• Deel dit artikel:
Actueel nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Dat zegt Glyn Roberts, voorman van de Farmers' Union of Wales, in the Guardian. Hij vreest dat na de Brexit de Britse regering zal kiezen voor een op Engeland gerichte vervanging voor de Europese landbouwsubsidies. Onder het huidige GLB krijgen Welshe boeren extra toeslagen omdat het landbouwareaal grotendeels uit 'permanent pasture moorland' bestaat dat alleen geschikt is voor begrazing door schapen. Dat levert pittoreske landschappen op waar toeristen in drommen op afkomen, maar brengt geen geld in het laatje. Als er geen adequate regeling komt voor de situatie in Wales, rest boeren niets anders dan stoppen. Dat zou de nekslag betekenen voor de hele economie, inclusief het toerisme, in Wales.

Dat stellen onderzoekers van de Universiteit van Washington vast, meldt De Morgen. Wie gaat diëten, kan in een voedseldagboek of app bijhouden wat hij of zij allemaal eet. Dat is omslachtig. Een foto maken van alles wat je eet gaat niet alleen sneller maar vormt ook een dagboek, bijvoorbeeld in combinatie met een hashtag zoals #voedingsdagboek. Door foto’s van maaltijden in tegelvorm bij elkaar te zien, is de impact groter: je ziet meteen wat je allemaal eet. Daarbij zien ook volgers het direct wanneer je over de schreef gaat, zodat de sociale druk om je aan je dieet te houden groter is.

In Knack een even boeiende als pijnlijke discussie over ziekteprognoses. Een vrouw krijgt te horen dat ze binnen 6 maanden à 5 jaar zal overlijden aan alvleesklierkanker en bereidt zich daar helemaal op voor. Het drama dat zich voordoet, is tegengesteld aan wat we zouden verwachten. Ze gaat niet dood, maar zegt "had me toch laten doodgaan". Nu leeft ze in voortdurende onzekerheid. Een arts reageert: "ik geef liever helemaal geen prognoses meer". Internationaal onderzoek wijst uit dat prognoses maar in 30% van de gevallen ongeveer kloppen.

“De huidige procedure om te bepalen of een koffie al dan niet als specialty coffee kan gelden, kost veel tijd en is subjectief”, aldus professor Pascal Boeckx van de Gentse faculteit Bio-ingenieurswetenschappen. “Daarom hebben we een spectrometrische methode ontwikkeld die bepaalt of een koffie al dan niet binnen het exclusieve kwaliteitsniveau valt.” Het kwaliteitsniveau van een koffie is dan ook van groot belang voor de prijszetting. Bij wijze van voorbeeld: voor 250 gram van de Ethiopische koffie Yirgacheffe betaal je bij ons zo’n 7 à 8 euro. Dat schrijft Vilt. Koffieboeren kunnen door de methode een betere prijs krijgen, omdat ze geen 'koffie' meer verkopen maar een objectief vaststelbare koffiekwaliteit waarvoor zij een deel van de meerprijs krijgen. De techniek - die ook op andere terreinen denkbaar is - kan dus de prijsstelling voor boeren revolutionair veranderen. Dat kan, als de handelspraktijken er ook op worden aangepast.

In België heeft de overheid fiscale regels afgesproken voor de deelnemers aan 8 digitale deelplatformen. Daarmee komt een einde aan de bezwaren van 'concurrentievervalsing' die horeca en zelfstandigen tegen de opkomende deelplatformen hebben. Hobbykoks, pakjesbezorgers en klussers mogen voortaan tot €5.000 bijverdienen met hun activiteiten via internetplatformen als Flavr (vergelijkbaar met het Nederlandse Thuisafgehaald), Bringr en Listminut. Ze dragen daarover 10% belasting af. Uber en Airbnb vallen niet onder de regeling, "omdat ze geen aanvraag hebben ingediend om erkend te worden", aldus VMT.

In Boerenbusiness is te lezen dat twee Duitse vleesverwerkers faillissement hebben aangevraagd. Hun grondstof - varkensvlees - is te duur geworden. Voor vleesverwerkers maakt de grondstofprijs tot 70% van hun kosten uit. Sinds 2016 is de varkensprijs behoorlijk opgelopen. De verkoopprijzen van verwerkte vleesproducten hebben daar geen gelijke tred mee gehouden, waardoor de vleesverwerkers in de problemen komen. Volgens het Duitse vakblad Lebensmittelzeitung "zijn deze faillissementen een voorbode voor meer". De stijgende prijzen bieden varkenshouders nu juist de gelegenheid om niet kopje onder te gaan. De varkensprijzen hebben de afgelopen drie jaar ver onder kostprijs gelegen en gezorgd voor een flinke uitdunning van het aantal boeren.

Dat meldt Distrifood. In veel vestigingen van Jumbo zijn er geen kratjes Hertog Jan bier meer verkrijgbaar. De supermarktketen laat weten dat dit is om klanten de laagste prijs te kunnen garanderen. Vorig jaar lag Jumbo ook al in de clinch over kratjes bier, toen met bierbrouwer Heineken.

Een glutenvrij eetpatroon verlaagt niet het risico op hart- en vaatziekten. De kans is groter dat glutenvrij eten juist een vergroot risico oplevert voor de hartgezondheid door een gebrek aan volle granen, vezels en vitamines in de voeding. Dat concluderen Amerikaanse onderzoekers na een studie onder 65.000 mannen en 45.000 vrouwen. De onderzoekers analyseerden de gegevens over hun eetpatroon over een periode van 26 jaar. Ze vonden geen relatie tussen de gluteninname en het risico op hart- en vaatziekten. Verdere analyse van de gegevens bracht naar voren dat mensen met een glutenvrij eetpatroon minder volle granen consumeren, die juist geassocieerd zijn met een verlaagd risico op hart- en vaatziekten.

Nederlandse melkveehouders betalen gemiddeld 3% rente over hun leningen. Dat is de laagste rente in de belangrijkste Europese zuivellanden, schrijft Boerderij. Ook Franse en Deense melkveebedrijven betalen 3% rente. In Duitsland ligt de rente op 5% en in Ierland op 8%. Daar is het leenbedrag wel veel lager, €900 per koe tegen ruim €8.000 in Nederland. Buiten Europa liggen de rentepercentages hoger. In de VS, Australië en Nieuw-Zeeland betalen boeren rond de 6% rente. In Argentinië is de rente het hoogst: 18%.

Nespresso gaat in de Londense wijk Kensington and Chelsea voor het eerst capsules recyclen via de gemeentelijke afvalophaaldienst. De Nespresso Club-leden in het 190.000 inwoners tellende stadsdeel krijgen speciale paarse zakken om de gebruikte aluminium cupjes in te doen. Nespresso heeft al jaren een eigen recyclingsysteem in zijn shops. Ook in Groot-Brittannië wint dat aan populariteit, vanwege de groeiende milieubezwaren tegen de grote hoeveelheden capsules die naar de stort verdwijnen. Met de extra afvalscheidingszakjes komt Nespresso UK tegemoet aan een vaker geuite klantenwens om via de gemeentelijke afvalinzamelingsdienst te kunnen recyclen, schrijft The Guardian.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 september krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Word nu betalend lid!

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, zonder storende advertenties, én je steunt Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Karel van der Velden

Diervoeding met focus op circulaire grondstoffen

Likes vandaag

Frank Eric van der Meer

tuinman met biodiversiteit

Likes vandaag

Ruud Hendriks

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Nico Gerrits

Natura2000

Likes vandaag

Joep Goossens

Consument, gepensioneerd

Likes vandaag

Arend Van 't Oever

Biotechnologie

Likes vandaag