29+30 okt in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Onderzoekers van het Belgische Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) hebben samen met collega’s van Wageningen Universiteit onderzoek gedaan naar de vleeskwaliteit van kippen met vrije uitloop. De extra beweging en extra plantaardige voeding zorgen voor sappiger en malser vlees, vond een proefpanel. Objectief viel een hogere dosis onverzadigde vetzuren in het vlees vast te stellen. Daarnaast ontdekten de onderzoekers dat natuurlijke beschutting in de uitloop verschil meer kippen naar buiten laat gaan. Het smaakpanel beoordeelde het vlees van kippen met toegang tot wilgenbosjes als het malst en minder vezelig dan dat van binnenkippen en dieren uit een minder natuurlijke uitloop.

"'De voortdurende bezuinigingen op het landbouwkundig onderzoek zijn niet alleen vervelend voor Wageningen Research, maar ook voor het ministerie van EZ. Er is geen ontwikkelgeld meer voor duurzame stallen en nieuwe teeltsystemen. Dat blijkt uit de Dunijs-analyse van de WUR." Dat schrijft Resource, het huisblad van Wageningen UR. Terwijl de universiteit in 2009 nog 100 miljoen euro ontving om zelfstandig te besteden is dat bedrag inmiddels gereduceerd tot nog geen 20 miljoen voor beleidsondersteunend onderzoek in 2016 plus 10 miljoen voor fundamenteel onderzoek Voor verdere funding is de WUR afhankelijk van financiering door het bedrijfsleven.

'Food 2.0' fabrikant Soylent die gezond alles-in-één voedsel in een poeder verkoopt, kondigde afgelopen week aan de verkopen van zijn product te staken. Een aantal klanten (0,1% van alle gebruikers) werd ziek van vermoedelijk een update van de productsamenstelling. Versie 1.6 blijkt na tests geen pathogenen te bevatten. Daarom wordt het euvel in de nieuwe samenstelling gezocht. Het bedrijf denkt te weten hoe het versie 1.7 moet samenstellen. Ook de Soylent reep bleek tot klachten te leiden na de herformulering. Het feit dat Soylent-proucten klachten kunnen veroorzaken doet het imago van het bedrijf geen goed, schrijft Business Insider.

Dat zegt oprichter Fabian Siegel van de Duitse maaltijdboxenverkoper Marley Spoon tegen RTL Z. Hij denkt dat supermarkten niet op kunnen tegen de grote online concurrentie. Consumenten kunnen kant-en-klare maaltijden, boodschappen en ingrediënten voor maaltijden dagelijks direct thuisbezorgd krijgen. "We kunnen op het internet veel goedkoper en versere producten aanbieden, onder andere doordat je direct bij de producent kunt bestellen."
Toch denkt hij dat er nog wel een paar supermarkten overblijven. "Die bieden dan een 'experience' aan. Je gaat daar winkelen omdat je het leuk vindt, zoals Whole Foods in Amerika nu ook al doet."

Op 1 november, World Vegan Day, organiseert het Belgische Ethisch Vegetarisch Alternatief (EVA) dit jaar voor het eerst: Easy Vegan. De organisatie vindt dat tijdens de laatste editie van ‘Dagen Zonder Vlees’, deelnemers de lat hoog legden door naast vlees ook geen vis, kaas, eieren, zuivel en andere dierlijke producten te eten. Deelnemers van Easy Vegan eten 21 dagen geen dierlijke producten. Elke dag krijgen ze een mail met recepten, tips, vouchers en andere leuke verassingen om plantaardig eten zo makkelijk mogelijk te maken. Volgens EVA is dit de beste manier om duurzaam, gezond en diervriendelijk te eten.

In de VS lopen ieder jaar bijna 3 miljoen Amerikanen letselschade op tijdens hun werk. Dat meldt een nieuw verslag van het U.S. Department of Labor. Zakenblad Fortune spitte de gegevens door en zette de 5 industrieën met de meeste letselschade en bedrijfsongevallen op een rijtje. Op nummer 1 staat de intensieve veehouderij met 6,6 gevallen van letselschade per 100 fulltime werknemers. Werk in verpleeg- en verzorgingstehuizen volgt deze sector op de voet met 6,5 gevallen en daarna volgen koeriers met 6,4 gevallen. De houtverwerkende industrie en luchttransport sluiten de top 5 af met 5,9 en 5,8 gevallen van letselschade per 100 medewerkers.

Hadden we het vorige week nog over de populaire mukbang-filmpjes, inmiddels is alweer een nieuwe reeks van eetfilmpjes populair op YouTube. Het gaat om filmpjes van miniatuur eten. De liefde voor schattige miniatuurdingen komt overgewaaid uit Japan. Het meest bekende YouTubekanaal met miniatuurmaaltijden, Miniature Space heeft al bijna 1 miljoen abonnees en telt 135 video’s. Het mini-voedsel is niet alleen virtueel op het scherm populair. In de VS toert momenteel Tiny Cafe Zagat rond om op diverse plaatsen mini-maaltijden ook echt te serveren. Op hun instagrampagina zijn verschillende foto’s van schattige minimaaltjes te vinden.

Een lagere schoolklas krijg je nog wel mee naar de boerderij. Maar wat doe je met middelbare scholieren? Om hen kennis te laten maken met de Vlaamse land- en tuinbouw ontwierp Plattelandsklassen een computergame. ‘Farmony’ is een simulatiespel dat je als boer of tuinder een zo duurzaam mogelijk bedrijf laat runnen. In het spel zitten 10 verschillende typen boerenbedrijven en honderd duurzaamheidsacties. De makers hopen dat het spelelement en de competitie met klasgenoten jongeren aantrekken. De eerste virtuele landbouwers, leerlingen uit Merchtem, bleken enthousiast. Ze gaven aan dat huiswerk best leuk zou zijn als het bestond uit Farmony spelen.

In het Brabantse Deurne is een laagpathogene H5-vogelgriepvariant aangetroffen. Het gaat om een bedrijf met 11.000 kalkoenen, 3.500 fazanten en 2.000 eenden met buitenuitloop. Het bedrijf wordt uit voorzorg geruimd, omdat laagpathogene vogelgriep kan muteren in een hoogpathogene variant. De besmetting kwam aan het licht bij de reguliere monitoring op vogelgriep; er zijn geen klinische verschijnselen geconstateerd. De pluimveekoepel Avined benadrukt de de noodzaak van algehele alertheid op vogelgriep, vooral na de melding van hoogpathogene vogelgriep H5N8 uit Hongarije. "Voor vrachtauto's die pluimvee of eieren vanuit Hongarije vervoeren geldt daarom de verplichte dubbele reiniging en ontsmetting", schrijft Boerderij.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 september krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

ton voncken

Biogrondstoffen en Groen Gas

Likes vandaag

Yneke Kootstra

Humane gezondheid

Likes vandaag

Joep Goossens

Consument, gepensioneerd

Likes vandaag

Jos Verstraten

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Jopie Duijnhouwer

Likes vandaag

Rene Smit

toerisme & yoga

Likes vandaag