27 jan in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

De Britse supermarktketen Tesco neemt voor €4,3 miljard groothandel Booker over. Volgens Der Spiegel wil het bedrijf door efficiencywinst en kostenverlaging verder verlies van marktaandeel aan de in Groot-Brittannië succesvolle discounters Aldi en Lidl tegengaan. Na een aantal moeizame jaren, werkt Tesco aan het versterken van zijn marktleiderspositie. Door gezamenlijke inkoop en integratie van de bedrijfsvoering met Booker kan het bedrijf zijn kosten verlagen. Tesco en Booker noemen hun combinatie "the UK’s leading food business" waar iedereen én zelfs collega-supers beter van worden. De deal moet nog wel goedgekeurd worden door de mededingingsautoriteiten.

Unilever maakte een lastig vierde kwartaal door en voorspelt dat 2017 'moeizaam' zal beginnen. De winst steeg, maar het afgezette volume daalde. De groei van de winst was dan ook het resultaat van prijsverhogingen (2,8%). Met name in Brazilië en India, de twee belangrijkste markten van het voedings- en verzorgingsmiddelenconcern, remt economische tegenslag de omzet. Over heel 2016 daalde de omzet met 1% naar €52,7 miljard. De winst groeide met 5,5% tot €5,5 miljard. CEO Paul Polman benadrukt dat Unilever "harder gegroeid is dan de markt" en verwacht in 2017 goede resultaten van een reorganisatie-programma.


Chili wordt geteisterd door bosbranden. In twee regio's ten zuiden van de hoofdstad Santiago is inmiddels bijna 2400 km2 afgebrand. Afgelopen zaterdag riep president Bachelet de noodtoestand uit. Naast bos en grasland bedreigen de branden ook verschillende wijngaarden. In totaal gingen er in de bekende wijnregio Maule al meer dan 100 wijngaarden (deels) in vlammen op. Daaronder ook enkele eeuwenoude wijngaarden. De Washington Post laat verschillende gedupeerde wijnboeren aan het woord. Wijnboer Diego Morales vertelt hoe hij, ondanks verwoede pogingen om het vuur zelf te stoppen, zijn 150-jaar oude wijngaard verwoest zag worden door de vlammen.

De Franse consumentenorganisatie Que Choisir maakt de drinkwaterkwaliteit in alle 36.600 Franse gemeentes inzichtelijk in een interactieve kaart. Hoewel verreweg het meeste leidingwater veilig genoeg is om te drinken, hebben 2,8 miljoen Fransen slechts toegang tot vervuild water, in het bijzonder door pesticiden, nitraten of lood. Voor 2 miljoen gebruikers in met name landbouwgebieden is het water vervuild met o.a. atrazine en nitraten. Verder komen er nogal wat zware metalen en bacteriologische verontreiniging voor, met name in kleine bergdorpen. Flessenwater is een miilieuvervuilende oplossing: gebotteld water genereert 360 keer meer broeikasgas, reist gemiddeld 300 kilometer van bron tot consument en veroorzaakt veel afval.

Ahold Delhaize trekt zich terug uit Tmall van Alibaba. Dat zegt Chief E-commerce & Innovation Officer Hanneke Faber aan Emerce. Volgens Faber heeft het bedrijf genoeg ervaring opgedaan via het Chinese platform. "Het is een van de grootste marktplaatsen ter wereld. Ze lopen daar toch echt voorop als het om shoppen gaat. Niet dat morgen alle winkels zijn vervangen door interactieve schermen, maar het gebruik van QR-codes zou ook weleens elders een uitkomst kunnen zijn. We hebben er wel veel learnings uit gehaald die we elders zullen inzetten." Faber sluit niet uit dat ah.nl ook als marktplaats voor derden gaat dienen.

Sociale druk en stereotype beelden beïnvloeden wat mensen eten. Onderzoekers Luke Zhu van de University of Manitoba en Joop de Boer van de VU concluderen uit hun onderzoeken naar sociale aspecten dat ongezonde eetgewoonten en voedingsmiddelen vooral als mannelijk worden gezien, terwijl gezonde eetgewoontes en producten geassocieerd worden met vrouwen. Vrouwen neigen naar producten met meer vezels en anti-oxidanten, mannen gaan voor verzadigd vet en ‘lege calorieën’. Deze keuzes kunnen een serieuze bedreiging vormen voor de gezondheid van de mannen. “Bewustwording van deze geslachts-framing en eetgewoontes zorgt ervoor dat we het kunnen veranderen”, zeggen de onderzoekers in de Washington Post.

De Britse Northumbria University heeft een boete van £400.000 (€470.000) gekregen nadat bij een experiment studenten een potentieel dodelijke hoeveelheid cafeïne toegediend hadden gekregen. Twee studenten kregen in een onderzoek naar de invloed van cafeïne op sportprestaties per ongeluk 30 gram cafeïne - het equivalent van 300 kopjes koffie - in plaats van 0,3 gram. De onderzoekers hadden bij de berekeningen de komma verkeerd gezet. “Ze waren onervaren en incompetent”, aldus aanklager Adam Farrar. De studenten werden na het onderzoek met ernstige gezondheidsklachten opgenomen op de Intensive Care, maar zijn beiden volledig hersteld.

Kinderen en jongeren moeten leren hoe ze hun handen goed wassen en drogen, om het risico op infecties te verminderen. Dat adviseert de Britse geneesmiddelenautoriteit, The National Insitute for Health and Care Excellence (Nice). Dit moet de verspreiding beperken van infecties die een antibioticabehandeling vergen. Kinderen kunnen hun betere persoonlijke hygiëne al vanaf het kinderdagverblijf leren, aldus Nice. Op scholen en campussen kunnen posters uitleggen hoe leerlingen en studenten hun handen moeten wassen. Daarnaast wil de organisatie dat eerstejaars studenten instructies krijgen over hoe ze (eigen) ziektes kunnen identificeren.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 september krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Jopie Duijnhouwer

Likes vandaag

ton voncken

Biogrondstoffen en Groen Gas

Likes vandaag

Ruud Hendriks

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Yneke Kootstra

Humane gezondheid

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag