31 mrt in de Media

  • Deel dit artikel:
Actueel nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Op het jaarlijkse Voorjaarsforum van Natuurmonumenten is vandaag een Maatschappelijk Regeerakkoord gepresenteerd voor een groen en gezond Nederland. Het is opgesteld door dertien maatschappelijke en private partners zoals LTO Nederland, NEPROM, ANWB, NOC*NSF en ING. Op BNR is Bjørn van den Boom van Natuurmonumenten te horen over het plan in relatie tot de gespannen houding van zijn organisatie met boeren.

Een petitie om het varkensslachthuis in het Belgische Tielt definitief te sluiten heeft in iets meer dan een week 157.000 handtekeningen in Nederland en België opgeleverd. Animal Rights opende de petitie na het openbaar maken van beelden waarop varkens wreed worden behandeld in het slachthuis. Dat meldt Boerderij. Op maandag 3 april organiseert Animal Rights een stil protest bij de slachterij.

Albert Heijn start met een pilot waarbij klanten hun eigen bonusproducten met korting kunnen selecteren. Dit meldt Retailnews. De test loopt van 10 april tot en met 4 juni. De geselecteerde deelnemers mogen twee keer zes aanbiedingen kiezen uit een lijst van tientallen producten. De korting is vervolgens vier weken geldig. De zelf gekozen bonusaanbiedingen vervangen de nu op basis van het koopgedrag geselecteerde persoonlijke aanbiedingen. Met de test wil de supermarktketen beter aansluiten op de wensen van de klant.

Irrigatie voor de productie van voedselgewassen put in grote delen van de wereld de grondwatervoorraden uit. Vooral voor tarwe, rijst, suikergewassen, katoen en maïs wordt meer water verbruikt dan de natuur weer kan aanvullen. Britse wetenschappers berekenden dat ongeveer 11% van de lokale wateruitputting toe te schrijven is aan internationaal verhandeld voedsel. De exportstromen van Pakistan, de VS en India nemen twee derde hiervan voor hun rekening. Het rapport is gepubliceerd in Nature.

UNICEF Nederland voegt zich bij de Alliantie Stop Kindermarketing ongezonde voeding. "In het Internationaal Verdrag Inzake de Rechten van het Kind staat dat ieder kind het recht heeft om op te groeien in een gezonde omgeving. Samen met de Alliantie wil UNICEF Nederland kindermarketing voor ongezond voedsel hoog op de agenda’s krijgen van overheden, politici en bedrijven”, zegt Suzanne Laszlo, directeur UNICEF Nederland. De sinds 2015 bestaande Alliantie is een breed samenwerkingsverband van wetenschappers en gezondheids-, consumenten- en maatschappelijke organisaties, die tegen kindermarketing zijn voor voedingsmiddelen die niet passen binnen de Schijf van Vijf.

Online supermarkt Picnic is uitgeroepen tot Marketing Start Up Company van het jaar tijdens de Dutch Marketing Awards. Volgens de jury "klopt de marketing van het bedrijf als een klok en is deze bovendien ‘helemaal van nu’", schrijft Distrifood. De Vegetarische Slager sleepte de Scale Up Company Award in de wacht voor "de bouw van een sterk en ambitieus merk met een prikkelende marketingstrategie". Onder de finalisten waren opvallend veel food-bedrijven.

"Het is niet te voorkomen dat melkveehouders in 2017 door het fosfaatreductieplan koeien moeten afvoeren, waarvoor in 2018 bij het fosfaatrechtenstelsel wel ruimte is", zei staatssecretaris Martijn van Dam tijdens het Kamerdebat over de fosfaatrechten. Dat is het gevolg van verschillen in de regels tussen de ministeriële regeling in 2017 en de fosfaatrechtenwet in 2018. Pas bij de inwerkingtreding van de wet, in 2018, is een knelgevallenregeling voorzien. Voor 2017 is dat niet het geval.

De welbeschonken zakenlunch is uit in de Londense City. Zakenmannen en -vrouwen kiezen bij de lunch steeds vaker voor exclusieve theesoorten, die tot wel £18 per glas kunnen kosten, schrijft de Daily Mail. De horeca, die de teruglopende wijnbestedingen met lede ogen aan moest zien, speelt met speciale smaak-arrangementen handig in op de uit de gratie rakende alcoholische 'liquid lunch'.

Domino's Pizza start in Amsterdam met pizzabezorgrobots. De snelgroeiende pizzaketen wil zijn bezorgteam versterken, schrijft BNR. Ook in enkele Duitse steden gaan de bezorgrobots van start. De robots rijden uitsluitend over de stoep en kunnen tot acht pizza’s bezorgen. Gezien de snelheid van 6 kilometer per uur is de actieradius van de bezorgrobot beperkt.

Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) wordt op de zuidelijke zandgronden van ons land door boeren gefraudeerd met mest. Daardoor zorgen zij voor mislukkende nitraatdoelen. Het PBL baseert zich op een forse overschrijding van de wettelijke gebruiksnormen per regio, een overschrijding van gebruiksnormen op 10% van de risicobedrijven en zeer hoge fosfaatgehaltes in monsters van getransporteerde mest. Dat schrijft Boerderij.
Om de milieudoelen toch te halen, adviseert het PBL regionaal beleid. “Het huidige beleid werkt, dus je moet het kind niet met het badwater weggooien”, constateert hoofdonderzoeker Hans van Grinsven van PBL.

Novifarm is een samenwerkingsverband van een aantal boerenfamilies. In 2007 voegden de families Noordam en Visser 300 hectare akkerbouwgrond samen. Inmiddels sloten andere boeren aan en telt het bedrijf 800 hectare. Gisteren werd het bedrijf uitgeroepen tot Agrarisch Ondernemer van 2017.
Novifarm zet volop in op techniek. "Het bedrijf is een voorloper op gebied van precisielandbouw. De ondernemers weten tot op de vierkante meter, tot op het uur nauwkeurig hoe het bedrijf in elkaar steekt. De efficiëntie in arbeid en kapitaal is enorm. De opbrengsten zijn top." Dat meldt Nieuwe Oogst vanuit het juryrapport.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 september krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Jopie Duijnhouwer

Likes vandaag

Jos Verstraten

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Yneke Kootstra

Humane gezondheid

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag

Marco Maas

Land- en tuinbouwtechnologie

Likes vandaag