De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. Een bloemlezing daaruit presenteren we dagelijks in KORT. De lijst vult zich in de loop van de dag en avond. Jij als lezer kunt ook zelf het nieuws mee helpen maken. Hoe je dat doet, lees je hier.

Reageren kan natuurlijk ook. Je kunt refereren aan het artikel (bijvoorbeeld FL 1) en de reactie van iemand anders (bijvoorbeeld #4).

Samen met onze ontwikkelaars van Onstuimig zijn we een definitief format aan het ontwikkelen om zo meer nieuws én jullie nieuws te kunnen brengen aan onze lezers.

------------

FL 1. Deense regering op vingers getikt voor tekortschietend MRSA-beleid
De Deense Public Accounts Committee (PAC) is niet te spreken over de wijze waarop het Deense Ministerie van Landbouw en voeding optreedt inzake de resistente MRSA-bacterie. De PAC verwijt het Ministerie dat het te weinig actie onderneemt en niet in staat lijkt een strategie te ontwikkelen om MRSA bij dieren onder controle te krijgen, door een gebrek aan kennis over hoe bijvoorbeeld de bacterie overgedragen wordt en het effect dat verschillende maatregelen hebben. De PAC is zo uitgesproken in haar kritiek omdat MRSA vooral in de voor Denemarken belangrijke varkensvleessector voorkomt, en omdat het aantal mensen dat de bacterie overgedragen krijgt van dieren stijgt.
De commissie erkent dat er sinds april een door het Ministerie opgesteld actieplan ligt, inclusief preventie op lange termijn, maar mist daarin concrete stappen en prioriteiten. Het plan gaat uit van algemene kennis over MRSA bij dieren, maar laat de financiële impact daarvan op de gezondheidszorg en de veehouderij buiten beschouwing. Minister Eva Kjer Hansen laat weten binnenkort met een gedetailleerde analyse van de economische impact van MRSA te komen, aldus Global Meat News.

FL 2. ‘Meer aandacht nodig voor voedselbeleving ouderen’
Naarmate mensen ouder worden, verandert hun smaakbeleving. Dat blijkt uit literatuuronderzoek door Wageningen UR. Als mensen bepaalde voedingsmiddelen niet meer waarderen, lopen ze het risico een eenzijdig voedingspatroon te ontwikkelen. “Vitale ouderen tussen de 55 en 70 jaar vertonen onderling grote verschillen in de manier waarop ze voedsel waarnemen, waarderen en innemen”, aldus de auteurs van het onderzoek. De afgelopen 10 jaar richtte smaakbelevingsonderzoek zich vooral op smaakversterking. Vitale ouderen blijken echter maar zelden de voorkeur te geven aan deze producten. Volgens Esmée Doets, onderzoeker Consument en Gedrag, moet er meer gekeken worden naar een combinatie van zintuiglijke ervaringen zoals smaak, textuur en uiterlijk. Ook andere factoren als de sociale context, herinneringen en emoties die de voedingsmiddelen oproepen, kunnen de voedselbeleving beïnvloeden. Doets: “Om de kwaliteit en de kwantiteit van de voedselinname voor deze doelgroep te verbeteren, is inzicht in deze factoren nodig”. Onderzoek, en vervolgens interventies 'op maat' kunnen zorgen voor een gezond voedingspatroon en dragen daarmee bij aan een gezonde oude dag.

FL 3. Levende insecten in kuikenvoer
Ook al is de Europese regelgeving rondom insecten voor menselijke consumptie en in veevoer nog niet uitgekristalliseerd, 1.000 vleeskuikens in Nijkerk krijgen alvast levende insecten voorgeschoteld. Veevoerfabrikant ForFarmers start samen met Wageningen UR een experiment met 'insectenvoer', meldt Omroep Nijkerk. De belangrijkste vraag is of de kuikens gezond en snel genoeg groeien. Daarnaast kijken de onderzoekers of het natuurlijk gedrag van de van nature omnivore kippen verbetert door het eten van levende insecten. Er zijn vier verschillende onderzoeksgroepen. Een kwart van de kuikens krijgt traditioneel voer. De overige drie groepen krijgen verschillende hoeveelheden zwarte militairvlieglarven met een hoog eiwitgehalte. De eiwitten vervangen tot 75% van het eiwit in het traditionele voer op basis van soja. De betrokken partijen denken dat het nog wel even duurt voordat er op grote schaal levende insecten gevoerd gaan worden, maar zien het als een veelbelovend duurzaam alternatief.

FL 4. ‘Biefstuk’ van peulvruchten nieuwe fase in ontwikkeling vleesalternatieven
Levensmiddelentechnoloog Atze Jan van der Goot van de Wageningen Universiteit ontwikkelde een puur plantaardige vleesvervanger op basis van peulvruchten. De Shear Cell technologie van Van der Goot bewerkt peulvruchten tot een ‘vleesstructuur’. In eerste instantie gebruikten de onderzoekers hun methode om vezels te maken uit zuiveleiwitten. Plantaardige eiwitten tot vezels bewerken bleek complexer, maar een stuk duurzamer. De onderzoekers zijn er nu in geslaagd een fijne vezelstructuur te maken, die niet onderdoet voor een stukje biefstuk. De structuur heeft geen bindmiddel als ei of wei nodig en is dus puur plantaardig.
Het prototype van de in samenwerking met TU Delft ontwikkelde machine maakt lappen ‘vlees’ van een paar kilo met een formaat groter dan wat er op 2 borden past. De productie van de peulvruchtenbiefstuk vraagt slechts 10% van de energie die voor de productie van bestaande vleesvervangers nodig is.

FL 5. Plastic draagtasjes uit rioolresten
Het Waterschap Brabantse Delta presenteert vandaag de eerste kilo bioplastic korreltjes gemaakt van bacteriën die rioolwater zuiverden van pies en poep. De plastickorrels komen uit het proefproject dat loopt bij de rioolzuiveringsinstallatie in Bath. Om van de 'uitgebluste' bacteriën het ruwe bioplastic Poly Hydroxy Alkanoaten (PHA) te maken, worden deze 'vetgemest' met verzuurd afvalwater. Daarna rijgen ze als een soort vetlaagje vetzuren aan elkaar tot het ruwe bioplastic. Daaruit kun je verschillende biobased grondstoffen maken, zegt innovatiemanager Etteke Wypkema in de Volkskrant. De onderzoekers spreken van een 'wereldprimeur'.
Tot nog toe wordt PHA-plastic vooral uit bietensuiker geproduceerd. Dit is duur vanwege speciaal gekweekte bacteriën. De nieuwe methode met rioolbacteriën is ook nog duur, maar de onderzoekers verwachten met hun proefproject aan te tonen dat de productiekosten flink kunnen dalen. Per week gaat het nu nog om enkele kilogrammen, dit moet oplopen tot 40 ton plastic korrels per week. Dé uitdaging is het imagoprobleem van rioolplastic. "We moeten aantonen dat we van hygiënisch verdacht materiaal een onverdacht en kwalitatief hoogwaardig product maken", aldus Theo Schots van waterschap Brabantse Delta.

FL 6. Bemesten oceanen voor hogere CO2-absorptie 'zal klimaat redden'
Professor Willy Baeyens van de Vrije Universiteit Brussel denkt door de oceanen te bemesten zodat er extra plankton gaat groeien dat meer CO2 uit de atmosfeer absorbeert klimaatverandering een halt toe te roepen. De biomassa van fytoplankton in oceanen is slechts 0,5% van die van alle planten op het land, maar is goed voor 45% van het door planten geabsorbeerde CO2. Al eerder ontdekte de VUB dat bepaalde oceaangebieden hoge concentraties plankton bevatten en andere heel weinig. Dit komt onder andere door een gebrek aan noodzakelijke voedingsstoffen.
Met behulp van de oceaanrobot SeaExplorer en speciaal ontwikkelde sensoren die de concentraties van alle voedingsstoffen in het oceaanwater kunnen meten, gaat Baeyens in kaart brengen waar aan welke stoffen tekorten zijn. Door gericht te bemesten in gebieden waar al wel voldoende hoeveelheden fosfor en stikstof aanwezig zijn, denkt Beayens de CO2-absorptiepotentie van plankton te kunnen ontsluiten. Dat zal 'het klimaat redden'.

FL 7. Lidl komt met online voorraadbox
Lidl introduceert in Duitsland de online te bestellen 'Vorratsbox'. Duitse klanten kunnen voorraadartikelen zoals kruidenierswaren, schoonmaakmiddelen of diervoeding online bestellen en (voorlopig) gratis thuisbezorgd krijgen, meldt RetailNews. Aan de box zijn in de pilotfase geen minimum besteldrempel of verzendkosten verbonden. Het aanbod is nog beperkt en zal de komende tijd gestaag uitgebouwd worden. Lidl hanteert online dezelfde discountprijzen als in de winkels. De box heeft een levertijd van 2 à 3 dagen op het huisadres of afhaalpunt van DHL.
De Duitse pers ziet de stap van de discounter als een antwoord op de begin deze maand in Duitsland en Oostenrijk geïntroduceerde Amazon Prime Pantry. Met deze online dienst kunnen Prime-leden online kruidenierswaren, schoonmaakmiddelen en diervoeding bestellen. Aan de Amazon Pantrybox zijn bezorgkosten verbonden.

FL 8. Populaire pesto bedreigt Russisch ecosysteem
De groeiende populariteit van pesto heeft een onvoorzien neveneffect. Amerikanen komen pijnboompitten tekort. De inheemse pijnbomen voorzien in slechts 20% van de vraag. Traditiegetrouw halen de Amerikanen hun pijnboompitten uit Europa, maar de groei in wereldwijde vraag zorgde voor een verschuiving naar goedkopere pitten uit Azië. Daar zit 'm de kneep. De belangrijkste Aziatische pijnboompitleverancier is de Koreaanse pijnboom, die in het zuiden van het meeste oostelijke deel van Rusland groeit. De aantrekkende wereldvraag betekent dat inmiddels duizenden verzamelaars, op zoek naar extra inkomsten, de bosbodem afstropen naar pijnboomkegels en alles meenemen wat ze tegenkomen. Het weghalen van de pijnboompitten maakt de oogst onduurzaam, stelt bioloog Jonathan Slaght in de New York Times. Het hele ecosysteem, van eekhoorns en vogels tot de Aziatische zwarte beer en de Amur-tijger, is afhankelijk van de pijnboompitten om de lange winter te kunnen overleven. Zonder pijnboompitten dreigt het ecosysteem van onder af aan in te storten. Je kunt beter pesto maken met andere, of zelfs zonder noten, besluit Slaght.

WIL JE ZELF NIEUWS TOEVOEGEN? DOE HET IN EEN COMMENTAAR HIERONDER VOLGENS DEZE AANWIJZINGEN.

Fotocredits: 'flashback at the newsstand', Jason Tester Guerrilla Futures
Dit artikel afdrukken