28 dec in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Na zes groei-jaren voorziet ING krimp voor de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie in 2017. In 2016 bedroeg de productiegroei nog 3%. Voor volgend jaar verwacht de bank een daling van 1,5%. De Nederlandse markt groeit onvoldoende; exportmarkten worden geremd door een relatief lage dollarkoers. De zuivelindustrie speelt, zegt de bank, een belangrijke rol in de krimp. De fosfaatrechtenproblematiek zorgt voor een gedwongen krimp van de melkveestapel van circa 10%. De zuivelindustrie kan daardoor zijn verwerkingscapaciteit onvoldoende benutten. Daarom zal mogelijk een deel van de melk worden geïmporteerd uit bijvoorbeeld Duitsland en Polen. De voedingsmiddelenindustrie heeft een aandeel van 20% in de Nederlandse industriële productie.

Ook in België groeit de markt voor maaltijdboxen. HelloFresh, Marley Spoon en Smartmat krijgen er twee concurrenten bij. De Belgische supermarktformule Delhaize introduceerde afgelopen week de Click & Cook maaltijdbox. Delhaize profiteerde volgens een woordvoerder van de ervaringen van het moederconcern Ahold Delhaize. Klanten zijn bij Delhaize helemaal vrij in het kiezen van het aantal gerechten en kunnen extra boodschappen mee bestellen. Ook supermarktketen Carrefour werkt in België aan een maaltijdbox. De testfase van de Simply You-box is afgerond en komt commercieel op de markt zodra het bedrijf zijn logistiek om de boxen te kunnen leveren, goed heeft geregeld.

Dat zei de Duitse Landbouwminister Christian Schmidt gisteren in Bild. De minister noemt het 'volledig onacceptabel' dat kinderen tijdens de schoollunch geen varkensvlees meer geserveerd krijgen. Scholen stoppen met varkensvlees uit religieuze overwegingen. Volgens de minister hoort het vlees echter thuis in een gezond voedingspatroon. De minister zegt bovendien dat vegetarische producten geen vleesnamen mogen hebben. Schnitzels horen van vlees en niet plantaardig te zijn. In de populaire Bild is de minister afgebeeld met een bord waarop een flinke varkenskotelet prijkt. Het - mogelijk gephotoshopte - beeld kan de indruk wekken dat Schmidt de Duitse varkenshouderij promoot.

Tweehonderd Zuid-Franse wijnmakers mogen voortaan hun bubbelwijnen produceren en verkopen met het herkomststempel 'Méditerranée'. Zij konden aantonen dat ze al langer dan 100 jaar onafgebroken bubbelwijnen in hun regio maken. Dat is een tegenslag voor de makers van de 'Crémants', mousserende wijnen uit de Elzas, Bourgogne en Loire, die zich de afgelopen jaren met hand en tand verzetten tegen een dergelijke erkenning. Zij vrezen extra concurrentie, schrijft Le Figaro. Met het label Indication Géographique Protégée 'Méditerranée' hopen de 200 wijnmakers de Spaanse cava en Italiaanse prosecco, die internationaal in opmars zijn, de loef af te kunnen steken.

Op receptensite Smulweb kun je voortaan met één druk op de knop de benodigde ingrediënten toevoegen aan je online boodschappenlijstje bij Albert Heijn. Smulweb is de eerste partij die gebruik maakt van dit door Albert Heijn ontwikkelde partnerprogramma. Op de eigen site van Albert Heijn was het al mogelijk de benodigde boodschappen bij een Allerhande-recept meteen te bestellen. Sinds oktober stelde Albert Heijn de 'add-to-list-widget' beschikbaar voor foodbloggers en receptenwebsites. Smulweb heeft nu de primeur. Het online boodschappenlijstje kan, behalve voor bestellen, ook gebruikt worden voor de meest efficiënte looproute tijdens het winkelen.

Dat zegt landbouwjournalist Geesje Rotgers in Nieuwe Oogst, het blad van boerenkoepel LTO. Rotgers wordt gepresenteerd als een onderzoeker die regelmatig op de tenen van overheid en andere beleidsmakers staat. Ze stelt dat het Nederlandse milieubeleid is gebaseerd op modellen. Wie echter de modellen vergelijkt met de metingen, constateert dat er erg veel licht tussen zit volgens Rotgers. Al jaren pleit ze voor het aanpassen van de modellen aan de feitelijke metingen. Volgens Rotgers is het beleid gebaseerd op aannames vanuit emoties. Dat zou de oorzaken van normoverschrijdingen in de kaart spelen en verstandig beleid in de weg staan.

Voedselwaakhond foodwatch vindt het 'absurd' dat in bijna de helft van het groenteconservenassortiment suiker is toegevoegd en wil dat "de overheid de voedingsindustrie hierop eindelijk eens aanpakt". Foodwatch kocht alle potten en blikken groenten bij Albert Heijn, Jumbo, Lidl en Aldi. Aan 79 van de 170 groenteconserven (46%) bleek suiker toegevoegd. Volgens foodwatch is toevoeging van suiker niet nodig, krijgen consumenten hierdoor teveel suikers binnen en ontwikkelen ze een eenzijdige smaakvoorkeur. Bovendien leidt de sluipconsumptie tot allerlei gezondheidsproblemen. Eerder deze maand schreef minister Edith Schippers dat de sector begin 2017 met maximumnormen voor suiker in conserven zal komen, meldt foodwatch.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 september krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Yneke Kootstra

Humane gezondheid

Likes vandaag

Jopie Duijnhouwer

Likes vandaag

ton voncken

Biogrondstoffen en Groen Gas

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag

Joep Goossens

Consument, gepensioneerd

Likes vandaag