27 dec in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Door het drinken van versneden alcoholische dranken zijn in Pakistan 39 christenen overleden. Ze hadden een privaat brouwsel gedronken bij een Kerstviering. Bijna 150 mensen moesten naar het ziekenhuis worden gebracht. Het drinken van goedkopere alcohol uit ongecontroleerde ketens maakt drank beschikbaar voor meer mensen, maar ook risicovoller. Dat blijkt telkens opnieuw het gevolg van het versnijden van echte drank met giftige stoffen zoals badolies en antivries. Meer dan 20 mensen verkeren nog in levensgevaar in de provincie Punjab.

Jan Braakman interviewt staatssecretaris Martijn van Dam voor boerenkrant Boerderij. Daarin zegt de staatsman dat hij het probleem van de fosfaatrechten - die door Brussel werden afgekeurd, nadat daar al eerder voor was gewaarschuwd - niet had kunnen zien aankomen. De staatsman toont zich blij met een varkenshouder die pâté's is gaan maken en zo weer trots werd op zijn werk. De ergste tegenvaller uit zijn korte, maar bewogen carrière als hoogste openbaar bestuurder voor landbouwzaken vindt hij de vogelgriep. Hij blijkt zich goed te kunnen inleven in ruimingen bij bedrijven die zoiets na 2015 ook in 2016 weer overkomt.

Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU betekent hoogstwaarschijnlijk dat het budget voor het Gemeenschappelijk Beleid (GLB), de basis voor de subsidie-inkomsten van boeren, moet inkrimpen. Eurocommissaris Phil Hogan (landbouw) waarschuwde daar alvast voor tijdens de ‘Dag van LTO Noord’ afgelopen week in Groningen. De Ierse landbouwcommissaris verwacht een geringer budget voor het landbouwbeleid van de EU en teruglopende exporten voor zowel Nederland als zijn eigen land naar Engeland. Dubbelslecht nieuws dus. Marc Calon, de nieuwe voorzitter van LTO Nederland, lijkt juist te hopen op extra subsidie voor landschappelijke diensten die boeren aan de samenleving leveren.

Wie dacht dat speciaalbier in een flesje hoort, kan bedrogen uitkomen. Volgens de Amerikaanse drankenverpakker Ball Packaging, zal de verkoop van speciaalbieren in Europa met 10% toenemen. Een flink deel daarvan zal in blik zin weg naar de markt vinden. Op blikjes is de merkidentiteit herkenbaarder uit te drukken. Daarbij komt dat de belangrijkste doelgroep, jongeren, gewend is aan blik. Blik is bovendien beter recyclebaar, zodat het duurzamer is dan glas. Traditionele liefhebbers twijfelen bij het idee van bier in blik, maar volgens specialisten is bier in blik beter omdat er geen smaakverandering kan optreden onder invloed van licht.

Biologisch groente en fruit krijgt binnenkort een stempel in plaats van een plastic verpakking. Op dit moment zorgt de verpakking voor het onmiskenbare onderscheid tussen de reguliere en biologische versproducten. De Nederlandse AGF-handelsonderneming Nature & More gaat samenwerken met de Zweedse supermarktketen ICA om het onderscheid duidelijk te maken door middel van ‘natural branding’, een soort brandmerk. Hierbij wordt het pigment uit het buitenste laagje van de schil verwijderd, zonder dat de smaak of houdbaarheid verandert. Dit is een biologische variant op markeren met een laser. Nature & More verwacht door natural branding veel plastic en energie te besparen.

Voor de 24e keer organiseerde het AD de traditionele oliebollentest. Dit jaar won, voor de tweede keer op rij, Meesterbakker Voskamp, een familiebedrijf met 17 filialen uit Spijkenisse. De tweede plaats is voor Bakkerij Brokking in IJsselstein. Bakkerij Aad Klootwijk uit Capelle aan den IJssel eindigt op de derde plaats. Omdat bij de echte toppers de Amsterdamse oliebollenbakkers ontbreken, organiseert Het Parool een eigen test van de lekkerste Amsterdamse oliebol. Lezers kunnen hun kandidaten aanmelden. Ook De Stentor vertaalde de landelijke AD-test alvast naar de eigen regio: "Weinig olieboltoppers in de regio volgens AD oliebollentest".

De vogelgriep die donderdag bij een pluimveebedrijf in Stolwijk in de Zuid-Hollandse gemeente Krimpenerwaard werd geconstateerd, blijkt de zeer besmettelijk variant H5N8 te zijn. Dat heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit bevestigd tegenover de NOS. Een nabij gelegen bedrijf bleek niet besmet. Sinds eind november is bij negen Nederlandse bedrijven vogelgriep vastgesteld. Op eerste Kerstdag kwam de negende melding binnen, van een pluimveebedrijf in Zoeterwoude. De 28.500 vogels van het bedrijf worden geruimd, net als de ongeveer 30.000 kippen van een nabijgelegen pluimveehouder die preventief geruimd moeten worden.

Voor het eerst is de mondiale temperatuur dit jaar meer dan 1 graad Celsius boven het niveau van vóór de Industriële Revolutie (IR) uitgekomen, schrijft Trouw. Het pre-IR-niveau is een niet precies gedefinieerde ondergrens, zodat de schattingen variëren van 1,1 tot 1,2 graden boven pre-industrieel. Het record brengt de maxima uit COP21, het Akkoord van Parijs, weer duidelijk in zicht. Maximaal +2 graden en liever slechts +1,5 op de gemiddelde temperatuur van voor de Industriële Revolutie. Aangetekend moet worden dat 2017 wellicht weer onder de +1-graadgrens zakt door La Niña, die het opwarmende effect van El Niño tegengaat.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Wouter de Heij

R&D en Innovatie in Voedseltechnologie

Likes vandaag

Herman de Boer.

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Frank Eric van der Meer

tuinman met biodiversiteit

Likes vandaag

Nico Gerrits

Natura2000

Likes vandaag

Frans Aarts

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Jan Cees Vogelaar 1

Likes vandaag