28+29 jan in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

In 2016 doorbrak voor de wereldwijde productie van veevoer het niveau van 1 miljard ton (1.000.000.000.000 kilo). De productie nam met 3,7% toe, hoewel voor het eerst in 10 jaar de productie van pluimveevoer stokte. Dat blijkt uit een jaarlijks overzicht van de Amerikaanse voerproducent Alltech. Boerderij meldt dat de groei in 2016 met 3,7% ruim twee keer zo hoog was als het gemiddelde in voorgaande jaren.

De meeste Nederlanders willen wel graag producten kopen die bijdragen aan een betere wereld, maar zijn de grijsgedraaide term 'duurzaam' helemaal zat. Volgens Matthijs Bierman, directeur van Triodos Bank, moeten ondernemers meer zichtbaar worden. "Laat zien wat je ermee bedoelt."Verandering kun je overal kopen. Dat is de gedachte die de Triodos Bank tussen de oren van alle Nederlanders wil krijgen. De bank liet voor het eerst marktonderzoek doen naar de individuele invloed van consumenten op verduurzaming van de wereld. Dat meldt RTL Z. Volgens de bank werkt duurzaamheid beter als je het tastbaar maakt in het leven van consumenten.

In een Kamerbrief meldt staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) dat de ophokplicht van kracht blijft. De vogelgriepdruk in Europa blijft hoog en afgelopen week werd bij 2 hobbyhouders nog vogelgriep vastgesteld. Voor de pluimveebedrijven met vrije uitloop betekent dit dat per 1 februari hun eieren tot scharrelei afgewaardeerd worden. Van Dam toog tevergeefs naar Brussel om daarvoor een 'incidentele derogatie' te bepleiten. Het is nu aan de pluimveesector en de supermarkten om consumenten goed voor te lichten over "de herkomst van de eieren en de status van de bedrijven" en praktische oplossingen te vinden "als private partijen", aldus van Dam.

Koning Willem-Alexander opende donderdag het vernieuwde zuivellaboratorium van Qlip in Zutphen. Qlip is een onafhankelijke controle-organisatie. Het commerciële lab ontstond in 2007 uit een fusie tussen het Melkcontrolestation Nederland (MCS), de Organisatie Certificering Melkveebedrijven (OCM) en het private deel van de Stichting COKZ in gebruik. Het laboratorium in Zutphen voert jaarlijks bijna 15 miljoen analyses uit op monsters rauwe melk van koeien en geiten voor zuivelondernemingen en veeverbeteringsorganisaties. Daarnaast analyseert Qlip de chemische en microbiologische samenstelling van zuivelproducten (kaas, boter, melkpoeder, zuigelingenvoeding). Qlip voert verder per jaar zo'n 13.000 audits van kwaliteitssystemen in de melkveehouderij en zuivelsector.

Vanaf 1 maart is het verboden in het Vondelpark te barbecueën. Dat besloot de bestuurscommissie van stadsdeel Zuid in Amsterdam. Het verbod moet overlast tegengaan en kosten besparen. Uit onderzoek blijkt het barbecuen jaarlijks zo'n €214.000 te kosten, aan kosten voor toezichthouders, het verbranden van overgebleven afval en het vernieuwen van stukken gras en andere beschadigingen aan bijvoorbeeld bomen en prullenbakken. De Vereniging van het Vondelpark is blij met het besluit. In eerste instantie komen er wel toezichthouders om bezoekers op het verbod te wijzen.

De Franse ministeries van gezondheid, landbouw en consumptie hebben met ingang van 27 januari het onbeperkt 'bijtappen' van dranken met toegevoegde suikers of zoetstoffen verboden in horecagelegenheden en scholen. Het ministerieel besluit houdt in dat deze dranken, vruchtensappen en sportdranken inbegrepen, niet langer gratis of voor een vast bedrag onbeperkt aangeboden mogen worden zoals tot voor kort het geval was bij bijvoorbeeld IKEA, fastfoodketens en Club Med. Het decreet maakt deel uit van een vorig jaar aangenomen gezondheidswet die de frisdrankconsumptie van jongeren en oprukkende obesitas moet beteugelen. Sommige ketens (IKEA bijvoorbeeld) hebben het afgelopen jaar hun frisdrank-taps al verwijderd.

De Belgische consumentenorganisatie Test-Aankoop onderzocht 28 honingsoorten. In 16 gevallen voldeden de honingsoorten niet aan de wettelijke normen op het vlak van versheid, authenticiteit of juistheid van de botanische en geografische herkomstvermelding. Italiaanse oranjebloesemhoning bleek distelhoning met pollen uit Centraal-Afrika; Belgische koolzaadhoning bevatte pollen van Aziatische planten. Maar liefst 11 van de 21 onderzochte éénbloemige honingsoorten droegen ten onrechte het label monoflorale honing. Volgens Test-Aankoop is de Belgische wetgeving niet strikt genoeg en moet deze worden aangepast om misbruik te voorkomen. Daarnaast diende de consumentenorganisatie een klacht in tegen 16 producten.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 september krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Jopie Duijnhouwer

Likes vandaag

ton voncken

Biogrondstoffen en Groen Gas

Likes vandaag

Ruud Hendriks

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Yneke Kootstra

Humane gezondheid

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag