De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. Een bloemlezing daaruit presenteren we dagelijks in KORT. De lijst vult zich in de loop van de dag en avond. Jij als lezer kunt ook zelf het nieuws mee helpen maken. Hoe je dat doet, lees je hier.

Reageren kan natuurlijk ook. Je kunt refereren aan het artikel (bijvoorbeeld FL 1) en de reactie van iemand anders (bijvoorbeeld #4).

Samen met onze ontwikkelaars van Onstuimig zijn we een definitief format aan het ontwikkelen om zo meer nieuws én jullie nieuws te kunnen brengen aan onze lezers.

------------

FL 1. "Fraude met graszaad is wijdverbreid"
Dat stelt directeur Geert Staring van Breeders Trust in Vilt. Breeders Trust is de organisatie van pootaardappel- en graszaadbedrijven die zich toelegt op de naleving van het kwekersrecht. Breeders Trust ontdekte dat het regelmatig voorkomt dat landbouwers zonder toestemming van de kweker een deel van de oogst gebruiken als zaaigoed voor de volgende oogst. Ook gaat het om vervalsing van certificaten of de toevoeging van goedkope componenten aan gecertificeerd zaad. Zo achterhaalde Breeders Trust mengsels van graszaad met goedkope bestanddelen, die wel met de 'juiste' certificaten verkocht werden. Dat zet de geloofwaardigheid van certificaten onder druk, aldus Staring. "Uit groeiproeven blijkt dat 30 tot 40 procent van de monsters niet blijkt overeen te komen met wat op het certificaat staat vermeld. [..] De sector moet er zich bewust van worden, want het probleem bij de graszaden is groter dan men denkt." Volgens Staring gaat het om een miljoenenbusiness. De waarde van een container graszaad bedraagt €40.000 tot €50.000. Het vervalste graszaad heeft een waarde van ongeveer €10.000 per container. Staring besluit: "Er moeten maatregelen genomen worden, want het probleem is te groot. Deze wanpraktijken zetten de geloofwaardigheid van graszaadcertificaten internationaal op de helling.”

FL 2. EU betaalde tot 6 keer te veel voor buitenlandse vis
De EU heeft afgelopen jaren regelmatig meer geld op tafel moeten leggen voor buitenlandse vis dan de prijs die van te voren was afgesproken, schrijft Food Navigator. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Europese Rekenkamer. Het gaat om vis die binnen de fishing partnership agreements viel. Zo constateerde de Rekenkamer dat voor tonijn uit Mozambique een prijs vooraf berekend was van ongeveer €120 per ton. Door een tegenvallende vangst was de uiteindelijk prijs bijna €850 per ton, meer dan 6 keer zo veel. De grote verschillen zijn toe te schrijven aan het feit dat de EU partners in ontwikkelingslanden een vast bedrag betalen voorafgaand aan de vangst. De daarbij gehanteerde prijs-schattingen zijn gebaseerd op eerdere vangsten en bieden geen garantie dat een nieuwe vangst dezelfde hoeveelheden vis oplevert. In de praktijk blijken de vangstschattingen erg optimistisch.
Het rapport suggereert daarnaast dat de Europese Commissie heeft nagelaten te zorgen dat er voldoende betrouwbare gegevens waren over de programma's in ontwikkelingslanden rond de Indische, Atlantische en Stille Oceaan om een nieuw visbeleid voor een hernieuwbare en duurzame visstand zeker te stellen.

FL 3. Wijngaard Kaas verliest kort geding om exclusief gebruik 'X.O.'
Kaashandelaars Wijngaard Kaas uit Woerden en Vergeer Holland uit Reeuwijk troffen elkaar voor de rechter in een kort geding over de vermelding 'X.O'. op extra oude kaas. Wijngaard Kaas gebruikt deze aanduiding van oudsher op zijn extra gerijpte kazen en heeft enkele X.O.-merkregistraties. Vergeer Holland gebruikt de aanduiding echter ook, wat volgens Wijngaard Kaas leidt tot verwarring onder de consumenten. De rechter wees de eis om het gebruik van X.O. door Vergeer te verbieden af, omdat het bij X.O. om een 'kenmerk' gaat en niet om een geregistreerd merk. De advocate van Vergeer Holland reageert: “De term wordt al jarenlang gebruikt voor andere producten zoals cognac en sigaren. Het zou absurd zijn als de term X.O. wel op de kaas van Wijngaard Kaas mag staan en niet op die van Vergeer Holland”.
Door de uitspraak van de rechter in deze zaak lijkt de term X.O. nu toegankelijk voor alle kaasmakers in de Benelux.

FL 4. DNA-tests tegen voedselfraude
De Amerikaanse start-up Clear Labs gebruikt DNA sequencing om voedselfraude te achterhalen. Clear Lab beschikt naar eigen zeggen over ‘s werelds grootste moleculaire database, met zo’n 10.000 items. In hun Clear Food rapporten vergelijkt Clear Labs elke maand het DNA van producten in een door hun geldschieters gekozen categorie met hun database, schrijft The Atlantic. Zo kunnen ze vaststellen of de inhoud overeenkomt met het etiket, maar ook of de voedingswaarden op een verpakking kloppen. Het bedrijf testte eerder Amerikaanse hotdogs en worsten. In 14.4% van de producten trof het grote verschillen tussen de vermelding op het etiket en de daadwerkelijke inhoud. Zo bleek 3% van de hotdogs varken te bevatten zonder dat te melden en zat in ongeveer 10% van de vegetarische producten vlees. Bovendien bleken nogal wat vegetarische producten hun eiwitgehalte te overdrijven, tot 2,5 keer de daadwerkelijke hoeveelheid.
De methode van Clear Lab is niet zonder haken en ogen. Zo kunnen minuscule DNA sporen van vlees in een vegetarische hotdog ook afkomstig zijn van de sandwich die de bewerker tijdens zijn lunch at. Daarnaast zijn er nog vele vormen van voedselfraude die het bedrijf niet kan achterhalen. Denk daarbij aan het toevoegingen van chemische stoffen die geen DNA hebben, of het 'aanvullen' van biologische producten met goedkopere gangbare producten.

FL 5. 'Melk met extra geld voor boer vliegt de winkel uit'
De Britse supermarkt Morrisons krijgt de 'Milk for Farmers' niet aangesleept. 'Milk for Farmers' is een initiatief van Morrisons waarbij de boer gegarandeerd 23 pence (zo'n 32 eurocent) van de verkoopprijs krijgt. De melk is daardoor in de winkel 10 pence (14 cent) duurder dan gewone melk. "Mensen zijn duidelijk bereid meer voor melk te betalen als ze weten dat het onze boeren rechtstreeks ten goede komt,'' aldus een woordvoerder van de supermarkt. De boerenmelk vindt zó gretig aftrek, dat klanten regelmatig voor lege schappen staan. Zuivelproducent Arla heeft de benodigde productie onderschat, meldt Boerderij. Dat leidt tot boze reacties van klanten.

FL 6. Nederland betaalde in 30 jaar € 1.086 miljoen aan superheffing
De Europese Commissie heeft bepaald dat 12 van de 28 Europese lidstaten in 2014-2015 teveel melk hebben geleverd. Daarvoor legt de EC een boete op, de zogeheten superheffing, van in totaal € 818 miljoen. Vorig jaar bedroeg de totale superheffing nog € 490 miljoen.
Nederland is binnen Europa de derde grootste overproduceerder, na Duitsland en Polen. De Nederlandse melkboeren leverden ruim 486 miljoen kilo boven het melkquotum. Dat levert een bedrag aan superheffing op van € 135,8 miljoen. Vorig jaar moest Nederland € 132 miljoen aan superheffing betalen.
De Europese melkquota-regeling is 30 jaar van kracht geweest en kwam dit voor jaar tot een einde. In totaal heeft Nederland sinds 1984 € 1.086 miljoen superheffing aan Brussel betaald, meldt het FD.

FL 7. Foodservice-industrie verenigt zich in coalitie tegen voedselverspilling
Grote spelers uit de foodservice-markt werken in de International Food Waste Coalition (IFWC) samen in de strijd tegen voedselverspilling. Deze maand treedt het in april begonnen initiatief in de openbaarheid, meldt SustainableBrands. Tot de IFWC behoren onder meer McCain, PepsiCo, SCA, Sodexo, Unilever Food Solutions, Ardo, de FAO het WNF.
Het doel is door een keten-overkoepelende aanpak voedselverspilling te verminderen. De IFWC wil dat bereiken door andere bedrijven te inspireren en aan te zetten tot programma's die verspilling tegengaan, te beginnen in Europa. Daarbij richt de IFWC zich op het samenbrengen van het beste van concrete aanpakken, toevoegen van nieuwe elementen en ze gezamenlijk toepassen in de hele keten. Op langere termijn wil de IFWC ook bestaande wetgeving aanpakken. Zo is er op dit moment bijvoorbeeld geen uniforme wet in de EU die de aansprakelijkheid regelt tussen verstrekkers en ontvangers van voedseldonaties.

FL 8. EFSA: 'We hebben data nodig!'
De European Food Safety Authority (EFSA) doet een appèl op wetenschappers om meer en betere data te leveren. "We hebben dringend behoefte aan specifiek op data gerichte research", zei Susan Fairweather-Tait, lid van het EFSA Panel voor Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA). "Er is veel te weinig data. Het is echt armzalig", zei ze ten overstaan van het 12e Federation of European Nutrition Societies (FENS) congres in Berlijn, aldus NutraIngredients.
De EFSA staat voor de uitdagende taak 'dietary recommended values' (DRV's) en andere richtlijnen te bepalen voor allerlei nutriënten, zoals mineralen, vitaminen en andere stoffen. Die taak wordt bemoeilijkt doordat er te weinig gegevens beschikbaar zijn over de kwaliteit van inname, de biologische beschikbaarheid en werkzaamheid. Dat betekent dat EFSA bijvoorbeeld extrapolatie moet gebruiken om data te 'vertalen' van volwassenen naar baby's of van mannen naar vrouwen. Of een andere, minder precieze maatstaf moet gebruiken zoals de 'adequate intake' (AI).
Een andere EFSA-wetenschapper, Hildegard Przyrembel, wees er op dat de EFSA opinies niet in steen gehouwen zijn. "DRV's zijn de op dat moment beste referentiewaarden. Ze hangen nauw samen met beschikbare data en u zult nog horen hoe graag we over betere data zouden willen beschikken. DRV's kunnen veranderen als er betere data beschikbaar komen. Ons werk is niet voor de eeuwigheid, daar zijn we ons zeer van bewust. Dit maakt het allemaal veel interessanter, omdat we iedere keer dat er nieuwe data beschikbaar komen, verplicht zijn indien dat nodig blijkt onze referentiewaarden aan te passen. Such is life."

WIL JE ZELF NIEUWS TOEVOEGEN? DOE HET IN EEN COMMENTAAR HIERONDER VOLGENS DEZE AANWIJZINGEN.

Fotocredits: 'Giornale di Brescia', wolfB1958
Dit artikel afdrukken