06 sep in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Omdat een Franse kalkoen duurzamer zou zijn, kondigde AH vorige week aan voor Franse leveranciers te kiezen. Op Boerderij reageert de Nederlandse kalkoenhouder Marco Schrotenboer boos: "Ik vind het prima dat Albert Heijn kiest voor een kalkoen die in hun ogen diervriendelijk wordt gehouden. Dat is hun keuze. Maar het steekt mij enorm dat in het persbericht de Nederlandse kalkoen wordt afgeschilderd als een dier dat geen frisse lucht krijgt en geen daglicht ziet. Dat is niet waar. De Nederlandse kalkoen heeft zelfs veel meer ruimte dan de Franse kalkoen, zoals beschreven in het persbericht."

Het Nederlandse Takeaway.com, moederbedrijf van thuisbezorgd.nl, gaat zoals dit voorjaar al werd aangekondigd, naar de Amsterdamse beurs. De maaltijdbezorger hoopt hiermee €175 miljoen op te halen om te groeien en de marketingactiviteiten te financieren. De Europese marktleider in online bezorgmaaltijden, met 30.500 aangesloten restaurants, begon in 2000 en is inmiddels actief in 9 Europese landen en Vietnam. De snelle groei brengt grote marketingkosten met zich mee. Takeaway.com verwacht over 2 tot 3 jaar winst te kunnen maken.

De ministeries van Economische Zaken en Infrastructuur& Milieu hebben samen met voerfirma Agrifirm en de provincies Groningen, Friesland en Drenthe de 'Green Deal Soja in Nederland' ondertekend. Binnen enkele jaren moet op tenminste 10.000 hectare 'Nedersoja' geteeld worden. Aandachtspunten in de 'Green Deal': research naar eiwitrijke en vroegrijpe sojarassen, verhogen van het teeltrendement, uitwisselen van kennis, wegnemen van knellende wet- en regelgeving én ontwikkelen van marktketens. Uiteraard komen consumentenbehoefte (sojadrinks), lokale teelt, gesloten kringlopen en duurzaamheid aan bod. Staatssecretaris Martijn van Dam: "Het is een nieuw verdienmodel voor ons land. Deze win-win situatie geeft een nieuw toekomstperspectief voor alternatieve eiwitproductie".

De Amerikaanse mededingingsautoriteiten verzetten zich tegen de 'big data'-deal tussen bestrijdingsmiddelen- en zadenproducent Monsanto en trekkerfabrikant John Deere. Monsanto is al enkele jaren actief op het gebied van 'smart farming' op basis van big data en ook John Deere is voorloper op dat vlak. John Deere zou voor $190 miljoen (ruim €170) het bedrijfsonderdeel Precision Farming van Monsanto over willen nemen. Monsanto zou vervolgens exclusief toegang krijgen tot de data. Volgens de overheid zou de overname de concurrentie elimineren en de kosten voor boeren verhogen. Beide bedrijven zeggen dat de deal juist in het voordeel is van boeren.

Vandaag opende de eerste Albert Heijn to go bij BP tankstation De Vink aan de A20 bij Nieuwerkerk aan den IJssel. Het gaat om een proef waarin AH nog 5 to go's gaat openen bij BP-stations. Het normale to go-assortiment is aangevuld met "producten die populair zijn onder automobilisten". De benzinestation-to go's bieden ook warme snacks en hamburgers. Daarmee mengt Albert Heijn zich in de strijd om de snelwegforens, net als Jumbo (met La Place-restaurants) en Van der Valk (dat Autogrill Nederland wil overnemen). Het FD brengt een analyse van de kansen en valkuilen in de snelweg-horeca.

Wetenschappers van de Britse Cambridge University troffen op kip, gekocht bij de grote Britse supermarkten Tesco, Sainsbury’s, Asda, Aldi, Waitrose, the Co-op en Morrisons antibioticaresistente E.coli-bacteriën aan. Op 22 van de 92 monsters (hele kip, kipblokjes en poten) bleken resistente E.coli-bacteriën voor te komen. Ook in varkensvlees werd resistente E.coli aangetroffen. Volgens de actiegroep Save our Antibiotics, die het onderzoek heeft laten uitvoeren, zouden de bevindingen een 'wake-up call' moeten zijn voor supermarkten en de overheid. Gisteren werd ook bekend dat in Schotland een kind overleden is aan met E.coli besmette blauwe kaas.

Albert Heijn heeft een extra distributiepunt (HUB) toegevoegd in Den Haag en de locatie in Amsterdam uitgebreid. Hierdoor kan de grootgrutter in deze regio's het groeiend aantal klanten beter bedienen en wordt er per jaar ongeveer 300.000 kilometer bespaard. Bestellingen van klanten in Den Haag werden tot op dit moment vanuit het distributiecentrum in Rotterdam bezorgd. In Amsterdam wordt de bestaande HUB verplaatst naar een nieuwe locatie met meer ruimte. Een HUB is een plek aan de rand van de stad waar de grote vrachtwagens heen rijden, vanaf daar brengen de kleinere bezorgauto's de online bestelde boodschappen de stad in.

De Franse overheid heeft beslist om de compensatie van 14 eurocent per liter melk die is voorzien in het Europese melkreductieplan te verhogen met tien cent. De extra vergoeding die Franse melkveehouders kunnen krijgen, geldt alleen voor de eerste vijf procent melk die ze minder leveren dan in de referentieperiode. De Europese Commissie heeft in haar plan ruimte gelaten voor cofinanciering door de lidstaten. Dat meldt Vilt. Nederlandse en Vlaamse melkveehouders zien overwegend van de compensatieregeling af. Ook zien hun regeringen af van cofinanciering.

Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat hoe vaker jonge kinderen antibiotica voorgeschreven krijgen in hun eerste levensjaar, hoe groter het risico is dat zij een voedselallergie ontwikkelen. Ze denken dat dat verband houdt met het feit dat antibiotica zorgen voor een verandering in het microbioom. Voor het onderzoek vergeleken de wetenschappers 1.504 kinderen (geboortejaren 2007-2009) met tenminste 1 voedselallergie met een controlegroep van 5.995 kinderen zonder. Bij één antibioticakuur was de kans op een voedselallergie 1,21 keer zo groot. Bij 3 kuren 1,31 keer, bij 4 1,43 keer en bij 5 was de kans op een voedselallergie 1,64 zo groot.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 september krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

ton voncken

Biogrondstoffen en Groen Gas

Likes vandaag

Yneke Kootstra

Humane gezondheid

Likes vandaag

Joep Goossens

Consument, gepensioneerd

Likes vandaag

Jos Verstraten

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Rene Smit

toerisme & yoga

Likes vandaag

Geert-Jan van der Burgt

Land- en tuinbouw

Likes vandaag