07+08 jan in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Het FD besteedt aandacht aan het werk van de Nederlandse voedingspsycholoog Koert van Ittersum. Samen met de wereldberoemde Brian Wansink laat hij zien dat hoe we eten van belang is voor ons gewicht. Kleiner servies helpt je heel effectief om minder op te scheppen en dus minder te eten. De krant beschrijft het vermakelijke ijs-experiment waarmee Van Ittersum en Wansink een groep adviserende voedingsdeskundigen beet namen. Ze dachten dat ze minder ijs hadden gegeten dan ze werkelijk deden, omdat ze zich geen rekenschap gaven van de grootte van hun coupe.

Bij gebrek aan erfgenamen om het 11 hectare grote wijngoed Bonneau du Martray, producent van Corton Charlemagne en Corton, voort te zetten, zocht de familie Le Bault de la Morinière contact met 10 mogelijke internationale kopers. Stan Kroenke, een Amerikaanse miljardair die ook eigenaar is van voetbalclub Arsenal én van verschillende Californische wijngaarden, hapte toe. Het exacte transactiebedrag is onbekend, maar wijnboeren uit de omgeving spreken van een voor de Bourgogne ongekende €100 miljoen. Wijnboeren vrezen vooral voor de prijsopdrijvende gevolgen van de transactie, minder voor de Bourgondische wijntraditie. "Wij zijn wijnmakers, geen marketingmachine", benadrukt de nieuwe eigenaar.

Dubai (2,6 miljoen inwoners) werkt aan het opzetten van een voedselbank, de eerste van de Verenigde Arabische Emiraten. De voedselbank heeft een zowel sociaal als duurzaam doel: voedselverspilling tegengaan. In de VAE zou jaarlijks €3,4 miljard aan voedsel verloren gaan. De voedselbank herdistribueert voedsel dat afkomstig is van hotels, restaurants, supermarkten en boerderijen door slimme opslag, verpakking en distributie. Daarnaast gaat de voedselbank ook niet-eetbare reststromen inzamelen. "Deze worden geleverd aan industrieën als de meststoffen-, chemische en farmaceutische industrie, die daar waardevolle grondstoffen uit kan halen", aldus DuurzaamNieuws. Ter vergelijking: Nederland verspilt ca. €2,5 miljard op 17 miljoen inwoners.

Advocaat Guido Goorts vraagt namens een varkensboer uit Someren de rechter zich in een bodemprocedure uit te spreken over de definitie van 'hagelsteen'. De boer werd vorig jaar slachtoffer van de supercel die Someren trof en voor honderden miljoen schade veroorzaakte aan plantenkassen én stallen, maar krijgt geen schadevergoeding omdat hij geen hageldekking heeft. Een eerder kort geding voor de voorzieningenrechter oordeelde dat "in meteorologische zin al het ijs dat uit de hemel klettert hagel is", schrijft De Volkskrant. Goorts wijst op de polisvoorwaarden, die spreken over 'ijskorrels'. Volgens hem is dat wat anders dan tennisbalgrote ijsballen of ijskogels.

De Standaard meldt dat "eind deze maand, ten laatste begin februari, in Antwerpen Frites Atelier opent, de frituur van topchef Sergio Herman". De locatie is inmiddels bekend: in de Korte Gasthuisstraat in het stadscentrum. Volgens de culinair recensent kan de Antwerpenaar straks net als bofferds in Den Haag, Utrecht en Arnhem genieten van "fucking perfect" frieten. Waar in Nederland het aanbod aan bijgerechten redelijk beperkt is (pastrami, stoverij), krijgt Antwerpen een uitgebreider aanbod van klassieke snacks, in de 'eigen versies' van Herman. Eind december betreurde de krant nog de sluiting van een van de laatste echte 'fritkoten' van Antwerpen.

De Britse tv-kok Jamie Oliver sluit 6 van de 42 vestigingen van zijn restaurantketen Jamie's Italian in Groot-Brittannië. Als reden noemt Oliver Brexit. "Elke restauranthouder weet het: de marktomstandigheden zijn moeilijk en sinds de Brexit is de druk en onzekerheid alleen maar toegenomen", zegt Jamie's Italian-directeur Simon Blagden. In het buitenland heeft de Jamie Oliver Restaurant Group juist wel uitbreidingsplannen. De keten wil naast de bestaande 36 buitenlandse vestigingen, waarvan eentje in de Rotterdamse Markthal, er nog 22 openen. De Nederlandse vestiging van de Jamie Oliver keten Fifteen in Amsterdam sloot eind november de deuren.

Met gene editing, ook wel crispr-cas genoemd, kunnen genetici alle leven veranderen. Erfelijke ziekten kunnen worden weggesneden uit zaad of eicellen. Tomaten kunnen binnen een dag lekkerder en langer houdbaar gemaakt worden. Melkkoeien kunnen op dezelfde manier meteen ook vleeskoe worden gemaakt, zodat hun karkas meer oplevert. Maar wat willen we? Omdat alles kan en van alles zal gebeuren, is de vraag niet óf we de technieken willen, maar onder welke voorwaarden we die willen toepassen. Jopie Duijnhouwer vroeg begin 2016 aandacht voor die vraag. De KNAW volgde in november. De NRC besprak de vraag afgelopen vrijdag.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 september krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Yneke Kootstra

Humane gezondheid

Likes vandaag

Jopie Duijnhouwer

Likes vandaag

ton voncken

Biogrondstoffen en Groen Gas

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag

Joep Goossens

Consument, gepensioneerd

Likes vandaag