06 feb in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Vanmiddag debatteerde de Tweede Kamer over verplichte weidegang voor Nederlandse koeien. Het voorstel werd onder meer ingediend door de oppositiepartijen SP, D66 en GroenLinks. Door een motie van SP'er Farshad Bashir, met steun van D66 en GroenLinks werd de invoering van wettelijke verplichting voor alle koeien weer onklaar gemaakt. Volgens de nieuwe motie is alleen wettelijke verankering nodig als de doelstelling van 80% weidegang niet wordt gehaald. Daarmee is het voorstel tot verplichte weidegang voorlopig van de baan. Boerenorganisaties vreesden verplichte weidegang omdat koeien niet op alle boerderijen voldoende naar buiten kunnen en handhaving kostbaar is.

Ahold Delhaize blijft flink investeren in e-commerce, vertelt Hanneke Faber, Chief E-commerce & Innovation Officer. Het bedrijf geeft de meeste aandacht aan boodschappen doen met voice-assistants. Probeer Siri van Apple, Home van Google en Amazon Alexa maar eens om te ontdekken hoe je met spraaksturing kunt vinden en bestellen wat je wilt kopen. Volgens Ahold Delhaize is shoppen met je voice-assistant al over een jaar of 3 à 4 de gewoonste zaak ter wereld.

De Amerikaanse president Trump wil de introductie van nieuwe medicijnen versnellen. De farmaceutische industrie vreest Trumps keuze voor een nieuwe Food And Drug Administration-topman. De meest uitgesproken kandidaat, Jim O'Neill, zou de huidige FDA-methodiek van 'bewijs dat dit medicijn werkt' (met wetenschappelijke experimenten) willen inruilen voor 'eerst in de praktijk toelaten, dan bewijzen dat het werkt' (voor risico van consumenten) om de doorlooptijden te beperken. Experts benadrukken de alom geprezen betrouwbaarheid, veiligheid, consumentenbescherming en bescherming tegen 'nep' van de FDA. Versnelling kán wel, als de FDA zijn 1.000 vacatures zou vervullen. Trumps banenstop blokkeert dat sowieso.

De Britse Gezondheidsraad zegt door gebrekkige wetgeving niets te kunnen doen aan roken en het aanbod van junkfood in ziekenhuizen. “Ziekenhuizen moeten een plaats van genezing zijn, daar horen roken en junkfood niet bij,” zegt Dr. Phil Banfield van het BMA (British Medical Association). Het zakelijke management van ziekenhuizen creëert rookgebieden en volgt de - niet-wettelijk bekrachtigde - richtlijnen niet op. Sinds 2008 geldt in ziekenhuizen een ban op junkfood in automaten; toch bevatten die snacks en suikerhoudende dranken. Richtlijnen en zelfregulering werken niet, constateert de BMA. De organisatie vraagt dan ook om strenge wetgeving tegen roken en junkfood in en om ziekenhuizen.

Volgens de pers praat heel Australië geschrokken over het eten dat ouderen in woonvoorzieningen te eten krijgen. Het Lantern Project heeft een virale video gemaakt waarin de reacties zijn gefilmd van consumenten op maaltijden die gewoonlijk alleen aan ouderen worden voorgezet. De afschuw van de mensen die nog in het volle leven staan, druipt van de beelden af. Omdat ouderen vaak gebitsproblemen of moeite met slikken hebben, krijgen ze hun voedsel in puree-vorm. Uit tijdnood wordt daar één prakje van gemaakt. In Australië is meer dan 50% van de ouderen in een woonvoorziening ondervoed.

Volgens NGO Natuur & Milieu is het percentage Nederlanders dat zich nog schaamt om in een restaurant een doggybag te vragen, gedaald tot 38%. In 2014, toen de milieubeschermingsorganisatie zijn doggybag-campagne startte, was dat nog 52%; in 2015 was het 47%. Volgens Natuur & Milieu past de doggybag bij de Nederlandse cultuur van zuinigheid en afkeer van voedselverspilling. Natuur & Milieu signaleert dat 40% van de ondervraagde hoogopgeleiden zich schaamt om een doggybag te vragen. Onder laagopgeleiden is de score 34%. Dat is opvallend een gegeven. Hoogopgeleiden storen zich meer (91%) aan voedselverspilling dan laagopgeleiden (78%).

De verkoop van alcoholvrij bier en speciaalbieren groeit, terwijl de verkoop van pils stagneert. Dat laten cijfers van de brancheorganisatie Nederlandse Brouwers zien. De consumptie van speciaalbier steeg afgelopen jaar met 13% (tot 1.109.649 hectoliter), die van alcoholvrij bier met 18%. Vergeleken met 2010 is de verkoop van alcoholvrijbier gestegen met 215%, van 125.000 hectoliter naar 394.000 hectoliter. Bij een licht dalend marktaandeel, is pils is nog steeds het meest gedronken bier (9.989.825 hectoliter). De brancheorganisatie ziet in de cijfers een groeiende vraag naar verantwoord alcoholgebruik. In hectoliters gemeten blijkt niettemin de markt voor alcoholhoudende bieren verreweg de sterkste stijger.

Dat beweert de Leeuwarder Courant vanmorgen op basis van een anonieme bron binnen boerenkoepel LTO. Boeren met moderne bedrijven die teveel geïnvesteerd hebben en hun leningen niet meer terug kunnen verdienen, zouden door de bank worden aangewezen om te stoppen op basis van de stoppersregeling die de bank is overeengekomen in het fosfaatreductieplan. De bron zegt voorts te vermoeden dat de bank de stoppers door het hele land aanwijst om een glad verloop van overnames te bevorderen. Teveel stoppers in één gebied hinderen de verkoop van bedrijven. De krant hoort de dwang en regie ook terug uit verklaringen van boeren.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 september krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Jopie Duijnhouwer

Likes vandaag

ton voncken

Biogrondstoffen en Groen Gas

Likes vandaag

Ruud Hendriks

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Yneke Kootstra

Humane gezondheid

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag