De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. Een bloemlezing daaruit presenteren we dagelijks in KORT. De lijst vult zich in de loop van de dag en avond. Jij als lezer kunt ook zelf het nieuws mee helpen maken. Hoe je dat doet, lees je hier.

Reageren kan natuurlijk ook. Je kunt refereren aan het artikel (bijvoorbeeld FL 1) en de reactie van iemand anders (bijvoorbeeld #4).

Samen met onze ontwikkelaars van Onstuimig zijn we een definitief format aan het ontwikkelen om zo meer nieuws én jullie nieuws te kunnen brengen aan onze lezers.

----------

FL 1. McDonald's lanceert biologische en GMO-vrije 'McB' in Duitsland
De grootste hamburgerketen ter wereld, McDonald's, gaat in Duitsland experimenteren met een biologische rundvleesburger, de McB. McDonald's heeft al langer te kampen met teruglopende omzetten en weglopende klanten, die een 'verse' en kwalitatief verantwoorde snelle hap prefereren. Met de biologische burger wil McDonald's laten zien 'een modern en progressief hamburgerrestaurant' te zijn en aansluiting vinden bij de trend naar 'natuurlijk eten'.
Niet alleen zal het vlees van de McB 100% biologisch zijn, het komt van runderen die 100% GMO-vrij voer hebben gegeten of grasgevoerd zijn. Voor Amerikanen is dat vrijwel onvoorstelbaar. Grist vraagt zich dan ook af hoe groot de overlap is tussen de twee cirkels die het blad schetst: hoeveel McDo-fans willen eigenlijk biologisch en GMO-vrij vlees eten, en omgekeerd, hoeveel eters van biologisch GMO-vrij vlees eten er eigenlijk bij McDonalds?

FL 2. 'Ik wist niet dat ik het nodig had' wijst op mogelijk succes voor PicNic
In een uitgebreid interview met Intermediair vertelt Michiel Muller, ondernemer in vernieuwende business modellen, hoe hij onderneemt naar aanleiding van zijn nieuwe boek Ondernemen is een ABC-tje. Het interview laat zien hoe hij op zoek gaat naar de mechanismen om de markt op te schudden en het lek te vinden in bestaande marktpartijen door de behoefte te zoeken waar de consument op zal reageren en diens verwachting vervolgens helemaal waar te maken. Een klant die vertelt dat hij niet wist dat hij behoefte heeft aan wijkbezorging in plaats van wachten op de individuele thuisbezorger, ziet hij als een teken voor het mogelijke succes van de PicNic-formule. Die wijkt op dat aspect af van alle andere bezorgformules die op dit moment als paddestoelen uit de grond schieten.
De vakpers focuste gisteren vooral op de bescheiden uitspraak "het blijft een gok, het kan altijd fout gaan.”
Woensdag aanstaande gaat Picnic officieel van start. Drie jaar lang is nagedacht en voorbereid aan een formule die gebaseerd is op drie speerpunten: geen bezorgkosten, dezelfde prijs als in de gewone supermarkt en een drie vaste bezorgmomenten voor de hele wijk. Consumenten vinden bezorging op maandag, woensdag en vrijdag namelijk prima, denken Muller en zijn team. “De wekelijkse bulk van frisdrank en wc-papier laat je bezorgen en voor de liflafjes ren je naar je kaasboertje.”

FL 3. Scholen krijgen Bosatlas van het Voedsel cadeau
Dertien bedrijven en overheidsinstellingen schenken 13.000 exemplaren van De Bosatlas van het Voedsel aan alle scholen in het voortgezet onderwijs en instellingen voor groen onderwijs. Deze Bosatlas beschrijft hoe de voedselvoorziening in Nederland is georganiseerd en brengt in kaart wat er gebeurt voordat voedsel op ons bord belandt. Andere thema’s zijn de rol van Nederland in de mondiale voedselvoorziening, dynamiek van de voedselproductie en de rol van de huidige consument. De Atlas en het bijbehorende lessenpakket moeten de leerlingen meer inzicht geven in de huidige voedselvoorziening van Nederland.

FL 4. Jumbo start nu al met kerstactie vanwege vluchtelingen
Supermarktketen Jumbo start op 30 september al met de kerstactie ‘Doe mee en doneer een diner’. Vorig jaar werd deze actie voor het eerst gehouden om minder bedeelden van een goede kerstmaaltijd te voorzien. Toen kregen 329.750 mensen een kerstdiner.
Dit jaar gaat de actie eerder van start om meer diners aan te kunnen bieden. Jumbo denkt hierbij ook aan de stroom vluchtelingen. Colette Cloosterman-van Eerd, mede-eigenaar van Jumbo: “We willen graag iets extra’s doen voor de vluchtelingen die Nederland opvangt. Ook al vieren ze niet allemaal kerst, ze kunnen wel alle hulp gebruiken”. Klanten van Jumbo kunnen bij het afrekenen een coupon van €1,50, €2,50 of €4,50 kopen, om op die manier een gerecht te doneren. Bij iedere twee aangekochte gerechten vult Jumbo aan met een derde gerecht. Jumbo werkt voor deze vluchtelingenactie samen met Voedselbanken Nederland, Het Leger des Heils, VluchtelingenWerk Nederland, het Nationaal Ouderenfonds en Nationale Vereniging de Zonnebloem.

FL 5. Alleen woning en energie kosten Belg meer dan voeding en drank
Uit het huishoudbudgetonderzoek van de Belgische Algemene Directie Statistiek blijkt dat over 2014 voeding en dranken de tweede grootste kostenpost zijn. Een gemiddeld Belgisch gezin besteedt er 13,1 procent van zijn totale inkomen aan. Als alcoholische dranken en tabak mee worden geteld gaat het om 15,1 procent. Alleen de kosten van de woning inclusief energie-uitgaven en onderhoud liggen hoger, rond 29%. De top 5 wordt in België aangevuld door transport en communicatie (14,9%), persoonlijke verzorging en diensten (10,8%) en cultuur en vrije tijd (8,2%).
In Nederland stammen de laatste CBS-cijfers uit 2013. Hier liggen de bestedingen aan voeding gemiddeld op 11%. Voeding en alcoholvrije dranken nemen daarmee de vierde plaats in, na huisvesting (26,6%), overige bestedingen (15,1%) en recreatie en cultuur (14,5%).

FL 6. Grotere smaakvariatie lager bieren dankzij kruisingen tussen gisten
Door verschillende kruisingen tussen de twee gisten Saccharomyces cerevisiae en S. eubayanus bestaan er nu nieuwe gistsoorten voor de productie van lager bieren. Deze laag-alcoholische bieren (waar ook pils toe behoort) verschillen onderling weinig in smaak doordat er weinig genetische variatie is tussen gebruikte gisten. De Universiteit van Leuven wist de juiste groeiomstandigheden te creëren voor nieuwe kruisingen. De twee basis-gisten verschillen net zoveel als leeuwen en tijgers, schrijft Science Daily. Daarom zijn succesvolle kruisingen zeldzaam. Met de juiste temperaturen en groei-media is het nu gelukt. Van de 31 nieuwe soorten die de onderzoekers testten, hadden er 10 een goede fermentatiesnelheid en smaak. Ze testten het volledige fermentatieproces op vier van deze gisten. "Twee waren er geweldig", zegt onderzoeker Verstrepen. Ze fermenteren sneller dan de commercieel gebruikte gisten en ze produceren hele goede en nieuwe smaken. Het wordt nu mogelijk om lager bieren te maken met grotere onderlinge smaakverschillen.

FL 7. Inspanning triggert voedselallergie: FDEIA
Een Canadese tiener kreeg een anafylactische shock na het eten van wat rijstcrackers met hummus én 10 minuten hardlopen. Ze bleek aan de zeldzame aandoening voedingsafhankelijke inspanningsgerelateerde anafylaxie (FDEIA) te lijden. Testen wezen op allergie voor kikkererwten, schrijft Livescience. Het meisje had nooit eerder een allergische reactie gehad na het eten van kikkererwten, of na sporten. Vandaar dat de artsen aan FDEIA dachten, een allergie die alleen ontstaat bij het eten van een specifiek product net voor de inspanning. Deze ziekte komt meer voor bij tieners en volwassenen dan bij kinderen. Waarom de allergie alleen optreedt na inspanning, is onbekend. Onderzoekers denken dat de inspanning een fysiologische verandering triggert. Hierdoor zouden de darmen het allergeen beter opnemen. Een medisch rapport over de case laat zien hoe complex FDEIA is. Sommige voedselallergieën komen alleen voor na het eten van combinaties van voedsel, wanneer het product bewerkt is, of door kruis-reactiviteit. Peulvruchten als kikkererwten stonden nog niet bekend als voedsel dat inspanningsregelateerde anafylaxie kan veroorzaken.

FL 8. Nieuwe Vegabox mikt op korte-termijn maaltijdbox-bestellers
Vanaf 1 oktober is de nieuwste loot aan de stam van de maaltijdboxenboom online te bestellen: de Vegabox. Dat is het biologische vegetarische antwoord op de al bestaande maaltijdboxen zoals HelloFresh, Streekbox en de Allerhande Box. Initiatiefnemers Mario Bosveld en Remco Peters spelen met hun nieuwe doos in op de behoefte van mensen om op korte termijn te kunnen kiezen voor een verantwoorde maaltijd: "Veel mensen willen niet direct voor de hele week vastzitten aan een planning. Wie vóór 14.00 uur bij ons bestelt, heeft zijn maaltijd de dag erna in huis", zegt Bosveld. Met de snelle levertijd, strikt vegetarische, 80% biologische en vooral lokale inhoud en zonder de verplichting van een vast levercontract hopen Bosveld en Peters dit jaar nog 200 boxen te verkopen. Een Vegabox met 2 tweepersoonsmaaltijden kost €27,50. Op termijn is 200 boxen per maand de doelstelling.

FL 9. Coca-Cola publiceert lijst met miljoenenuitgaven aan gezondheidswetenschap
Frisdrankenproducent Coca-Cola publiceerde afgelopen week een lijst met alle uitgaven aan gezondheidsonderzoeken, partnerschappen met medische groepen en fitness programma’s voor het terugdringen van obesitas. Coca-Cola gaf de lijst vrij na een belofte van topman Muhtar Kent. Hij beloofde transparantie over de steun van het bedrijf aan obesitas-gerelateerd onderzoek. De belofte kwam na de kritiek die het bedrijf afgelopen zomer over zich heen kreeg. Toen kwam aan het licht dat Coca-Cola wetenschappers steunde die de rol van frisdrank in de obesitas-epidemie afzwakten en de meerwaarde van bewegen promootten.
Volgens de lijst gaf Coca-Cola de afgelopen vijf jaar bijna $120 miljoen uit aan verschillende gezondheidsorganisaties, zoals diabetes organisaties, schrijft de New York Times.

FL 10. 'De gemiddelde Amerikaan bracht in 2012 ruim 2 kilo afval per dag naar de stort'
Amerikanen blijken meer dan twee keer zoveel afval te produceren dan tot nu toe uit regeringsdata blijkt. Over 2012 rapporteerde de US Environmental Protection Agency (EPA) een afvalberg van 122 miljoen ton. Onderzoekers van Yale University komen uit op 262 miljoen ton aan voedselresten, papier en plastic. Het onderzoek is verschenen in Nature Climate Change, meldt de Huffington Post.
Het opvallende verschil is toe te schrijven aan de gebruikte methodologie. EPA gebruikt opgaven van bedrijven, branche-organisaties, gemeenten en andere 'papieren' bronnen. De onderzoekers gingen rechtstreeks te rade bij meer dan 1.200 vuilstortplaatsen door de hele VS. De grotere hoeveelheden afval zullen niet meteen voor problemen zorgen - naar schatting is er op de vuilstortplaatsen nog zeker 30 tot 40 jaar ruimte. Wel wijzen de onderzoekers er op dat stortplaatsen niet altijd dicht in de buurt van de afvalgenererende steden liggen. Daarnaast blijken open vuilnisstorten de grootste bron van door mensen geproduceerd methaan. Dat is een broeikasgas dat bijdraagt aan de klimaatverandering. De onderzoekers hopen dat hun bevindingen een extra zetje kunnen betekenen in de zoektocht naar beperking van de methaanuitstoot.

WIL JE ZELF NIEUWS TOEVOEGEN? DOE HET IN EEN COMMENTAAR HIERONDER VOLGENS DEZE AANWIJZINGEN.

Fotocredits: 'Magazines', Vicky Burton
Dit artikel afdrukken