04+05 feb in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

De NRC brengt een reportage over het drankgebruik onder senioren. Vier tot vijf glazen drank - zelfs op maandag - zijn normaal voor velen, zo ademt het artikel. Slechts 5% van de drinkers die voor hulpverlening in aanmerking zou moeten komen, krijgt daadwerkelijk een screening op teveel drinken aangeboden. Kinderen maken zich zorgen om de dubbele alcoholtong waarmee hun 60+ ouders na acht uur 's avonds spreken. Ze schamen zich voor hen. Ook de huisarts kan er nauwelijks mee omgaan. Dat zou allemaal liggen aan de schaamte voor verslaving. De situatie klinkt dramatisch. Voorzichtig wordt als oplossing anonieme online zelfhulp voorgesteld.

Het FD interviewt scheidend inspecteur-generaal van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) Harry Paul. Zijn meest opvallende uitspraken: 1. "De economische wetmatigheid en concurrentie dwingt bedrijven op een manier te handelen waarbij dierenwelzijn en duurzaamheid onder druk staan. Met name de mate waarin bedrijven elkaar aanspreken op foutief gedrag is slecht ontwikkeld." 2. "We zien nu pas de gevolgen van alle fusies en bezuinigingen in de afgelopen jaren: bij de NVWA, in de gezondheidszorg, en in andere domeinen." Hij verklapt zijn recept bij de NVWA: minder waarschuwen, vaker en hoger beboeten. In het interview hekelt Paul tevens onprofessioneel vormgegeven regelgeving.

In Italië is ophef ontstaan over een wolvenbeheerplan dat bestaat uit in totaal 22 maatregelen. Ze variëren van een juiste telling tot een betere vergoeding voor het vee dat ze stropen. In Italië leven vermoedelijk 150 wolven in de Alpen en 1.000-2.500 in de Apennijnen. De meest omstreden maatregel is het voorstel om jaarlijks 75-90 wolven af te schieten; er worden nu al 300 dieren illegaal geschoten. Volgens tegenstanders zijn maatregelen zoals elektrische omheiningen en waakhonden minstens zo effectief om vee tegen de wolf te beschermen. Alle partijen blijken het over één ding eens: verwilderde honden zijn een veel groter probleem voor veeboeren.

Onbedoeld maken wasmiddelenfabrikanten voor kinderen te aantrekkelijk gekleurde wasmiddelcaps of 'pods'. Dat suggereert een onderzoek van Johns Hopkins University. Sinds 2012 steeg het aantal Amerikaanse kinderen dat een oogbeschadiging opliep door spelen met wasmiddelcaps van 12 naar 430. Een kwart van alle chemische oogbeschadigingen bij 3-4 jarigen in de VS komt door wasmiddelcaps. In 2015 waren er meer dan 12.500 meldingen van vergiftiging, omdat kinderen de pods in hun mond nemen, zegt Consumer Reports (de Amerikaanse Consumentenbond). Ook in Nederland zien kleintjes wasmiddelcaps regelmatig voor snoepgoed aan. Ariël voedt de ouders op.

Noorse biologen euthanaseerden vorige week een zieke walvisachtige. De 2 ton wegende dolfijn van Cuvier bleek bij autopsie onder meer 30 plastic zakken in zijn maag te hebben. Het zoogdier had bovendien een erg dunne speklaag en lege darmen. Vermoedelijk was het de hongerdood nabij, zeggen de onderzoekers van de universiteit van Bergen. In de pers verschenen foto's van de plastic prop en naast elkaar gelegde plastic zakken met Deense en Engelse opschriften. Verschillende landen, waaronder Nederland en Groot-Brittannië, verboden de afgelopen jaren gratis plastic tasjes die dier en milieu schade en dus ook leed berokkenen.

De Vlaamse minister van Natuur Joke Schauvliege wees consumenten op het feit dat Belgische supermarkten al jaren een 'terugnameplicht' hebben voor verzamelverpakkingen, zoals bijvoorbeeld het folie waarin flessen water of conserven verpakt zijn. De Belgische supermarktenfederatie Comeos reageert verrast op het advies van Schauvliege om de super als inzamelpunt te gebruiken. Winkels zijn alleen verplicht hun eigen verpakkingen terug te nemen, zegt Comeos. Supers willen niet als elkaars 'containerpark' fungeren omdat consumenten het onderscheid niet zullen maken en de oorsprong van het ingezamelde afval niet controleerbaar is. Comeos verklaart zich bereid tot overleg over een (financieel) betere regeling.

Britse wetenschappers hebben bewezen dat 'gek worden van geluiden' een aandoening is. Sommige geluiden - het kraken van chips, eten van een appel, geritsel van papier of een zware ademhaling - blijken bij de lijders aan misofonie de hersenen op hol te doen slaan. De basisreactie op een onprettig geluid is boos (of angstig) worden. Misofonie-lijders blijken op hun 'trigger-geluid' te reageren met extreme boosheid. Onderzoekersleider Sukhbinder Kumar: "Dit is goed nieuws voor mensen met misofonie, omdat we voor het eerst aantonen dat er echt sprake is van een verschil in de structuur en het functioneren van het brein.”

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 september krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Jopie Duijnhouwer

Likes vandaag

ton voncken

Biogrondstoffen en Groen Gas

Likes vandaag

Ruud Hendriks

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Yneke Kootstra

Humane gezondheid

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag