25 jan in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Minister Edith Schippers (VVD) van Volksgezondheid voelt niets voor een verbod op vleesnamen voor vegetarische producten. De Tweede Kamerleden Helma Lodders en Erik Ziengs (VVD) waren het oneens met Vegetarische Slager Jaap Korteweg die de draak stak met het protest van een Duitse minister tegen vleesnamen voor plantaardige producten. Volgens Schippers ervaren consumenten geen misleiding. De Kamerleden storen zich aan vegetarische 'schnitzels' omdat er geen vlees in zit. Christian Schmidt, de Duitse minister van Landbouw, liet vorige maand weten dergelijke productnamen te willen verbieden.Twee Italiaanse Europarlementariërs volgen dezelfde gedachtelijn.

Over 1 week zijn de Nederlandse legkippen 12 weken opgehokt als gevolg van de vogelgriepdruk. Op dat moment worden eieren van vrije-uitloopkippen 'afgewaardeerd' naar scharreleieren. Gesteund door een lobby van de pluimveesector en groot-afnemer Duitsland pleitte staatssecretaris Van Dam bij de Europese Commissie voor aanpassing van de regels. Hij kwam met zo goed als lege handen terug. De Europese Commissie "is bereid met de lidstaten te praten over oplossingen binnen de bestaande regels". Geen korte-termijnoplossing dus voor de 200 Nederlandse vrije-uitloopboeren. Opschorten van de ophokplicht is bovendien geen optie omdat de vogelgriep nog steeds rondwaart.

Consumenten moeten beter uitgelegd krijgen wat de houdbaarheidsvermelding betekent, zodat ze in 2025 de helft minder voedsel verspillen. Morgen ondertekent tijdens de Nationale Voedseltop het CBL namens de supermarkt- en foodservicesector daartoe een Green Deal met de overheid, FNLI, de Nederlandse Zuivel Organisatie en Wageningen University & Research. Beter omgaan met houdbaarheidsdata en zelf kijken, ruiken en proeven kan 14 kilo verspilling per persoon per jaar voorkomen. Op producten als groenten en fruit, azijn, suiker en banket is een datum niet eens verplicht; droge kruidenierswaren zouden daar zo aan kunnen worden toegevoegd, schrijft de NOS.

Max Verstappen start een juridische procedure tegen onlinesuper Picnic vanwege de parodie met een Verstappen-lookalike in een commercial. Waar de geparodieerde Jumbo de lol van het Picnic-filmpje wel kon inzien, eist het management van Max Verstappen €350.000 van Picnic. "We willen voorkomen dat in de toekomst ook andere partijen misbruik maken van Verstappens rechten en aftasten hoe dat juridisch zit", aldus het management. Picnic, dat het gewraakte filmpje meteen offline haalde, heeft twee weken om een verweer op te stellen. Het originele Jumbo-filmpje, met de échte Max Verstappen, dingt donderdag mee naar de Gouden Loekie voor de beste commercial van 2016.

Niet eerder stonden zoveel marktkramen leeg in de 'mislukte' Rotterdamse Markthal. Vooral bloemisten en vlees- en groentekramen hebben moeite het hoofd boven water te houden. Achter de schermen wordt hard gewerkt aan een oplossing, aldus betrokkenen. VVD-gemeenteraadslid Jan-Willem Verheij hoopt dat kraamhouders in de Markthal meer vrijheid krijgen door juridisch meer horeca naast de verkoop van vers toe te staan. Slagerij Messar sloot begin januari nadat de slagerij de strijd om broodjes hamburger te mogen verkopen had verloren. Hoewel de markthal erg populair is onder dagjesmensen en toeristen, laten Rotterdammers de hal voor hun dagelijkse boodschappen links liggen. Horeca zou kansen bieden.

Pannen en ander kookgerei van hergebruikt metaal, vormen een serieus gezondheidsrisico voor miljoenen mensen. Onderzoekers testten 42 samples van aluminium kookgerei in 10 lagelonenlanden. Meer dan een derde bleek voor een te grote blootstellling aan lood te zorgen. Ook komt er bij het gebruik teveel aluminium, arsenicum en cadmium vrij. Pannen van hergebruikt metaal zijn vooral te vinden in Afrika en Azië. Ze worden gerecycled uit sloopmateriaal van oude auto’s en computers. “Blootstelling aan lood en cadmium leidt tot een lager IQ en slechtere schoolprestaties en draagt bij aan miljoenen overlijdens door cardiovasculaire ziektes”, merken de onderzoekers op.

In de Duitse plaats Gersten, circa 30 kilometer van de Nederlandse grens bij Klazienaveen, is het hoogpathogene vogelgriepvirus H5N8 aangetroffen op een bedrijf met 3.000 ganzen. Dat heeft de landkreis Emsland gisteren bekendgemaakt, zegt Boerderij. Voorts is ten noorden van Hamburg zowel op een kalkoenbedrijf als bij een wilde vogel het hoogpathogene H5N5 virus aangetroffen. In Nederland is H5N5 alleen nog bij wilde vogels gevonden.

Dat leverbeschadiging optreedt bij mensen die gedurende langere tijd veel alcohol gebruiken, is bekend. Nu blijkt uit onderzoek op muizen dat dit ook kan gebeuren bij binge-drinken en zware drinkers die geen verslaving hebben. Regelmatig binge-drinken zorgt voor verhoogde niveaus van triglyceriden. Een enkele keer binge-drinken of regelmatig licht alcoholgebruik heeft niet dit effect. Ook andere stoffen die een rol spelen in het metabolisme van de lever veranderen door met regelmaat te veel te drinken. Dit kan leiden tot verstoringen in de leverfunctie, die ervoor kunnen zorgen dat er sneller ernstiger vormen van leverbeschadiging ontstaan.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 september krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Jopie Duijnhouwer

Likes vandaag

Yneke Kootstra

Humane gezondheid

Likes vandaag

ton voncken

Biogrondstoffen en Groen Gas

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag

Joep Goossens

Consument, gepensioneerd

Likes vandaag