29 dec in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Amazon wil niet alleen pakjes per drone bezorgen, maar ook zijn distributiecentra 'airborne' maken. Dat blijkt uit een patentaanvraag, meldt TechCrunch. Met de 'airborne fulfillment centers' (AFCs) vliegt Amazon een met goederen volgestopte 'zeppelin' naar een locatie waar de online retailer een bestelpiek verwacht. Amazon geeft als voorbeeld stadions met sportevenementen. Drones bezorgen de bestellingen in recordtempo bij de fans tijdens de wedstrijd. Het patent beschrijft ook grotere shuttles die de zeppelin bevoorraden en zelfs mensen naar boven kunnen brengen die in het distributiecentrum werken. Uiteraard kan de zeppelin ook gebruikt worden voor reclamedoeleinden.

Begin deze week kreeg Bakkerij Venekamp in Amsterdam een slecht cijfer in de oliebollentest van het Algemeen Dagblad. De bakker moest er van huilen, volgens AT5. Vandaag kreeg de bakker opeens veel meer klandizie dan normaal. Honderden Amsterdammers kwamen naar de bakkerij, na een opbeurende stunt op Facebook. "We zijn zo dankbaar", zegt eigenaar Koert van Egmond tegen de NOS. Het Facebookbericht werd meer dan 2000 keer gedeeld en dat was te merken, schrijft de NOS. "Wel 400 mensen zijn langs geweest", zegt Van Egmond. "Het was bijzonder druk. Echt te gek voor woorden."

Maaltijdboxbezorger de Krat brengt vanaf 3 januari een nieuwe maaltijdbox: Kratje Slank. Het afval-krat is tot stand gekomen door een samenwerking met afvalcoach en auteur Mieke Kosters en de oprichster van De Krat, Eeftje Brugman. Kratje Slank bevat ingrediënten en een receptenboekje. Elke recept heeft een code, van XL tot XS. XL-recepten bevatten veel calorieën en S-recepten zijn bedoeld om af te vallen. In het receptenboekje staat hoe je ieder recept kunt ‘’verslanken’’ tot een S-recept. Volgens Kosters is dit een belangrijke vaardigheid als je wilt afvallen of op gewicht wilt blijven.

In Spanje is de periode rond kerst en de jaarwisseling het hoogseizoen voor de gedroogde ham. Dit jaar ervoeren Spanjaarden dat hun ham fors duurder en zelfs schaars is. Volgens het FD heeft de schaarste twee oorzaken: de Spanjaarden geloven dat de crisis over is en hebben beduidend meer geld over voor hun kerstinkopen, met name eten. Dan mag de hoogste kwaliteit ham, jamón de pata negra, niet ontbreken. Door de crisis zijn varkenshouders echter beduidend minder dieren gaan houden. En omdat top-jamón wel 3 tot 4 jaar moet drogen, is er nu een reëel tekort.

Zo'n 10 tot 20% van de Nederlandse bars, clubs en restaurants is niet brandveilig. Dat zei Charles Meijer van Brandweer Nederland op BNR. Sinds de cafébrand in 't Hemeltje (Volendam) 16 jaar geleden is er volgens Meijer veel verbeterd. “Eerst was 80% niet in orde, daarna was het zo dat 80% wel in orde was''. Toch constateert hij dat een te groot aantal bedrijven (nieuwkomers en recidivisten) nog steeds onveilig zijn. Gemeenten moeten beter handhaven. Bezoekers kunnen bijdragen: "Als je ziet dat de groene bordjes niet branden, spreek de horecaondernemer er dan op aan", zegt Brandweer Nederland.

De Verspillingsfabriek van cateraar Bob Hutten wordt "in de steek gelaten door de supermarkten", zegt Hutten in het FD. Met de Verspillingsfabriek wil Hutten bewijzen dat "er van al de voedselresten van telers, veilingen, supermarkten en cateraars echte kwaliteitsproducten te maken zijn". Het initiatief kreeg veel publieke bijval. De Verspillingsfabriek worstelt echter met de "zeshonderd eisen om in het schap van de supermarkt te komen" en de "keiharde tenders". De 30-50 supers waar de Verspillingsfabriek nu afspraken mee heeft, zijn er te weinig voor een gezonde bedrijfsvoering. "Wie een maatschappelijk relevant product aanbiedt, wordt daar niet voor beloond", aldus Hutten.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 september krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Yneke Kootstra

Humane gezondheid

Likes vandaag

Jopie Duijnhouwer

Likes vandaag

ton voncken

Biogrondstoffen en Groen Gas

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag

Joep Goossens

Consument, gepensioneerd

Likes vandaag