06 apr in de Media

  • Deel dit artikel:
Actueel nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Het gistextract in Marmite helpt mogelijk om de hersenen gezond te houden. Dat denken onderzoekers van de Universiteit van York te mogen concluderen na een beperkte studie onder 28 mensen. De hersenen van 14 proefpersonen die dagelijks een theelepel Marmite kregen, reageerden minder sterk op visuele prikkels dan mensen die een theelepel pindakaas kregen. Deze remming van prikkels is geassocieerd met de productie van de neurotransmitter GABA. De onderzoekers denken dat de relatief grote hoeveelheid vitamine B12 in Marmite de aanmaak van GABA stimuleert én dat ze een bewijs voor de effectiviteit hebben gevonden.

Voor het eerst maakte de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een front office risicobeoordeling via de website openbaar. Dat meldt foodwatch naar aanleiding van de publicatie van de risicobeoordeling van met minerale oliën vervuilde kaaskoekjes. Aan foodwatch lichtte de NVWA toe dat "het in de bedoeling van de NVWA ligt om deze front office risicobeoordelingen voortaan openbaar te maken." Voedselwaakhond foodwatch ziet de openbaarmaking van de risicobeoordelingen als "een stapje in de goede richting naar meer openheid bij de NVWA".

In Nederland is in 2015 10 miljoen kilo gewasbeschermingsmiddelen afgezet. De jaren ervoor was dat nog 11 miljoen, meldt het CBS. In Europa werd in de periode 2011-2015 jaarlijks gemiddeld 381 miljoen kilo verkocht. Spanje, Frankrijk en Italië zijn samen goed voor ruim de helft van het totale volume verkochte middelen, Duitsland, Polen en Groot-Brittannië voor nog eens een kwart. Nederland maakt zo'n 3% uit van het totaal. Opvallend is dat in Nederland het gebruik van 'overige middelen' zo'n 10% hoger is dan in Europa. Dat betreft minerale oliën die ingezet worden voor de virusbestrijding in de pootaardappel- en bollenteelt.

Tijdens de Dutch Beer Challenge won Château Neubourg van Gulpener Bierbrouwerij voor de derde keer op rij goud in de categorie Pilsner. "Gulpener is de enige brouwer die van pils een speciaalbier weet te maken!", zegt de trotse directeur Jan-Paul Rutten. Bij de Dutch Beer Challenge beoordeelde een internationale jury 297 Nederlandse speciaalbieren. De onafhankelijk familiebrouwerij Gulpener brouwt 'in vrijheid' bier met water uit eigen bronnen, hop uit eigen hoptuin en gerst, tarwe, rogge en spelt van lokale boeren.

Tussen 2010 en 2015 stopten 400 slagers in België. Dat schrijft Gondola op basis van cijfers van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ). De daling van het aantal slagers komt neer op 10%, van 4.045 in 2010 naar 3.645 in 2015. In Nederland vindt een soortgelijke daling plaats, maar blijft de meter onder de 10% hangen. Vernieuwing van het assortiment door toevoeging van kant-en-klaar, vis en kaas zouden niet voldoende tegenwicht bieden tegen vleesmindering door consumenten.

Met een interviewserie blikt Reuters terug op 6 jaar San Francisco Health Improvement Partnership (SFHIP). Met SFHIP wil San Francisco Health Equity bereiken door de gemeenschap te betrekken bij het vertalen van bewijs naar beleid. De afgelopen jaren bereikte de stad daardoor een vermindering van de consumptie van met suiker gezoete dranken, beperkte verkoop van alcohol in de detailhandel (zoals bij Starbucks en Taco Bell) en tandheelkundige zorg voor alle kinderen. Door ook de arme gemeenschap te betrekken werden maatregelen zoals de frisdranktaks breed gedragen.

In een nieuw rapport stelt het World Cancer Research Fund dat 92% van de Engelsen in de leeftijd 11-18 jaar niet de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid voor groente en fruit van '5 porties per dag' eet. Ze komen gemiddeld uit op 2,8 porties, schrijft de DailyMail. Het Fonds noemt dit zorgelijk omdat een dieet met weinig groenten en fruit het risico op long, mond, keel en strottenhoofd kanker op latere leeftijd zou verhogen. De nieuwe receptenwebsite Real recipes moet hen motiveren meer groente en fruit te eten. In de groep 19-64 jarigen haalt 27% de '5 per dag'; 65-plussers halen 35% de dagelijks aanbevolen hoeveelheid.

Het kabinet handhaaft de doorberekening van tarieven van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) aan te controleren 'klanten' terwijl het een handhavende overheidsdienst is, zoals bijvoorbeeld ook de politie. Minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) laat de Tweede Kamer weten geen aanleiding te zien om de doorberekening te staken, ondanks een kritisch advies van de Afdeling advisering Raad van State (RvS). De RvS oordeelde dat het tarievenbeleid van de NVWA strijdig is met andere beleidsuitgangspunten van het kabinet. Doorberekening mag, vindt de RvS. Maar niet als het doel is de overheidsbegroting sluitend te maken. De RvS vindt dat de NVWA-tarieven daar nu wel voor gebruikt worden.

In de afgelopen jaren zijn de online verkopen van wijn stabiel gebleven. Dat meldt FoodHolland. Ongeveer 75% van alle aankopen van wijn vindt plaats in de supermarkt. De uitspraken worden onderbouwd met onderzoek van SAMR Marktvinders in opdracht van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW).

De verduurzaming van voedsel, landbouw en natuur is een van de vier urgente thema’s die Hans Mommaas, directeur van Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), bij kabinetsformateur Edith Schippers en de onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en GroenLinks op tafel heeft gelegd. Dat schrijft Boerderij.
Mommaas baseerde zich op de Balans van de Leefomgeving, de evaluatie van de meststoffenwet en doorrekeningen van de verkiezingsprogramma’s.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 september krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Jopie Duijnhouwer

Likes vandaag

Jos Verstraten

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Yneke Kootstra

Humane gezondheid

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag

Marco Maas

Land- en tuinbouwtechnologie

Likes vandaag