05 okt in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Vervanging van verzadigd vet door onverzadigd vet, is gunstig voor je gezondheid en verlaagt het LDL-cholesterol. Dat zou blijken uit onderzoek van de World Health Organization (WHO). In het onderzoek zijn 70 voedingsstudies samengevat. Uit alle studies blijkt dat het LDL-cholesterol lager is als je verzadigd vet vervangt door onverzadigd vet. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat een hogere inname van verzadigd vet en transvet samenhangt met een hogere sterfte. De resultaten uit het onderzoek van de WHO en het Amerikaanse onderzoek, sluiten aan op het advies van het Voedingscentrum om verzadigde vetzuren te vervangen door onverzadigd vet.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) laat het Voedingscentrum een app ontwikkelen die consumenten de juiste informatie geeft over de samenstelling en voedingswaarde van producten. Dat staat in het actieplan etikettering van levensmiddelen dat Schippers gisteren naar de Tweede Kamer stuurde. Het doel van de app is consumenten objectieve en heldere informatie 'op maat' te geven, zodat ze een bewuste keuze kunnen maken. Met de app kunnen ze bijvoorbeeld producten met elkaar vergelijken op de hoeveelheid suiker, zout of ongezonde vetten. Het Voedingscentrum gaat bij de ontwikkeling gebruik maken van een centrale database met verbeterde productinformatie waar het bedrijfsleven momenteel in investeert.

Inwoners uit de Lelystadse wijken Botter en Bolder hebben de hoogste zorgkosten van Nederland. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Vektis, dat de regionale verschillen in zorgkosten in kaart bracht. De zorgkosten liggen in Lelystad 25% boven het Nederlands gemiddelde. Lokale zorgverleners zeggen niet te weten waardoor de zorgkosten zo hoog zijn, maar de 'Lelystatters' zelf weten het wel: de combinatie van een ongezonde leefstijl en een ongunstige sociaaleconomische bewonerssamenstelling. "Het is de frituur", zegt een bewoonster onomwonden. Een woordvoerster van het MC Zuiderzeeziekenhuis in Lelystad zegt in de Volkskrant: "De levensstijl zou inderdaad een rol kunnen spelen."

De Belgische minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) wil alle 500.000 zorgverleners in België verplichten om een 'portfolio' - een voor de overheid toegankelijk dossier - bij te houden waarin ze hun diploma's, bewijzen van bijscholingen, verslagen van hun activiteiten en specialisaties bijhouden. De Block werkt aan een nieuw systeem om in de gaten te houden of zorgverleners hun werk naar behoren doen en niet onder een dekmantel als kwakzalvers opereren. Inspecteurs van de FOD Volksgezondheid krijgen de bevoegdheid om te controleren of zorgverleners hun portfolio correct bijhouden. In België regelt de wet 'kb 78' de uitoefening van gezondheidszorgberoepen. Deze wet is na bijna 50 jaar aan herziening toe en wordt volgend jaar herschreven.

Nederland heeft in de eerste zes maanden van dit jaar bijna 70.000 ton varkensvlees naar China geëxporteerd. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat. In de eerste helft van vorig jaar bedroeg de export naar China ruim 12.000 ton varkensvlees . De export is dan ook bijna verzesvoudigd. Ondanks de explosieve groei van de uitvoer naar Zuidoost-Azië, is het totale exportvolume licht gedaald. In totaal voerde Nederland bijna 418.700 ton varkensvlees uit, terwijl in de eerste helft van 2015 nog 422.000 ton varkensvlees werd geëxporteerd. China is dankzij de importgroei inmiddels de belangrijkste afnemer van Nederlands varkensvlees. Dat meldt Boerderij.

Het Brabants worstenbroodje, de bekende lekkernij van La Place, maakt zijn rentree in de Jumbo Foodmarkt in Veghel. De Foodmarkt neemt ook de vijf meest populaire gebakjes van La Place op in het assortiment, nadat eerder de La Place koffie al in de Jumbo-schappen verscheen. De uitbreiding van het assortiment is de volgende stap in de uitwisseling van producten, concepten en recepturen tussen supermarktketen Jumbo en foodservice La Place. In januari van dit jaar nam Jumbo La Place over uit de failliete boedel van V&D.

Vanaf 1 januari 2017 mogen schoonheidssalons en kappers in Californië hun klanten een biertje of glaasje wijn schenken zonder alcoholvergunning, dankzij een nieuw aangenomen wet. Per klant mogen ze maximaal 350ml bier of 180ml wijn serveren. Zo regelt Californië blurring per wet. In Nederland loopt op dit moment een door de VNG georganiseerde pilot met blurring. Via een serie gerechtelijke procedures proberen de Slijtersunie én instanties als het Trimbos instituut en STAP verruiming van de beschikbaarheid van alcohol voorkomen.

Met een waarde van omgerekend zo’n €137 miljoen is de Australische markt voor drinkontbijten wereldwijd de grootste. De Britse en Amerikaanse drinkontbijtmarkten winnen het echter op het gebied van innovatie van de Australiërs. In Australië is sprake van 1 dominante marktpartij, Up&Go. In Groot-Brittannië en de VS is meer concurrentie. Om op te vallen in die competitieve omgeving richten sommige producenten zich op minder suiker of een langer verzadigd gevoel. In de VS groeit de diversiteit aan ontbijtrepen en -milkshakes, omdat consumenten de hele dag door ontbijtproducten blijken te eten.

Carrefour test bij een van zijn vestigingen in Frankrijk een app waarmee klanten al tijdens het boodschappen doen een plekje in de rij bij de kassa kunnen boeken. In een app van de super geeft de klant aan hoeveel artikelen hij ongeveer wil afrekenen. De klant krijgt dan een tijdslot bij de kassa toegewezen. Komt dat te snel, dan kan de klant zijn plaats alsnog opgeven. De nieuwe service wordt getest bij de hypermarché in Charenton-le-Pont, meldt Le Parisien. In de winkel is één van de 49 kassa’s speciaal ingericht voor de appgebruikers.

Eerder dit jaar lanceerde het Britse drankmerk Thomson & Scott ‘skinny prosecco’ in verschillende luxe warenhuizen, waaronder Selfridges. Dit sloeg zo aan dat pizzaketen Zizzi de drank op de menukaart zette en er nu gesprekken lopen met Britse supermarkten om de prosecco-light vanaf begin 2017 overal verkrijgbaar te maken. Normale prosecco bevat tussen de 12 en 15 gram suiker per liter, de light variant bevat slecht 7 gram per liter. Per glas daalt de hoeveelheid calorieën daardoor van 80 naar 67.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 september krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

ton voncken

Biogrondstoffen en Groen Gas

Likes vandaag

Yneke Kootstra

Humane gezondheid

Likes vandaag

Joep Goossens

Consument, gepensioneerd

Likes vandaag

Jos Verstraten

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Jopie Duijnhouwer

Likes vandaag

Rene Smit

toerisme & yoga

Likes vandaag