22 dec in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Uit onderzoek van GfK blijkt dat bijna een derde van de Nederlanders geen angst heeft om een halfgare hamburger te eten. Het Voedingscentrum waarschuwt tegen het eten van niet-doorbakken hamburgers. Bacteriën zitten vooral aan de buitenkant van vlees. Door het te versnipperen is gemalen vlees, zoals hamburgers, volledig buitenkant geworden omdat de bacteriën door het versnijden overal terechtkomen. Als je alleen de buitenkant verhit, kan de binnenkant dus bacteriën bevatten. Uit het onderzoek blijkt tevens dat Nederlanders de kans op een voedselinfectie het minst hoog inschatten bij rundvlees.

Bij Dierenhandel Hogendoorn in Stolwijk is vogelgriep van het H5-type geconstateerd, meldt het ministerie van Economische Zaken. De NVWA ruimt vandaag de 6.600 kippen, fazanten, kwartels en watervogels. Het bedrijf, volgens de website de grootste dierenspeciaalzaak van Nederland, zal 11 tot 12 weken dicht gaan. Het is nog niet bekend om welke variant vogelgriep het gaat. In de 1-kilometerzone rond de dierenhandel liggen geen andere pluimveebedrijven. Tot nu toe is op 8 bedrijven in Nederland vogelgriep geconstateerd. Het is de eerste uitbraak van vogelgriep in die regio, meldt Omroep West.

Deze decembermaand bereiken de Nederlandse retailers een verrassend hoge omzet ten opzichte van de andere maanden van het jaar. Deze zogeheten 'kerstbonus' komt volgens ABN AMRO dit jaar 21% hoger uit dan het maandgemiddelde van 2016. Zo'n hoog niveau is sinds 2005 niet meer bereikt. De extra hoge omzet is het gevolg van een hoger consumentenvertrouwen. Tussen de retailbranches zijn grote verschillen zichtbaar. Vooral slijterijen, speelgoedwinkels en consumentenelektronicazaken zijn afhankelijk van een goede decemberperformance. Cruciaal met het oog op 2017 blijft volgens de bank "het bieden van onderscheidend vermogen richting de consument."

India behoort tot de landen met sterk groeiende populatie mensen met overgewicht en diabetes. Beroemdheden worden in reclame ingezet om producten met veel suiker, vet en zout aan te prijzen en er zijn geen verplichte declaraties van zout, suiker en ver op de etiketten van levens- en genotmiddelen. Kritische beleidsmakers willen adverteerders de voet dwars te zetten door zulke beroemdheden vaker persoonlijk aansprakelijk te stellen en te beboeten met bedrag van €15.000 voor de eerste keer overtreding. Ook moeten er wettelijke regels komen die fabrikanten verplichten om de hoeveelheden zout, suiker, vezels, vitamines en cholesterol op de verpakking te vermelden.

Het Algemeen Dagblad (AD) kijkt terug op de voedselhypes van 2016. Februari was de maand van hoogleraar Tiny van Boekel. Volgens hem is natuurlijk voedsel helemaal niet beter dan eten uit pakjes en zakjes. Rens Kroes en haar gezonde kookboeken waren een populair onderwerp in maart. Volgens haar zou het ‘’supergezond’’ zijn om 3 weken lang, 2 keer per dag, een glas klei te drinken. September was een topmaand vanwege de hevige discussie over The Green Happines. Volgens de krant sluiten we het jaar af door tijdens de kerst lekker ‘’back-to-basic’’ te gaan.

Groothandel Sligro Food Group, een van de grootste kerstpakkettenleveranciers van Nederland, neemt de online geschenkaanbieder Tintelingen over. Hoeveel geld met de transactie gemoeid is, is niet bekend gemaakt. Tintelingen is gespecialiseerd in 'eigen keuze geschenken' en levert cadeaucheques 'op maat' aan bedrijven. Met de overname zegt Sligro een toonaangevende positie te bereiken in de 'significant groeiende' markten van zowel traditionele als online kerstpakketten en aanzienlijke synergie te bereiken in de backoffice. Tintelingen realiseerde in het vorige boekjaar een omzet van €8 miljoen, schrijft de Levensmiddelenkrant.

Om Britten stress in de keuken te besparen, introduceert Marks and Spencer kant-en-klare Eggs Royale. Dit populaire Britse gerecht bestaat uit een blini met daarop een gepocheerd ei met vloeibare dooier, ingepakt in gerookte zalm met hollandaise saus. Gepocheerde eieren zijn eigenlijk een ultra-vers verwerkt product dat thuis met een liefst zojuist gelegd ei wordt gemaakt. Veel mensen vinden het lastig om een ei te pocheren, zoals ook blijkt uit Google zoekopdrachten. De versie van Marks and Spencer is kant-en-klaar en hoef je alleen nog 6 minuten in de oven plaatsen. Een verpakking met 2 porties Eggs Royale kost £6.

Met mensen die deze laatste dagen van het jaar een konijn kopen in de centrale dierenopvang Knaagspoor in Ridderkerk, wordt vooraf afgesproken dat ze goed voor het dier zullen zorgen. Ze krijgen ook te horen dat een controleur kan langskomen, zegt Hitzert. "We schatten sowieso in deze periode in of iemand echt een konijn wil hebben of er andere plannen mee heeft.'' In het verleden werden volgens de manager nog wel eens konijnen opgehaald omdat mensen nog een kerstbout zochten. "Nu willen we gewoon elk risico uitsluiten.’’ Dat meldt het AD.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 september krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Yneke Kootstra

Humane gezondheid

Likes vandaag

Jopie Duijnhouwer

Likes vandaag

ton voncken

Biogrondstoffen en Groen Gas

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag

Joep Goossens

Consument, gepensioneerd

Likes vandaag