05 apr in de Media

  • Deel dit artikel:
Actueel nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Het exportslachthuis in Tielt waar Animal Rights wrede en duidelijk onprofessionele praktijken filmde, mag zijn activiteiten hervatten. Het bedrijf kreeg groen licht van de Vlaamse minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). “Het slachthuis heeft een resem strenge voorwaarden opgelegd gekregen die het dierenwelzijn moeten garanderen”, laat de minister weten. “Als de uitbaters al deze voorwaarden respecteren, kunnen de activiteiten vanaf donderdag 6 april hervat worden. Het ministerie en slachthuis zijn dit in onderling overleg overeengekomen. Dat meldt Vilt. 'Ongelofelijk', reageert Wakker Dier.

Zzp'ers die op zoek zijn naar een representatieve kantoor- of werkruimte kunnen in New York ook terecht bij exclusieve restaurants. Start-up Spacious.com ontdekte een gat in de markt tussen de koffietentjes, bedrijfsverzamelgebouwen en flexibele deelkantoren. Spacious biedt werkplekken aan in bijzondere restaurants. Dit dubbelgebruik zorgt voor extra inkomen voor de restauranthouders, omdat hun tafels overdag vaak niet bezet zijn. Daarnaast geeft het een rustige en betrouwbare werklocatie voor de zzp'ers. Dat meldt Bloomberg.

Eleven Madison Park in New York staat dit jaar bovenaan de top-50 van de beste restaurants ter wereld. Op de tweede plaats staat de winnaar van vorig jaar, het Italiaanse Osteria Francescana, gevolgd door het Spaanse Celler de Can Roca in Girona, de winnaar van 2 jaar geleden. In de top-10 staan verder 6 Europese restaurants, waaronder 3 Spaanse. Zuid-Amerika is vertegenwoordigd door 2 restaurants in Peru, Azië door 1 in Thailand. Bij de 50 beste restaurants ter wereld hoort ook De Librije in Zwolle. Het restaurant van Jonnie en Thérèse Boer steeg ten opzichte van vorig jaar 4 plaatsen naar nummer 34.

Supermarkten werden ervan beticht stiekem meer drank te willen verkopen aan minderjarigen door het controlesysteem van Ageviewers links te laten liggen. De supers zouden een kartel vormen tegen Ageviewers en daarmee de Nederlandse openbare gezondheidsbelangen. Het Gerechtshof Den Haag concludeert dat dit niet het geval is, na een eerdere uitspraak van de rechtbank Den Haag die de supermarkten in het ongelijk stelde. Dat meldt Distrifood.

Dat blijkt uit onderzoek door het Amerikaanse instituut voor alcoholmisbruik en alcoholisme. Uit de NHANES-gegevens van 65.303 Amerikanen van 60 jaar en ouder bleek dat tussen 1997 en 2014 de groep drinkende mannen met 0,7% groeide. Bij vrouwen was die toename 1,6%. Het meest verontrustende resultaat noemen de onderzoekers echter dat oudere vrouwen vaker in korte tijd grote hoeveelheden alcohol drinken. Binge drinking nam bij vrouwen met 3,7% toe. Bij mannen bleef dat gelijk. Zestig-plussers, en met name vrouwen, ondervinden meer gezondheidsproblemen van drank dan jongere mensen.

De Nederlandse uiensector heeft dit voorjaar te maken met een groot overschot. Chayenne Wiskerke, directievoorzitter van 's werelds grootste uienexporteur Wiskerke Onions, zou de uien dolgraag in willen zetten om de hongersnood in Oost-Afrika te lenigen. Maar daarbij stuit ze op een scala aan problemen, zoals Afrikaanse importheffingen van 100%, niet meewerkende ambassades en onwillige organisaties. "Ik heb de afgelopen weken onze ambassades in enkele Afrikaanse landen aangeschreven, de Wereld Handels Organisatie en het World Food Program. Maar die zien op dit moment geen mogelijkheden", zegt ze in het FD. Wiskerke schat dat er deze zomer 85 tot 100 miljoen kilo uien vernietigd zal worden.

Volgens wetenschappers is het rozige visje van 8,5 centimeter de allereerste grotvis in Europa. De vis, aangetroffen in een onderwatergrot in Zuid-Duitsland, is verwant met het bermpje, een Europese bodemvis. De ontdekking werd maandag gepubliceerd in het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Current Biology, schrijft De Morgen. Volgens evolutiebiologen is de ontdekking 'spectaculair': het visje blijkt zich in een evolutionaire 'oogwenk' (van hooguit 20.000 jaar) te hebben ontwikkeld in een nieuwe soort die aangepast is aan het leven in een donkere grot.

Een nieuwe commercial voor Pepsi met model en tv-personality Kendall Jenner in de hoofdrol stuit op flink wat kritiek, schrijft het AD. In het reclamefilmpje geeft Jenner tijdens een demonstratie een blikje Pepsi aan een politieagent, waarop de demonstranten beginnen te juichen. Met het politiegeweld in de VS in het achterhoofd is het filmpje een mikpunt van spot geworden op de sociale media, vooral Twitter. Eén van de commentaren: "Nu Kendall Jenner politiegeweld heeft opgelost met Pepsi, kunnen Jared Kushner en Coca-Cola misschien het conflict in het Midden-Oosten oplossen".

MHP, de grootste pluimveevleesproducent van Oekraïne, opent eind dit jaar zijn tweede vestiging in Europa. Vorig jaar ging MHP al in het Nederlandse Veenendaal van start met een verwerkingsbedrijf dat jaarlijks zo'n 1.500 ton pluimveevlees verwerkt. Het vlees wordt uit Oekraïne aangevoerd, binnen het handelsakkoord tussen Oekraïne en de EU. De nieuwe vestiging in Slowakije zal "een soortgelijk bedrijf" worden als in Nederland. MHP wil op deze manier "producten met toegevoegde waarde voor de lokale markt produceren", aldus Boerderij.

Van de thuiswonende ouderen in Nederland is 15-30% ondervoed. Vaak wordt dat pas laat herkend. De nieuwe website www.goedgevoedouderworden.nl wil ondervoeding bij ouderen beter op de kaart zetten. Op de website kunnen thuiswonende ouderen of hun verzorgers testen of er sprake is van ondervoeding. Daarnaast biedt de website informatie over ondervoeding en alles wat daarmee samenhangt. Ook vind je recepten, tips en ervaringsverhalen. Dit meldt het Voedingscentrum, dat als kennispartner meewerkte aan het ontwikkelen van de site.

Inbouwen van een extra wachttijd bij snoepautomaten blijkt een effectieve manier om consumenten naar een gezonde keus te 'nudgen'. Onderzoekers van het Rush University Medical Center in Chicago bouwden een automaat waar kopers 25 seconden moesten wachten voor ze een ongezonde aankoop in handen kregen. Gezonde opties kwamen wel meteen uit de automaat. Deze vertraging, een prijsverhoging voor de ongezonde keuzes en/of prijsverlaging van gezonde keuzes bleken er voor te zorgen dat meer mensen voor een gezonde optie kozen. In de VS staan 1,3 miljoen snoepautomaten die consumenten een snelle toegang tot een calorierijke snack bieden.

Afgelopen jaar bleef de uitstoot van het broeikasgas CO2 door de Nederlandse industrie nagenoeg onveranderd, op 94 miljoen ton, het hoogste peil ooit gemeten. Daarmee doet Nederland het slechter dan Europa. In de Europese industrie als geheel daalde de uitstoot vorig jaar met 3,4 procent tot 1.740 miljoen ton. Dat schrijft de Volkskrant.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 september krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Jopie Duijnhouwer

Likes vandaag

Jos Verstraten

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Yneke Kootstra

Humane gezondheid

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag

Marco Maas

Land- en tuinbouwtechnologie

Likes vandaag