23 dec in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

De VS overwegen het handelsakkoord over de export van rundvlees naar de EU op te zeggen. Het quotum voor hormoonvrij rundvlees, dat Europa voor de VS heeft opgesteld, wordt voornamelijk ingevuld door Australië en Uruguay. Deze landen kunnen hun rundvlees goedkoper aanbieden, zodat Amerikaanse rundvleesproducenten minder naar de EU uitvoeren. De facto dreigen de VS de strafheffing op vleesimporten uit de EU weer in te voeren. Dit zal de zojuist weer geopende handelsstromen van Iers rundvlees en Nederlands kalfvlees treffen. Nederlandse bedrijven verzorgen verreweg het grootste deel de verwaarding van stierkalveren uit de gehele Europese melkveehouderij tot aan de Russische grens.

Vrouwelijk rundvleesvee gaat onder de fosfaatrechtenregeling vallen die in het leven wordt geroepen om de productiedrift van de melkveehouderij te beperken. Anita Heijdra van de Keten Duurzaam Rundvlees zegt op Boerderij dat dit zal betekenen dat deze hooggewaarde vleescategorie daardoor uit Nederland zal verdwijnen en geïmporteerd zal moeten worden. Ook verwacht de vleesveehoudster dat het beleid ten koste gaat van natuurbeheer met runderen. "Diverse natuurbeheerorganisaties beginnen dit ook in te zien, maar het is te laat”, aldus Heijdra. Staatssecretaris Van Dam liet vandaag weten voort te maken met snellere verplichting van mestverwerking. Boeren hopen dat de invoering van fosfaatrechten daardoor vervalt.

De Consumentenbond testte 22 verschillende Airfryers, de 'snelle keukenvriend' waar Foodlog jaren geleden al gewag van maakte. De heteluchtfriteuses zijn populair vanwege hun gezonde(re) imago. Van de door de Consumentenbond geteste exemplaren scoort de helft lager dan een 6. Twee modellen zijn zelfs 'Afraders' omdat ze risicovol zijn in het gebruik. De Bond beoordeelde gewone diepvriesfriet, ovenfriet en kroketten en beoordeelde de Philips Avance HD9240 Airfryer XL als Beste uit de Test. Verse frietjes onderzocht de Bond niet. Daarvoor lezen Nederlandse consumenten dagelijks nog Foodlogs leessuccesnummer aller tijden: "De lekkerste frietjes ooit uit de Airfryer".

Europese consumenten hebben 66% meer online gekocht. Vooral 16 tot 24 jarigen kochten flink meer online. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat (zie link voor compleet cijferbeeld). Jongeren binnen deze leeftijdscategorie geven het grootste deel van hun geld (69%) uit aan kleding. Die aankopen mogen van Belgische MKB-werkgevers op het werk worden afgeleverd. Dat blijkt uit onderzoek van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ); 83% van kleine of middelgrote ondernemingen vindt bezorging tijdens werkuren een extra service aan hun personeel. In Nederland koopt 79% van de bevolking weleens iets via het internet.

Gisteren bereikte de Heineken Experience in Amsterdam een mijlpaal. De miljoenste bezoeker dit jaar werd verwelkomd met confetti en krijgt zijn leven lang gratis toegang tot de Experience. De tot toeristische trekpleister omgebouwde brouwerij aan de Stadhouderskade, opende in 2008 en groeide uit tot een van de drukst bezochte attracties van Amsterdam. Dit jaar groeide de bezoekersaantallen met 15,8%. Op recorddagen bezoeken meer dan 5.000 mensen de brouwerij. De drukstbezochte maanden zijn juli, augustus en oktober. De meeste bezoekers zijn Brits, Amerikaans of Italiaans.

Dat zou je kunnen concluderen uit de duurzame Wijnwijzer van Questionmark. De organisatie stelde vast welke wijnen onder gunstige werkvoorwaarden voor de minste milieudruk zorgen in termen van gif- en watergebruik. De Wijnwijzer zet per herkomstland en keurmerk de best en slechtst scorende wijnen op een rij. Via een app kun je de resultaten ook inzien. Populaire wijnen uit Argentinië, Zuid-Afrika, Australië en Spanje scoren slecht door de irrigatie die de wijnbouw daar met zich meebrengt. Duitsland, Oostenrijk en ook Frankrijk gebruiken minder van elders aangevoerd water.

Artsen en verpleegkundigen van het Radboudziekenhuis schudden al een jaar geen hand meer van chirurgiepatiënten. Het Radboudumc wil dit beleid ook bij andere infectiegevoelige afdelingen doorvoeren. Wetenschappelijk niet aantoonbaar, maar volgens arts Kees van Laarhoven ligt het voor de hand."Het betekent één contactmoment minder met de patiënt, en daarmee een verminderde kans op bacterieoverdracht [..] Patiënten kijken even raar op, je moet het uitleggen. Maar dan is er altijd volop begrip." Omdat het ook voor artsen en verpleegkundigen raar voelt om geen hand te geven, zal het tijd kosten om hele afdelingen te overtuigen. "Je moet een echte cultuuromslag maken".

Het Amerikaanse Trade Representative's Office zet Alibaba-dochter Taobao op de zwarte lijst. Volgens de autoriteiten vormt Taobao, de populairste marktplaats van China, een 'economisch gevaar' voor internationale bedrijven omdat er teveel nepproducten op verhandeld worden. In 2011 werd Taobao ook al eens voor een jaar in de ban gedaan. In een eerste reactie vraagt Alibaba zich af of de beslissing "gebaseerd is op feiten, of is ingegeven door het huidige politieke klimaat", aldus het FD. De online retailer zegt een 'zero-tolerancebeleid' te voeren ten aanzien van nepproducten en onmiddellijk in te grijpen als deze gesignaleerd worden.

In België werd een jaar geleden de zogeheten 'witte kassa' verplicht. Het (omstreden) kassasysteem moet zwartwerken in de horeca tegengaan. Sinds juli voert de federale overheidsdienst Financiën gericht controles uit. Inmiddels zijn 3.000 restaurants gecontroleerd. Bij twee derde daarvan bleek de witte kassa nog niet geïnstalleerd. In totaal werd al voor €3,1 miljoen boetes uitgeschreven. Nog eens 2.000 horecazaken kunnen de komende maanden controle verwachten. België telt nu iets meer dan 17.000 geregistreerde kassa's, waarvan 11.900 in Vlaanderen. Het zwaartepunt van de overtredingen lag in Wallonië en Brussel, blijkt uit een infographic in De Tijd.

Britse dierenartsen en huisdierenverzekeraars trekken aan de bel omdat het aantal gevallen van artritis in huisdieren sinds 2012 verdriedubbeld is. Dat zou te wijten zijn aan een 'huisdierenobesitasgolf', zegt Sean Wensley van de British Veterinary Association. Eén op de 3 Britse honden en 1 op de 4 katten kampt met overgewicht. In een filmpje geeft de BBC een aantal tips voor slanke huisdierfeestdagen. Laat je huisdier niet meeëten met de (ook voor mensen bovengemiddeld calorierijke) feestdis, hoe lief hij je ook aankijkt. En ben je ervan bewust dat sommige lekkernijen, zoals chocolade en pinda's, giftig zijn voor honden en katten.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 september krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Yneke Kootstra

Humane gezondheid

Likes vandaag

Jopie Duijnhouwer

Likes vandaag

ton voncken

Biogrondstoffen en Groen Gas

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag

Joep Goossens

Consument, gepensioneerd

Likes vandaag