GfK voerde in opdracht van de FNLI een onderzoek uit. Steekproef: 521 Nederlanders tussen de 18 en 64 jaar. Uit het persverhaal, zoals vermeld bij Distrifood.nl:

"Ruim 1 op de 3 geeft aan bewust bezig te zijn met eten. Bewust eten is voor 35 procent van de ondervraagden een issue. Vooral op latere leeftijd gaat veel aandacht uit naar een bewuste keuze. Zo zegt bij de 50-plussers 46 procent bewust boodschappen te doen. Bij de jongeren (18-34 jaar) is dit bijna een kwart."

Dat is een voor mij onverwacht hoog cijfer. Ik had het vermoeden dat een overgroot deel zich liet leiden door vermoedens, geruchten, gezondheidslogo's, wat het meest schittert in het schap, de buik diekassakoopjes niet kan overslaan en wat het jengelende kind wil. Maar liefst 35 procent verdiept zich dus in eten en de achtergronden daarvan en maakt voor het schap rationele keuzes en bewuste smaakoverwegingen. De 65 procent die zich kennelijk als een zombie door het leven eet, is evengoed schrikbarend. Ik ken ze wel, ze stoten voortduren met hun karretje tegen je kuiten.
Dit artikel afdrukken