Kort 20 jan in de Media

  • Deel dit artikel:
Het nieuws van de dag, uit de (inter)nationale media. Zie jij nieuws wat hier nog niet staat? Zet het erbij!
De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. Een bloemlezing daaruit presenteren we dagelijks in KORT. De lijst vult zich in de loop van de dag en avond. Jij als lezer kunt ook zelf het nieuws mee helpen maken. Hoe je dat doet, lees je hier.

Reageren kan per Kort bericht. Gebruik daarvoor de reageerknop onder ieder berichtje of de dropdown boven het reageervak. Je kunt ook, net zoals op Facebook, nu ook op Foodlog reageerders met een account oproepen. Dat doe je door hun naam in een reactie te tikken met het @teken daarvoor. Degene die je oproept, krijgt daar per mail melding van. Wil je naar een eerdere reactie verwijzen in de draad waarin je reageert, dan tik je op dezelfde manier # in, zonder spatie gevolgd door het nummer van die reactie.

Zelf aanleveren van nieuws? Dat gaat zo. Of gebruik het Kort-formulier!

Fotocredits: 'Newspaper grape purple', Jon S

Dat blijkt uit een bericht op de website van Groene stevia. De exploitant van de site meldt:

Helaas moeten we jullie vertellen dat onze webwinkel binnenkort gaat sluiten. Dit doen we niet zomaar, maar de NVWA (Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit) heeft ons bezocht n.a.v. een klacht over het feit dat steviablad volgens de Europese wetgeving nog steeds een novelfood is. Ondanks een goed gesprek heeft de NVWA ons opgedragen de verkoop van groene stevia (blad en poeder) te stoppen.

Wij zijn het hier niet mee eens, omdat steviablad naar onze mening nooit als novelfood bestempeld had mogen worden. Dit wordt bevestigd door de uitspraak van een Duitse rechter uit 2011, waarin wordt aangetoond dat steviablad al voor 1997 in grote hoeveelheden binnen de Europese Unie werd gebruikt en verhandeld. Ook een onafhankelijk artikel geschreven door Rob van Berkel en Annie van Neerven geeft meer achtergrondinformatie over de zoektocht van steviablad in de Europese voedselwetgeving.


De exploitant geeft aan geen middelen te hebben om het verbod juridisch te betwisten.

Groene stevia in de vorm van bladeren en vermalen blad van de zoetsmakende steviaplant is populair onder mensen die hun suikergebruik willen terugdringen. De Europese wetgever heeft het product echter nog niet veilig verklaard voor menselijke consumptie. De NVWA blijkt het populaire product niet te willen gedogen.

Het nieuws deed begin 2015 mensen griezelen: in baarden zouden zelfs bacteriën te vinden zijn die ook in poep zitten en aan vieze WC-brillen kleven.

Dat klopt wel want ook poep bevat ons goed gezinde bacteriën, alleen komen die niet noodzakelijk alleen uit poep. Maar wat dus niet klopt is dat ze gevaarlijk voor ons zijn. Ze beschermen ons juist.

Dat laten vanavond om 20.00 uur de inmiddels wereldberoemde Britse TV-dokters Chris en Xand van Tulleken op de BBC zien. Ze gingen op zoek naar de bacteriën die groeien op de huid van gladgeschoren en bebaarde mensen, nadat ze een Amerikaans onderzoek lazen waaruit bleek dat ziekenhuispersoneel zonder baard eerder de gevreesde MRSA-bacterie op patiënten overbrengt dan medische staf mét baard.

Baarden zouden zelf wel eens deels als antibiotica kunnen werken, aldus de BBC.

Er wordt wereldwijd veel meer vis gevangen dan de cijfers van de FAO aangeven. ​Dat concluderen wetenschappers van de Universiteit van British Columbia in het Canadese Vancouver.

Tussen 1950 en 2010 zou er ruim 50% meer vis zijn gevangen dan tot nu toe gedacht.

Volgens berekeningen van de onderzoekers bereikte de wereldwijde visvangst met 130 miljoen ton zijn piek in 1996. Dat jaar registreerde de FAO echter een totale vangst van 86 miljoen ton. Sinds 1996 nemen de wereldwijde vangsten duidelijk af. Ditmaal sneller dan dat de cijfers van de FAO aangeven. Dat komt volgens de onderzoekers, "niet doordat landen minder zijn gaan vissen. Ze vissen juist te veel en hebben de visbestanden één voor één uitgeput". De visquota kunnen de trend niet verklaren, ook in regio's zonder quotumsyteem dalen de vangsten.

Het verschil tussen de officiële cijfers en de werkelijkheid is volgens de onderzoekers ontstaan doordat lang niet alle vangsten worden gerapporteerd door VN-lidstaten. Vangsten van sportvissers, weggegooide bijvangsten en vangsten van kleinschalige en illegale visserij blijven (deels) buiten de statistieken. Het in Nature Communications gepubliceerde onderzoek vult de FAO-cijfers aan met deze ontbrekende informatie.

Onder visserijbiologen golden FAO-data al langer als onbetrouwbaar, maar alternatieve data waren er tot nu toe niet, meldt de NRC.

Op scholen in New York blijkt gratis water een beetje te helpen in de strijd tegen dikker wordende kinderen. Tussen 2008 en 2013 werden er op 483 scholen waterdispensers met kraanwater geplaatst.

Uit onderzoek onder 1227 lagere en middelbare scholen blijkt dat op scholen met waterdispensers de kans om overgewicht te krijgen daalde, met 0,9% voor jongens en 0,6% voor meisjes. Geen grote ommekeer, maar wel een maatregel die weinig geld en tijd kost. Volgens de onderzoekers "een simpele ingreep, met krachtig effect", schrijft Medical News Today. Het gratis water zorgde er bovendien ook voor dat studenten minder chocolademelk kochten. De verkoop van frisdranken met een hoog suikergehalte is op de scholen al sinds 2009 verboden, weet de NRC.

​Online supermarkt Picnic is een van de drie genomineerde bedrijven voor de titel 'beste start-up'. Het jonge bedrijf strijdt om de eer met Bloomon, een bloemenbezorgdienst in de vorm van een abonnement, en Dyanne Store​, de modewinkel van styliste Dyanne Beekman.

De verkiezing Beste Start-Up Award is een onderdeel van de Retailer of the Year-verkiezing van ABN Amro en wordt voor het derde jaar uitgereikt.​ Volgens de organisatie is de prijs bedoeld om in tijden van crisis 'ondernemende geesten' te stimuleren en belonen. Op 10 februari pitchen de drie genomineerden op een seminar tijdens het ABN Amro World Tennis Tournament waarom zij de beste start-up van het jaar zijn. De zaal bepaalt door middel van stemmen de winnaar, meldt Distrifood.

Picnic brengt met elektrische wagentjes de boodschappen aan huis zonder bezorgkosten en met laagste prijs garantie. De online supermarkt kent geen fysieke winkels en ging eind september officieel van start in Amersfoort. In december kondigde het bedrijf aan zijn bezorggebied uit te breiden.

Takeaway.com, het Nederlandse moederbedrijf van de maaltijdenbestelsite Thuisbezorgd.nl, neemt het failliete Duitse Food Express over.

Food Express neemt restaurants de bezorging van eten uit handen. Het bedrijf levert diensten in Berlijn, München, Hamburg, Keulen, Frankfurt, Düsseldorf en Stuttgart. In november vroeg Food Express het faillissement aan, nadat grootaandeelhouder Delivery Hero de financiering had stopgezet. Food Express bleek niet in staat de opgelegde groeidoelstellingen te halen.

Takeaway.com zal de activiteiten van Food Express samenvoegen met zijn bestaande activiteiten in Duitsland. De maaltijdenbesteller opereert daar onder de naam Lieferando.de. Over de overnameprijs maakt Takeaway.com niets bekend. Wereldwijd investeren de grote maaltijdbestellers miljoenen in hun groei. Hun verdienmodel hangt nauw samen met een zo groot mogelijk marktaandeel.

Dat zet de BBC uiteen in een artikel dat laat zien hoe het traditionele menu van het eiland in de Stille Oceaan in korte tijd veranderde.

Tonga telt niet alleen het hoogste aantal dikke mensen ter wereld. Veertig procent van de bevolking heeft inmiddels type 2 diabetes, terwijl dat percentage in 1973 nog op 7% lag. Dat is hoofdzakelijk het gevolg van het verlaten van het traditionele menu waarin de eiwitcomponent vis was, voor schapenbuiken - de zogenaamde 'mutton flaps'. Dat vlees komt goedkoop uit Nieuw-Zeeland naar het eiland omdat de rest van de wereld het niet wil. Het is een restproduct dat 40% verzadigd vet bevat.

In een uitgebreid overzicht bij een TV-reportage laat de BBC zien hoe de productie van lammeren en schapen in Nieuw-Zeeland het leven op het eiland totaal heeft veranderd.

De autochtone eilandbewoners hebben een genetica die hen wat meer vet laat opslaan dan de gemiddelde mens. De beschikbaarheid van veel en vet eten, zorgt voor een gezondheidsprobleem dat Tonga een plek heeft gemaakt die bekend is komen te staan vanwege zijn uiterst ongezonde eetklimaat. De naam van het eiland is inmiddels synoniem geworden met 'daar moet je niet willen wonen'.

In de gemeentelijke kantines van de Deense stad Randers staat voortaan verplicht varkensvlees op het menu. De gemeenteraad van de 60.000 inwoners tellende stad stemde in met een voorstel dat de kantines verplicht om "de Deense gastronomie een belangrijke plaats te geven in het aanbod, onder meer door varkensvlees te serveren naast de andere voedingswaren".

Varkensvlees neemt een belangrijke plaats in in de Deense keuken. Het besluit van Randers wordt dan ook door de verdedigers van nationale tradities gesteund, schrijft De Standaard. Tegenstanders zien het nieuwe menu als een provocatie voor de moslimgemeenschap, ondanks dat in de tekst ook staat dat "niemand verplicht mag zijn om zaken te eten die zijn geloof of religie schaadt". De Islam verbiedt het eten van varkensvlees. De vroegere minister van Integratie Manu Sareen noemde het besluit al ‘schandalig’.

De landelijke anti-immigratiepartij Danks Folkeparti, bij de verkiezingen van 2015 als tweede grootste partij geëindigd, grijpt het besluit aan voor een politiek statement. Op Facebook schrijft de partij: "Onze verkozenen in Randers hebben goed werk geleverd! De Deense Volkspartij werkt op nationaal en lokaal niveau aan een Deense cultuur, ook op gastronomisch vlak, en strijdt dan ook tegen de islamitische regels en de ongewenste regels, die opleggen wat de Deense kinderen moeten eten".

Studenten van Wageningen Universiteit (WUR) deelden maandag tijdens de lunch 700 gehaktballen uit. Daarmee protesteerden ze tegen de Meatless Monday die in de universiteitskantines gebruikelijk is geworden. De WUR serveert sinds oktober op maandagen geen vlees meer.

Volgens de studenten past het niet bij een universiteit om 'vleesonthouding van bovenaf op te leggen'. Studenten moeten zelf kunnen bepalen of geen vlees kiezen, vinden ze. Met hun actie willen ze meer evenwicht in het debat krijgen en hun medestudenten tot nadenken stemmen, aldus De Gelderlander.

Overigens was het vlees niet helemaal uitgebannen op Meatless Mondays; het broodje kroket bleek te populair om van de kaart te verdwijnen.

Autofabrikant BMW zet in op eigen digitale technologie als tegenwicht tegen bedrijven als Apple en Google die zich in de automotive sector begeven met 'connected' auto's. Binnen enkele maanden moet de cloud-based BMW Connected service gebruikersklaar zijn. De digitale assistent zoekt bijvoorbeeld een restaurant in de buurt waar nog plaats is, reserveert daar en geeft meteen de routebeschrijving door.

"We hebben de juiste bouwstenen in huis om in dit spel te overleven", zegt Dieter May, hoofd van de digital services afdeling van BMW. "We weten nog niet hoe het uit gaat pakken. Ik denk dat niemand 5 jaar geleden wist hoe het smartphone-spel uit zou gaan pakken." BMW kocht vorig jaar samen met Audi en Daimler de navigatie- en kaartentak van Nokia. Op dit moment lopen gesprekken met o.m. weervoorspellers om nog meer content toe te voegen, meldt Bloomberg .Ook kan de service taken uitvoeren zoals het alvast aanzetten van de verwarming thuis.

Na jarenlang onderzoek zouden Noord-Koreaanse onderzoekers ontdekt hebben dat hun nationale ginsenglikeur volledig 'katervrij' is. Zelfs bij overmatig gebruik. Dat berichten de staatsmedia, schrijft de Standaard.

Koryolikeur is een alcoholisch brouwsel van zes jaar oude Koryo-ginseng. Na lang experimenteren hebben wetenschappers nu onomstotelijk vastgesteld dat de drank ongelimiteerd gedronken kan worden, zonder een kater te veroorzaken. De reden is volgens de Taeddonggang Foodstuff Factory ‘evident’. "Het heeft een erkend medicinaal effect. Als we de suiker in de drank vervangen door verschroeide kleefrijst elimineren we tegelijkertijd de bitterheid én de kans op een kater", klinkt het.

De Noord-Koreaanse staatsmedia berichtten eerder al dat ginseng een 'levenselixir' is. Ook maakten ze melding van de ontdekking van een plantenextract dat effectief zou zijn tegen het Mers-virus en tevens het risico op Sars en aids drastisch zou terugdringen.

Per 1 februari a.s. gaat het Netherlands Centre for One Health (NCOH) van start. De officiële lancering vindt 4 februari plaats in aanwezigheid van minister Schippers van Volksgezondheid, meldt Resource.

In het NCOH vormen Wageningen UR, de Universiteit Utrecht (zowel de medische als de veterinaire faculteit) en de medische centra van Rotterdam, Amsterdam en Leiden een 'nationale alliantie' die zich richt op antibioticaresistentie en zoönosen. Ook het RIVM zoekt aansluiting.

Het One Health consortium richt zich op 4 onderzoeksthema's: de vorming van antibioticumresistente bacteriën, infectieziekten en dan met name zoönosen (de dierziekten die ook op mensen over kunnen gaan), gezondheidsindicatoren voor dieren en de rol van huisvesting en management bij de preventie van dierziekten en tenslotte de gezondheid van ecosystemen, waarbij de verspreiding van ziekten in de natuur aan bod komt.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

ellen-maureen colpa

melkveehouder in Frankrijk, was ooit adviseur duurzaam bouwen

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Huib Stam

Schrijft alleen nog over mooie dingen

Likes vandaag

Wouter de Heij

R&D en Innovatie in Voedseltechnologie

Likes vandaag

Piet Hermus

landbouw, schrijft wel eens wat

Likes vandaag

Cécile Janssen

Eindredacteur / eigenaar, Foodlog

Likes vandaag