Ik kreeg het vanmorgen vroeg in de mail en moest eerst mijn ogen uitwrijven. Daarna begon ik te schateren. Vervolgens mailde ik de correspondent die het me doorstuurde: "Haha, weer 3 miljoen naar werkgelegenheid voor academici." Die mailde weer terug dat het veel papier en een persbericht ter begeleiding van een afsluitend congres zal opleveren.

Maar wie zijn wij? Wat vindt u? En hoe denkt u eigenlijk over het onderwerp?

UT partner in groot EU project risicocommunicatie rondom voeding
Bijna drie ton subsidie UT-onderzoekers voor project FoodRisC

Het centre for Conflict, Risk, and Safety Perception van de Universiteit Twente doet mee aan groot nieuw Europees onderzoeksproject over risicocommunicatie rondom voeding. Een internationaal samenwerkingsverband heeft hiervoor drie miljoen euro subsidie in de wacht gesleept. Bijna 300.000 euro hiervan gaat naar onderzoek aan de Universiteit Twente. Het project moet leiden tot concrete hulpmiddelen om beter te communiceren over voedselveiligheid.

We krijgen als consument veel informatie over onze voeding. Dagelijks worden we bestookt met terechte, maar ook onterechte informatie over voordelen van bepaalde voedingsmiddelen en nadelen van andere. Daarnaast zijn er de afgelopen jaren meerdere ‘voedselschandalen’ geweest die het vertrouwen in voedsel kunnen ondermijnen, zoals BSE, de dioxinecrisis en, heel recent uit China, melk die verontreinigd is met melamine. Een betere informatievoorziening kan leiden tot minder voedselgerelateerde zieken, een verminderde economische schade als het gevolg van voedingscrises en verbeterd vertrouwen in voeding.
Binnenkort start daarom een grootschalig driejarig Europees project over risicocommunicatie rondom voeding. Binnen het project onderzoeken de wetenschappers onder andere hoe consumenten omgaan met informatie over risico’s en voordelen van specifieke voeding. Uiteindelijk moet het project leiden tot een toolkit waarmee beleidsmakers, voedselautoriteiten en andere partijen uit de verschillende lidstaten van de EU beter en consistenter kunnen communiceren over voedselveiligheid. Er wordt onder meer gekeken hoe je hierbij beter gebruik kunt maken van de nieuwe sociale media, zoals sociale netwerken en blogs.

FoodRisC
Het project, dat FoodRisC is gedoopt, gaat binnenkort van start en neemt in totaal drie jaar in beslag. Het onderzoek wordt uitgevoerd door universiteiten uit Ierland, het Verenigd Koninkrijk, België, Duitsland, Italië, Portugal, Spanje, Letland en Nederland, en het communicatiebureau van de EU. De Europese Unie heeft in totaal drie miljoen euro voor het project beschikbaar gesteld. Bijna 300.000 euro hiervan gaat naar onderzoek aan de Universiteit Twente. Het onderzoek aan de UT wordt uitgevoerd door onderzoekers van het Centre for Conflict, Risk and Safety Perception (iCRiSP) van het IBR, Research Institute for Social Sciences and Technology.


Bron; Technische Universiteit Twente

Dit artikel afdrukken