De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. Een bloemlezing daaruit presenteren we dagelijks in KORT. De lijst vult zich in de loop van de dag en avond. Jij als lezer kunt ook zelf het nieuws mee helpen maken. Hoe je dat doet, lees je hier.

Reageren kan natuurlijk ook. Je kunt refereren aan het artikel (bijvoorbeeld FL 1) en de reactie van iemand anders (bijvoorbeeld #4).

Samen met onze ontwikkelaars van Onstuimig zijn we een definitief format aan het ontwikkelen om zo meer nieuws én jullie nieuws te kunnen brengen aan onze lezers.

-----------------

FL 1. Robot Pepper entertaint klanten Carrefour
's Werelds eerste 'emoties lezende robot', Pepper, helpt sinds deze week consumenten in de Carrefour-vestiging in het Franse Claye-Souilly.
De supermarkt heeft 7 robots verspreid over verschillende afdelingen van de winkel, meldt RetailNews. Pepper doet suggesties voor recepten en wijn en vraagt de klant of zij tevreden is met de service in de winkel. De robot herkent gezinsuitdrukkingen en kan deze aan emoties koppelen. Als een receptsuggestie bijvoorbeeld in de smaak valt bij de klant, en deze dat met een glimlach beloont, reageert Pepper daar instemmend op. Het vriendelijk ogend mannetje moet op termijn de klanten door de winkel begeleiden en hen van persoonlijk boodschappenadvies voorzien, aldus Shopper Marketing Update. Op dit moment is het voornaamste doel van de Pepper-inzet het entertainen van de klanten, aldus mede-ontwikkelaar Alberbaran Robotics. Het bedrijf is erg benieuwd naar de reacties van de Franse consument.
Vorig jaar vermaakte Pepper klanten in Japanse winkels. Zo zette Nestlé daar de robots in om koffiezetapparaten te verkopen.

FL 2. Uri Rosenthal suggereert warme sanering voor 20% Nederlandse varkenshouders
Oud-minister Uri Rosenthal zet een streep door de Nederlandse varkenshouderij die alleen voor Noord-West Europa produceert. Het Holland Varken moet de wereldmarkt op, net zoals onze zuivel. Dat schrijft Boerderij. Het blad deed een interview met Rosenthal.
Boerderij vraag Rosenthal:
De varkenshouderij van de toekomst zoals u die schetst is exportgericht, produceert een uniforme kwaliteit en wordt professioneel geleid. Bij exportgerichte bedrijven, wordt vaak gedacht aan grootschalige varkenshouderijen. Is dat ook wat u voor ogen heeft?
"Ik ben nog niet zo ver om daar iets over te kunnen zeggen. Het is mij wel duidelijk dat niet ieder varkensbedrijf mee kan in deze strategie."
Hoe bedoelt u dat?
"Twintig procent van de varkensbedrijven heeft het moeilijk en zal moeten stoppen."
Heeft u budget voor een warme sanering?
"Ja. Voor dat ik aan deze klus begon, heb ik mij laten verzekeren dat er ook budget is. Ik ga niet bedelen bij het ministerie van Economische Zaken of de Rabobank om met geld over de brug te komen."
Wat is het budget?
"Ik kan daar niets over zeggen nu. Het ministerie van Economische Zaken en Rabobank zitten niet voor niets in de regiegroep."


FL 3. China bevordert vrede en economische groei door tweekindpolitiek
Na 35 jaar stapt China over van een éénkindpolitiek naar een tweekindpolitiek. Dat werd gisteren duidelijk na een vierdaagse bijeenkomst van de Communistische Partij. De partij implementeert het nieuwe beleid als reactie op de vergrijzende populatie. De VN verwacht dat China in 2050 meer dan 440 miljoen mensen over de 60 heeft, terwijl de jonge generatie blijft krimpen. Het éénkindbeleid zou verantwoordelijk zijn voor 400 miljoen minder geboortes en daarmee een dramatische economische terugloop veroorzaken.
Experts zeggen dat het lage geboortecijfer, tussen de 1,2 en 1,5, het land in een demografische crisis bracht. Zo zijn tussen de 20 en 30 miljoen jonge mannen niet in staat een vrouw te vinden. De geschiedenis laat zien dat landen met grote aantallen ongetrouwde mannen van militaire leeftijd vaker agressieve initiatieven tonen, zegt hoogleraar Tsang in in The Guardian. Op het platteland mochten gezinnen met een meisje als eerstgeborene al eerder 2 kinderen hebben. Nu is dat voor iedereen mogelijk. Waar sommigen de verandering groots vierden, vonden anderen dat de partij niet ver genoeg gaat. "Het is niet aan de staat te bepalen hoeveel kinderen mensen hebben", zegt Amnesty International activist William Nee. Dat het nu toegestaan is om meer kinderen te krijgen, wil nog niet zeggen dat koppels dat ook daadwerkelijk doen. Er gaan bijvoorbeeld hoge kosten mee gepaard. Hoe en wanneer China de tweekindpolitiek implementeert is nog niet duidelijk.

FL 4. Europese lidstaten geen individuele zeggenschap over GGO-beleid
Afgelopen woensdag verwierp het Europees Parlement het voorstel voor het nationaliseren van het verbod op GGO-import en -gebruik. Dat voorstel zou lidstaten de mogelijkheid bieden individueel de invoer en het gebruik van GGO-producten te beperken, ook wanneer die veilig zijn bevonden door de EFSA (European Food Safety Authority).
Met 577 tegen 75 was de grote meerderheid tegen het voorstel. Het nationaliseren van het beleid zou onwerkbaar zijn in de interne markt. De Europese GGO-wetgeving zorgt al jaren voor problemen, omdat de lidstaten het niet eens kunnen worden. Daarom is de Europese Commissie nu steeds verantwoordelijk. Zo stond de commissie dit voorjaar de verkoop en import van 19 GGO-gewassen toe. Met de re-nationalisatie van de wetgeving hoopte de commissie een uitweg gevonden te hebben, schrijft de Standaard.

FL 5. Nederland benadrukt voedselveiligheid en kwaliteit voor verkoop Nederlandse producten op Chinees internet
Donderdag woonde de Koning op staatsbezoek in China het ecommerce-congres bij op de Alibaba-campus. Alibaba is het grootste internetbedrijf van China en het Nederlandse bedrijfsleven staat te trappelen om via de platformen van Alibaba de Chinese markt te betreden. Eerder opende Albert Heijn al een eigen webwinkel op Alibaba's tmall-platform. AH werd fluks gevolgd door Spar. Gisteren kondigde Aalt Dijkhuizen, directeur van het Holland Center in Shanghai, een samenwerking van agrifoodbedrijven en organisaties, officieel de virtuele winkel voor Nederlandse producten aan: Holland Buy. Via HollandBuy.com kunnen Chinese consumenten rechtstreeks bij Nederlandse producenten bestellen, met grotere transparantie in de keten en lagere kosten tot gevolg. "Holland Buy wil zich naar eigen zeggen onderscheiden door voedsel en dranken aan te bieden van een hoge kwaliteit en voedselveiligheid tegen een betaalbare prijs", aldus Z24.

FL 6. Youth Food Movement geeft jonge voedselprofessionals stem in online voedseldiscussie
De Youth Food Movement (YFM) lanceert het online platform youthfoodmovement.nl. Op het platform kan "een nieuwe nieuwe generatie voedselprofessionals, in hun taal (dus ook door beeld en film), het verhaal van voedsel vertellen". In de 7 jaar sinds de oprichting van YFM is er een groot jongerennetwerk ontstaan dat volop aan het woord komt tijdens offline bijeenkomst als eat-ins en food filmfestivals. Maar online "worden de inhoudelijke verhalen nog te weinig door jongeren verteld. Er zijn tal van receptenblogs, maar die gaan zelden de diepte in. Op foodfora is de toon nog dikwijls dogmatisch en verwijtend en zijn discussies haast niet te volgen", stelt YFM in een persbericht.
YFM werkt op het nieuwe platform samen met bevriende, jonge chefs, producenten, boeren, vissers en ontwerpers om een zo groot mogelijke diversiteit aan invalshoeken en sectoren aan bod te laten komen over mogelijke oplossingen. YFM-directeur Joszi Smeets: "Onze snel groeiende beweging mocht wel meer online zichtbaar zijn. In een toffe nieuwe huisstijl, gemaakt door Sanne Sofia Broks, willen we alle individuen die achter het grote woord van de beweging zitten een gezicht geven en ruimte bieden voor hun verschillende, soms tegenovergestelde visies. Hier laten wij zien wie de toekomst van ons voedselsysteem zijn.”

FL 7. Afrikaanse varkenspest bedreigt varkenssector Oekraïne
In Oekraïne dreigt de Afrikaanse varkenspest de hele varkenssector te destabiliseren. In verschillende regio's zijn nieuwe uitbraken ontdekt, meldt GlobalMeatNews. De veterinaire autoriteit, Gosvetfitosluzhba, laakt boeren die weigeren hygiënische maatregelen te nemen op hun bedrijven. Een recente reeks inspecties bracht 4.000 verschillende inbreuken op biosecurity-voorschriften aan het licht. "Dit laat zien dat veel producenten nog niet beseffen dat biosecurity-maatregelen op de boerderij niet alleen nodig zijn om hun eigen dieren te beschermen, maar ook de verspreiding van de ziekte voorkomen, zodat een wereldwijde catastrofe kan worden voorkomen", zegt Oksana Yurchenko van de Oekraïense Association of Pig Producers (APP). Volgens de APP is de ziekte endemisch bij wilde zwijnen en raken daardoor varkens op zowel kleine als industriële boerderijen besmet. De situatie is bovendien moeilijk in kaart te brengen omdat Oekraïense dierenartsen de verspreiding van het virus in de bezette delen van Oekraïne niet kunnen monitoren. Experts voorzien tekorten aan varkensvlees, prijsverhogingen en sociale onrust.
In Litouwen melden wetenschappers wilde zwijnen aangetroffen te hebben met antistoffen tegen het virus. Dat is potentieel goed nieuws in verband met de mogelijke ontwikkeling van een vaccin.

FL 8. Suikerperikelen dringen door tot Halloween-traktaties
De aankomende Halloweenviering maakt het gezondheidsbewuste Amerikanen moeilijk: wat delen ze kinderen uit bij het traditionele trick-or-treat. De recente aandacht in de media voor de schadelijkheid van suiker zet sommige Amerikanen aan tot gezondere manieren om te genieten van Halloween zonder de kinderen teleur te stellen door ze een appel als traktatie te geven. Een kwart van de Amerikanen zegt ten opzichte van 5 jaar geleden gezonder snoep te kopen, zoals pure chocolade of chocolade met vruchten of noten. Een op de 5 zegt kleinere porties te kopen. Verschillende producenten springen met nieuwe producten in op de trend naar snoep met minder suiker. Toch blijven traditionele snoepjes en gevulde chocolade met suiker de torenhoge favoriet, meldt FoxNews. Voor veel Amerikanen is Halloween dé gelegenheid zich ongegeneerd te buiten te gaan aan snoeperijen. Naar verwachting geven de Amerikanen $2,1 miljard uit aan Halloweensnoep.

WIL JE ZELF NIEUWS TOEVOEGEN? DOE HET IN EEN COMMENTAAR HIERONDER VOLGENS DEZE AANWIJZINGEN.

Fotocredits: 'Magazine rack at library', Cathy Stanley-Erickson
Dit artikel afdrukken