezorgen”, aldus een woordvoerder van AH. Zondag neemt AH het vernieuwde Home Shop Center officieel in gebruik.

Stabureaus in plaats van gewone tafels en stoelen verminderen de BMI-toename van lagere school-leerlingen. Dat stelden Amerikaanse onderzoekers vast in een studie onder 193 kinderen van 8 tot 10 jaar. In het onderzoek, dat 2 jaar liep, zat de ene groep kinderen aan traditionele tafels, de andere groep kreeg een statafel met kruk en voetensteun. Bij de stabureau-groep nam de BMI met 0,1 toe. Bij de zittende kinderen was dit 0,4. Aangezien schoolkinderen de meeste tijd overdag op school doorbrengen, zien de onderzoekers het vervangen van het schoolmeubilair als zinvolle optie om kinderen minder te laten zitten.

Het Chinese zuivelbedrijf Inner Mongolia Yili Group brengt een yoghurtdrank op de markt met alginaatballen, inspelend op het succes van de in Azië immens populaire 'bubble tea'. De geleiachtige balletjes zijn gemaakt uit zeewier, gevuld met vruchtensap in de smaken appel of aardbei en knappen als je er op kauwt. De balletjes zijn het resultaat van een samenwerking tussen het zuivelbedrijf en Combibloc, een verpakkings- en vulmachinesspecialist. Volgens Eric Ding, hoofd marketing bij Combibloc, vormen tieners de doelgroep van de innovatieve combinatie van yoghurt met balletjes vruchtensap, omdat die graag experimenteren en open staan voor nieuwe smaakbelevingen.

Wil je de productiviteit van je personeel verhogen, stel ze dan een compliment en pizza in het vooruitzicht. Een cash beloning werkt juist contraproductief. De Amerikaanse onderzoeker Dan Ariely vertelt hoe in een experiment 3 groepen fabrieksmedewerkers te horen kregen dat ze een compliment van de baas, $30 cash of gratis pizza konden verdienen. Een vierde groep werd niets verteld. Het 'goed gedaan'-smsje van de baas bleek het effectiefst te zijn, op de voet gevolgd door de pizza. Volgens de onderzoekers komt dat doordat het gevoel dat anderen waarderen wat je doet het meest beklijft.

De winst van Royal FrieslandCampina (RFC) is in het eerste halfjaar van 2016 gedaald met 16,7% naar €160 miljoen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De coöperatieve zuivelaar lijdt onder de hoge productie (+11,9%) van zijn leden waarvan het bedrijf de melk moet verwerken maar niet tegen een voldoende hoge prijs kan afzetten. 'We hebben door toename van de melkproductie meer melk moeten verwerken tot basiszuivelproducten [merkloze melkpoeder, foliekaas en boter, red.] die we in de markt alleen met verlies konden afzetten." Zo verklaart RFC het verlies.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 september krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

ton voncken

Biogrondstoffen en Groen Gas

Likes vandaag

Yneke Kootstra

Humane gezondheid

Likes vandaag

Jos Verstraten

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Jopie Duijnhouwer

Likes vandaag

Lisa Goudzwaard

Orthomoleculaire voeding

Likes vandaag

Hans Akkermans 1

Land- en tuinbouw

Likes vandaag