07 nov in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationele media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

De landbouwcommissie van het EU parlement stemt morgen over een resolutie die boeren moet beschermen tegen prijsschommelingen die hun bedrijfsvoering bedreigen. Het document werd voorbereid door de Franse christendemocraat Angélique Delahaye. Agrarische sectoren moeten zich beter kunnen organiseren en via contracten afspraken maken met afnemers alvorens product in de handel te brengen. Risicoverzekeringen moeten de effecten van prijsschommelingen beheersbaar maken. Prijswaarnemingsposten moeten de markt transparant maken voor alle deelnemers. Volgens Delahaye moeten deze structuurmaatregelen in de plaats komen van directe betalingen aan individuele boeren. Volgens Delahaye geven EU-concurrenten hun boeren staatssteun en corrigeren haar maatregelen het effect daarvan beter dan het huidige EU-beleid.

De Belgische UGent-spinoff Inbiose slaagde erin de natuurlijke suikers uit moedermelk na te bootsen die bijdragen aan de vorming van het afweersysteem bij baby’s. In een bioreactor fermenteren speciaal ontworpen microben gewone suiker tot een wit poeder met moedermelkeigenschappen. Om de technologie op grote schaal uit te rollen, sloot Indiose een deal met multinational DuPont, dat al babymelkingrediënten levert aan Nestlé en Danone. De benodigde productiefabriek vraagt een investering van minimaal €100 miljoen. Wim Soetaert, oprichter van Inbiose, verwacht dat zijn moedermelksuiker over 5 jaar in alle babyvoeding zit.

Het Vlaamse parlement besprak 'Krap bij kas?', een studie onder 600 Vlaamse land- en tuinbouwers naar hun betalingsproblemen. Eén op de 4 Vlaamse boeren kampt met openstaande facturen, voor veehouders en jonge boeren. De Vlaamse minister van landbouw, Joke Schauvliege, steunt boeren met economisch advies om prijsvolatiliteit op te kunnen vangen, via het bedrijfsadviessysteem KRATOS. Verder verwacht zij soelaas van een inkomensverzekering op Europees niveau binnen het gemeenschappelijk landbouwbeleid. Uit de enquête blijkt dat boeren in eerste instantie financiële problemen proberen op te lossen door in te teren op hun spaargeld, te bezuinigen op privé-uitgaven of investeringen uit te stellen.

Britse kinderen eten amper groenten. Uit onderzoek door de Food Foundation blijkt dat een kwart van de middelbare schoolkinderen minder dan 1 portie groente of fruit per dag eten, voor lagere schoolkinderen ligt dit op 10%. Een vijfde van de groente die ze wel binnenkrijgen, eten ze in bewerkte vorm als pizza-toppings en baked beans, vult de Daily Mail aan. De ‘five-a-day’-campagne "is verwelkt", aldus Food Foundation. Kinderen zijn in 5 jaar alleen maar minder groenten gaan eten en de groenteconsumptie is terug op het niveau van de jaren '70; vooral de consumptie van erwten en spruitjes is gekelderd.

Het Zwitserse chocolademerk ‘Chocolate with Loveontwikkelde een chocolade die, volgens de makers, buikpijn tijdens de menstruatie kan verlichten. De chocolade heet Frauenmond, ofwel 'vrouwen maan'. Frauenmond bevat 17 verschillende kruiden uit de bergen van Zwitserland die een verzachtend effect op het lichaam hebben. Naast het verlichten van kramp zou de chocolade ook stress verminderen. Volgens de maker, toppatissier Marc Widmer, smaakt de chocolade verrukkelijk en kunnen mannen het ook gerust eten. De anti-ongesteldheids-chocolade is nog niet te koop in de winkel omdat de ontwikkeling nog in het crowdfundingstadium is.

TNO ontwikkelt een richtlijn ondervoeding, schrijft het AD. Dat blijkt nodig omdat 'orthorexia', dwangmatig omgaan met gezond eten, steeds vaker voorkomt. Jonge meiden eten geen brood en zuivel meer, sporten zich suf en leven dagenlang alleen op smoothies, superfoods en groenten. Om vervolgens door te slaan in veel meer eten dan ze eigenlijk willen. Jeugdgezondheidinstanties maken zich zorgen hoe ze jongeren kunnen helpen om te gaan met de tegenstrijdige voedingsadviezen en foto’s van strakke lijven op bijvoorbeeld Instagram. Volgens TNO is het voorkomen van ondergewicht en ondervoeding door ongezonde eetgewoontes net zo belangrijk als tegengaan van overgewicht.

Satelliet- en grondwaarnemingen tonen aan dat het groeiseizoen van 2016 in Nederland uitzonderlijk lang heeft geduurd. De zeer warme septembermaand droeg sterk bij aan de vertraging het late tot zeer late herfstseizoen. Veel zon en vrijwel geen vorst gaven intense kleuren. Door het rustige, droge weer bleef het verkleurde blad lang aan de boom hangen. Het groeiseizoen van 2016 is bovendien een van de langste ooit gemeten door ook een vroeg ingetreden voorjaar. Dat laat WUR zien aan de hand van foto's en cijfermateriaal. Ook de Groenmonitor (Alterra) maakt het verloop van de herfstkleuring goed zichtbaar.

Het Amerikaanse ministerie van landbouw, USDA, laat 2 genetisch gemodificeerde aardappelrassen toe voor commerciële aanplant. De aardappelen zijn dankzij GMO-techniek resistent tegen de beruchte aardappelziekte fytoftora. De gebruikte genen zijn afkomstig van een Argentijnse aardappelsoort die daar van nature resistent tegen is. Het ontwikkelende bedrijf, J.R. Simplot Company, is 'reuzetrots' op de nieuwe, tweede-generatie, GMO-aardappel. NaturalNews betreurt de 'gelopen race' waarmee de GMO-aardappelen, na goedkeuring door de USDA en een vrijwillige review door de FDA, door de Environmental Protection Agency toegelaten worden, terwijl "miljoenen Amerikanen en Europeanen tegen GMO-voedsel zijn", vanuit zorg om de veiligheid daarvan.

De Britse supermarktketen Tesco rondt het suikerreductie-traject in de huismerkfrisdranken af. Sinds 2011 is het suikergehalte in de huismerkfrisdranken met gemiddeld 20% gedaald. In de Tesco Cola is het suikergehalte zelfs gehalveerd. De hele range komt nu uit op minder dan 5 gram suiker per 100ml, aldus Tesco. Hiermee loopt de keten vooruit op de Britse 'sugar tax' die in 2018 in moet gaan. Tesco wil graag voldoen aan de voedingsrichtlijnen. "We hopen dat dit initiatief het voor onze klanten wat makkelijker maakt om gezonder te leven", aldus de supermarktketen. Tesco wil ook andere eigen merk-producten gezonder maken.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 september krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

ton voncken

Biogrondstoffen en Groen Gas

Likes vandaag

Yneke Kootstra

Humane gezondheid

Likes vandaag

Joep Goossens

Consument, gepensioneerd

Likes vandaag

Jos Verstraten

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Jopie Duijnhouwer

Likes vandaag

Rene Smit

toerisme & yoga

Likes vandaag