05+06 nov in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Zwaar noodweer vernielde afgelopen zomer staldaken. Verzekeraar Interpolis wilde de hagelschade van een melkveehouderijstal niet vergoeden. Boerenkoepel ZLTO bleek bereid een proefproces te financieren in het belang van leden die - naar verluid - alles bij elkaar genomen zo'n €100 miljoen schade hebben geleden. De Voorzieningenrechter oordeelde dat Interpolis de stormschade van een melkveehouder in Someren niet hoeft te vergoeden omdat hagelschade expliciet is uitgesloten van de stormschadeverzekering van de gedupeerde. ZLTO overweegt de procedure voort te zetten. Schade-expert Krantz & Polak ziet brood in de zaak. Het bedrijf koopt schadeclaims tot 80% van de waarde van de vastgestelde schade.

Belgische supermarktketen Colruyt beschuldigt Albert Heijn ervan zijn prijzen te verlagen als Test-Aankoop zijn jaarlijkse prijzenenquête houdt. In de prijzenenquête draait het om 300 veelgebruikte producten. Volgens Colruyt zou Albert Heijn de prijs van die producten in de periode van de enquête bewust verlagen om zo goedkoper te lijken. Albert Heijn is volgens de uitslag van de enquête 2% duurder dan Colruyt, maar volgens de Belgische supermarkt stijgt dat verschil tot meer dan 10% als je de prijs van 2.080 producten vergelijkt. Albert Heijn zegt niet te weten wanneer Test-Aankoop langskomt en 'gewoon de markt te volgen' zoals iedereen.

Bijna 1 op de 7 huishoudens doet online boodschappen bij de supermarkt, blijkt uit cijfers van marktonderzoeker GfK. Dit is een forse groei ten opzichte van de 1 op de 12 huishoudens vorig jaar. Daarmee stijgt het omzetaandeel van 1% naar 1,9% van de totaalomzet van supermarkten. Vooral jongeren en gezinnen met kinderen bestellen hun boodschappen steeds vaker online. Huishoudens in de Randstad blijken vaker online te boodschappen te doen dan huishoudens in minder stedelijk gebied. Niet alleen online boodschappen doen neemt toe; ook de totale supermarktomzet is in de eerste 10 maanden van dit jaar met 2,4% gestegen door stijgend aantal supermarktbezoeken.

Investeringsmaatschappij GR8 Investments, opgericht door 3 kleinkinderen van de oprichters van Van der Valk-concern, neemt voor €22,7 miljoen de wegrestaurants en hotels van Autogrill Nederland over. Daarmee bezitten ze nu ook 5 Burger Kings, 2 Starbucks, 18 AC restaurants en 7 hotels van Golden Tulip en Tulip-Inn. GR8 wil de 18 AC restaurants doorverkopen. Er lopen exclusieve gesprekken met Jumbo dat er La Place vestigingen van zou willen makeN, meldt het FD. GR8 ziet ruimte voor nieuwe formules aan de bovenkant van de Nederlandse snelweghoreca en hotelvoorzieningen.

De plannen van de burgemeester van Turijn om haar stad vegetarisch te maken, stuiten op veel weerstand. De plannen bestaan onder andere uit het opzetten van onderwijs projecten om scholieren te laten leren over dierenwelzijn, voeding en de invoering van een wekelijkse vleesvrije dag. Milieuactivisten en vegetariërs zijn enthousiast, maar anderen beweren dat de plannen in strijd zijn met de culinaire traditie van de regio, die onder meer bekend staat om zijn vitello tonnato, kalfsvlees met tonijnsaus. Lokale slagers willen ook een ‘alleen vlees’ dag als de vleesvrije dag er komt. Inwoners vinden dat andere zaken belangrijker zijn.

Het Vlaamse maaltijdplatform Flavr, waar je huisbereide maaltijden van hobbychefs kan bestellen, haalde in een investeringsronde €450.000 op. Twee ex-consultants van Accenture richtten de “AirBNB voor hobbykoks” in maart 2016 op en sindsdien verkochten 1.200 hobbychefs er samen al 7.000 maaltijden. Tot nu toe is Flavr alleen actief in Antwerpen en Gent, maar met de investering willen ze uitbreiden naar heel Vlaanderen. De oprichters zien veel potentie in kleine gemeentes waar volgens hen nu vaak alleen keuze is tussen friet, pita of Chinees. Volta Ventures was de grootste investeerder, en krijgt daarmee ook een plaats in de raad van bestuur.

De Europese Commissie rekent er op in de nabije toekomst meer satellietdata te kunnen gebruik voor het landbouwbeleid. De EU zal de komende 10-15 jaar zo'n 30 satellieten lanceren ten behoeve van onder meer het Copernicus-programma. Dat levert data op die gebruikt kunnen worden voor precisielandbouw (smart farming), waardoor boeren beter (en dus goedkoper) 'op maat' kunnen spuiten en bemesten. Ook zullen de satellietdata gebruikt worden voor efficiëntere en effectievere controles op bijvoorbeeld subsidie-aanvragen binnen het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB), schrijft Boerderij. Dat moet voorkomen dat EU-landen zoals Frankrijk opnieuw geconfronteerd worden met naheffingen wegens onterecht verstrekte subsidies.

Steeds meer Amsterdamse restaurants blijken in opstand te komen tegen de 'monopoliepositie' van reserveringssite Iens, schrijft Het Parool. De vroeger onafhankelijke recensiesite Iens is door samenvoeging met Seatme en recent Couverts onder de paraplu van TripAdvisor veranderd in 'de vijand'. De reden? Iens laat eerst de betalende restaurants zien en pas daarna de best beoordeelde. Met als gevolg dat het beste restaurant van Amsterdam, Vinkeles, pas op nummer 625 in de Ienszoekresultaten naar boven komt. Daar komt nog bij dat iedere reservering 2 euro per couvert kost, hetgeen rechtstreeks ten koste van de winstmarge gaat.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 september krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

ton voncken

Biogrondstoffen en Groen Gas

Likes vandaag

Yneke Kootstra

Humane gezondheid

Likes vandaag

Joep Goossens

Consument, gepensioneerd

Likes vandaag

Jos Verstraten

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Jopie Duijnhouwer

Likes vandaag

Rene Smit

toerisme & yoga

Likes vandaag