07 dec in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Vanaf vrijdag 9 december start pluimveeorganisatie Avined 'onaangekondigde' hygiënecontroles op pluimveebedrijven. De controles zijn bedoeld om de bewustwording te vergroten over het belang van (bedrijfs)hygiëne bij het voorkomen van de de insleep van ziektekiemen, met name vogelgriep. Tot de controles is besloten na de vaststelling van het hoogpathogene H5N8-virus bij wilde vogels en de uitbraken van vogelgriep op eendenbedrijven in Biddinghuizen. Vandaag werden op 2 nieuwe locaties, in Friesland, dode wilde vogels als gevolg van vogelgriep aangetroffen. Voor eenden- en kalkoenbedrijven, die niet aangesloten zijn bij het IKB-kwaliteitszorgsysteem, zijn extra hygiënemaatregelen van kracht.

Met de introductie van Heineken 0.0 doorbreekt de brouwer de huisregel dat experimenten onder het Heineken-merk verboden zijn. Heineken 0.0 is vanaf 6 maart 2017 verkrijgbaar in Nederland, vertelde Heineken-topman Pascal Gilet woensdag aan Het Parool. Het is voor het eerst in 150 jaar dat er in Nederland een nieuwe Heinekenvariant op de markt komt. De brouwer werkte ruim twee jaar in het geheim aan Heineken 0.0, waarvan de smaak niet mocht afwijken van het oorspronkelijke Heinekenpils. Heineken wil met '0.0' en nieuwe varianten Amstel en Wieckse inspelen op de snelgroeiende markt voor alcoholvrij en alcoholarm bier.

Het Europees landbouwbeleid zal meer eisen stellen op gebied van milieu en klimaat. Dat zei Europees landbouwcommissaris Phil Hogan gisteren. De extra milieu-eisen komen bovenop de bestaande voorwaarden, aldus de Europees Commissaris tijdens de Agricultural Outlook Conference in Brussel. De conferentie ging over de vooruitzichten voor de landbouw in het komende decennium. Extra milieu-eisen vormen nieuwe elementen in het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Volgens Hogan moet het GLB een vangnet met directe betalingen voor boeren blijven bieden. Het nieuwe beleid moet aansluiten bij het keten-rapport van commissie-Veerman over de herstructurering van landbouwmarkten.

De 15-jarige Jan Panneels is te jong om bier te drinken, maar brouwen kan hij wel. Van zijn leermeester Erwin Vanmol van microbrouwerij Vrijstaat Vanmol mocht de 'Max Verstappen van de bierwereld' zijn eigen bierrecept bedenken. Met een, nu al succesvolle, crowdfundingsactie wil Panneels 16 'symbolische' hectoliters van zijn eigen bier Janimal brouwen. Ruiken aan de ingrediënten en proeven van het wort mag Panneels wel. Janimal is een vlasblond Belgisch ambachtelijk gebrouwen bier met een alcoholpercentage van 3,3%. Panneels bewijst hiermee dat smaakrijk bier niet noodzakelijk veel alcohol hoeft te bevatten. VMT nieuws maakte een reportage van Panneels.

Ahold Delhaize presenteerde vandaag zijn nieuwe Better Together-strategie in Londen. Analisten en beleggers kregen de eerste strategieherziening en toekomstplannen van de fusieonderneming gepresenteerd. Ahold Delhaize wil in 2020 de online-consumentenomzet minimaal verdubbelen ten opzichte van de dit jaar verwachte €2,3 miljard. Hiervoor ontwikkelt het bedrijf "leidende e-commerceplatforms in Nederland en België". In absolute getallen levert bol.com de grootste bijdrage aan de online-groei en is de omzetgroei van digitale supermarkt AH.nl relatief even groot. Topman Dick Boer voorziet bovendien een versnelde groei van de onlineactiviteiten van Ahold Delhaize in de VS, aldus het FD.

Nespresso opent vandaag Travel Boutiques op Schiphol en Utrecht Centraal. In de Boutiques kun je ter plekke koffiedrinken, gebruikte capsules inleveren en online bestelde capsules ophalen. Met de Travel Boutiques speelt de koffieketen in op "de reizende klant die weinig tijd en meer gemak wil", schrijft RetailWatching. Nespresso's nieuwe retailstrategie is gebaseerd op fysieke winkels. Per locatie wordt bepaald of de beleving van het merk dan wel gemak en verkrijgbaarheid centraal staan: "Het gaat erom dat je op elke locatie doet wat de klant daar verwacht." In Nederland heeft Nespresso inmiddels 16 Boutiques.

Supermarktketen Walmart (VS) gaat samenwerken met tankstations. Wie voor 1 uur 's middags boodschappen bestelt bij Walmart, kan die dezelfde middag na 5 uur afhalen bij een tankstation van Fuel. Walmart-medewerkers zetten de boodschappen in de auto. De tankstations hebben ook een winkel van 375 m2 met dagelijks verse producten. De Walmart Pickup and Fuel is dagelijks open van 5 uur 's ochtends tot 11 uur 's avonds. Voorlopig gaat het om twee lokaties. Walmart en Fuel antwoorden zo op de concurrentie van Amazon en Kroger, die steeds sterker inzetten op het online verkopen van levensmiddelen, schrijft Foodclicks.

Belgen geven al ruim een jaar minder geld uit in winkels en supermarkten dan andere Europeanen. In de eerste 10 maanden van dit jaar daalde de 'kleinhandelsverkoop' met 2,8% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. In 19 andere landen van de eurozone was er juist een stijging te zien van 1,9%. Dat blijkt uit Eurostatgegevens. Belgen besparen vooral op uitgaven aan kleding (-4,4%) en voedsel (-0,7%, terwijl de eurozone +1,2% noteert). Handelsfederatie Comeo verklaart het als 'typisch Belgisch' fenomeen. Belgen voelen zich wat minder zeker over de economie dan de gemiddelde Europese consument.

Bijna 11.500 ouderen in 312 Engelse verzorgingstehuizen krijgen onvoldoende of een lange tijd geen eten en drinken. Dat blijkt uit inspectieresultaten van de Care Quality Commission. De ouderen kregen geen hulp tijdens het eten en lopen risico op verwaarlozing en ondervoeding. Ook krijgen ze geen hulp als ze zijn afgevallen. De verzorgingstehuizen hebben onvoldoende budget om voldoende zorg te kunnen bieden "Er is geen excuus voor het tekortschieten van verzorgingstehuizen. Ouderen mensen verdienen de beste zorg en hebben recht op voldoende eten en drinken’’, zegt een woordvoerster van het Ministerie van Volksgezondheid. 70% van de verzorgingshuizen blijkt wel goed tot uitstekend te functioneren.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 september krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Yneke Kootstra

Humane gezondheid

Likes vandaag

Jopie Duijnhouwer

Likes vandaag

ton voncken

Biogrondstoffen en Groen Gas

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag

Joep Goossens

Consument, gepensioneerd

Likes vandaag