04 apr in de Media

  • Deel dit artikel:
Actueel nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Supermarktketen PLUS bundelt 'kennis en kracht' met voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal om consumenten te helpen voedselverspilling te verminderen. Onder het motto 'Goed eten gooi je niet weg' gaat PLUS ideeën en tips publiceren in zijn inspiratiemagazines en de activiteiten op zowel nationaal als lokaal niveau intensiveren. Milieu Centraal bereikt door de samenwerking met PLUS "meer en andere consumenten", zegt Mariken Stolk van de voorlichtingsorganisatie. PLUS werd vorige maand voor de derde keer op rij uitgeroepen tot Meest Verantwoorde Supermarkt van Nederland.

De Nederlandse foodsector boekte in 2016 een omzetgroei en kan daar ook in 2017 naar uitkijken, blijkt uit de nieuwste sectorprognose van ABN AMRO. De omzetstijging komt vooral uit het buitenland, waar de omzet in foodproducten de afgelopen 5 jaar met 13% steeg. De binnenlandse omzetgroei bleef steken op 0,5%. Per huishouden besteedden Nederlanders vorig jaar €3.700 aan voeding, een stijging van 3%. De consumentenbestedingen buitenshuis stegen voor het tweede jaar op rij harder dan de omzet binnenshuis. Duurzaamheid, herkomst en gezondheid worden belangrijker voor consumenten. Dat vertaalt zich bijvoorbeeld in stijgende verkopen van groente en fruit, terwijl producten als frisdrank en vlees juist omzetdruk ervaren.

Het Franse ministerie van Landbouw lanceerde in 2008 het plan Ecophyto om met minder pesticiden toe te kunnen. Hoewel de ambities en tijdslijn inmiddels bijgesteld zijn, lijkt de aanpak toch successen te boeken. Op de site van het ministerie staan getuigenissen van een aantal 'voorbeeldboeren', schrijft Vilt. Bij de invoering van het plan bestond het zogeheten DEPHY-netwerk uit 180 deelnemende bedrijven, inmiddels zijn dat er 2.800.

De Canadese biologe Laura McDonnell legt in een uitgebreide blogpost uit waarom ze stopte met vis eten. In de eerste plaats omdat het in toenemende mate onduidelijk is welke vis je voorgeschoteld krijgt. Dat komt door wijdverbreide fraude, misleiding en gewoon onwetendheid. Plasticvervuiling is een nog groter probleem. "Als je regelmatig vis eet, heb je ook al plastic gegeten", zegt McDonnell. Het merendeel van het in de oceanen ronddrijvende plastic breekt af tot kleinere deeltjes. Vissen en schelpdieren eten deze op en wanneer wij vis en zeevruchten eten krijgen we dat microplastic ook binnen. Wat dat op lange termijn betekent voor onze gezondheid, is nog onbekend.

De Turkse snoepfabrikant Ulker Biskuvi AS zag zijn aandelenkoers maandag met 4,7% dalen na een mislukte 1-aprilgrap, schrijft Bloomberg. In een commercial met verschillende 1-aprilpesterijtjes eindigt de voice-over met het aankondigen van "de dag van de afrekening". Dit ligt uiterst gevoelig in Turkije sinds de mislukte couppoging in juli 2016. Na felle protesten zei de fabrikant geen kwade bedoelingen te hebben gehad. Het bedrijf overweegt zelf gerechtelijke stappen te nemen tegen de "publiekelijke lastercampagne".

Bij twee McDonald's-vestigingen in de VS is sinds kort de McPizza te krijgen. Twintig jaar geleden haalde de fastfoodketen de pizza van het menu, omdat de McPizza 11 minuten baktijd nodig had. Dat was te lang voor 'fastfood', vond McDonald's indertijd. Op de sociale media werd de McPizza juichend onthaald, schrijft The Independent. Een fan bleek zelfs een 9-urige autorit over te te hebben voor een McPizza. McDonald's is niet van plan de McPizza op meer plaatsen aan te bieden.

Dit blijkt uit een nieuwe studie van het CBS naar de beroepen het meest te kampen hebben met stress, burn-out en overbelasting. In het rapport ‘Beroep en werkdruk in Nederland’ brengt het CBS voor het eerst de werkdruk zoals mensen die zelf ervaren in kaart. Berucht stressvolle beroepen als arts, leidinggevende en leerkracht in het basisonderwijs staan bovenaan. Opvallend is dat ook juristen en koks veel werkdruk ervaren. Koks blijken zelfs de meeste werkdruk te ervaren. De oorzaken van werkdruk verschillen per beroepsgroep. "Bij koks geldt dat ze op piekmomenten heel snel moeten kunnen handelen", zegt Tanja Traag van het CBS in het AD.

Twee studenten aan Yale University, hebben samen met enkele afgestudeerden, hoogleraren en een farmaceutisch bedrijf SunUp ontwikkeld. Dit meldt De Morgen. SunUp is een poeder met citroensmaak dat je door je water roert en drinkt voor je uitgaat of wanneer je een kater hebt. De ingrediënten zijn allemaal natuurlijk en zouden het menselijk lichaam helpen om de kater van alcohol tegen te gaan. Inmiddels is met een crowdfundingcampagne om SunUp op grotere schaal te produceren ruim $38.000 opgehaald.

Jumbo past opnieuw een van zijn Zeven Zekerheden aan. Consumenten die bij de supermarkt een agf-product (aardappelen, groente, fruit) aantroffen dat niet 100% vers was, kregen een gratis tas vol verse agf-producten. "Uit klantonderzoek bleek de verstas vaak overdreven gevonden te worden", aldus Laura Valks-Piessens van Jumbo. In plaats van de verstas krijgt de consument voortaan een gratis (vergelijkbaar) versproduct naar keuze.

Dat oordeelt de Geschillencommissie van het Kifid, het klachteninstituut van de financiële sector. Een verzekerde bij wie 2 Big Green Egg-barbecues uit de tuin gestolen waren, kreeg van zijn schadeverzekeraar de schade van €2.956 niet vergoed. Volgens de verzekering zijn alleen tuinmeubelen gedekt. Het Kifid greep naar het woordenboek en stelde de verzekeraar in het gelijk: "Een meubel heeft immers als doel om een interieur aan te kleden terwijl een barbecue een gebruiksvoorwerp is waarmee voedingsproducten worden bereid door deze te roosteren", luidde de uitspraak.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 september krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Jopie Duijnhouwer

Likes vandaag

Jos Verstraten

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Yneke Kootstra

Humane gezondheid

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag

Marco Maas

Land- en tuinbouwtechnologie

Likes vandaag