7 april in de Media

  • Deel dit artikel:
Het nieuws van de dag, uit de (inter)nationale media. Zie jij nieuws wat hier nog niet staat? Zet het erbij!
De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. We presenteren daaruit maximaal 12 artikelen in 'in de Media'. De lijst vult zich in de loop van de dag.

Ook jij kunt als lezer zelf het nieuws mee helpen maken. Hoe? Dat lees je hier, of ga direct naar het Lezersnieuws-formulier!

Reageren kan per bericht. Gebruik daarvoor de reageerknop onder ieder berichtje of de dropdown boven het reageervak.

Fotocredits: 'Morning paper', Rick Rowland

Monsanto zet niet langer in op grote overnames, maar wil door middel van samenwerkingsverbanden en autonome groei zijn pesticidenportefeuille verder uitbreiden. Dat vertelde topman Hugh Grant bij de presentatie van de kwartaalcijfers.

Vorig jaar probeerde Monsanto tot twee keer toe Syngenta over te nemen. De combinatie zou de grootste pesticiden- en zaadproducent ter wereld opleveren. Maar Syngenta wees de biedingen af en is op dit moment in een deal verwikkeld met het Chinese ChemChina. Twee andere grote landbouwchemische bedrijven, DuPont en Dow, besloten te fuseren. Monsanto moet 'realistisch' zijn, aldus Grant. "Er zijn verschuivingen opgetreden in het landschap en we moeten focussen op het op andere manieren realiseren van innovatie [in pesticiden]."

In plaats van overnames, mikt het bedrijf nu op samenwerkingsverbanden om zijn portefeuille aan bestrijdingsmiddelen tegen onkruid, insecten en schimmels te verbreden. Het patent op glyfosaat is verlopen en dus moet Monsanto op zoek naar nieuwe werkzame moleculen. De expertise die Monsanto heeft opgebouwd in zaad-genetica, nieuwe technologieën zoals het inzetten van micro-organismen die een gunstige werking hebben en big data biedt het bedrijf daarbij een sterke uitgangspositie.

De kwartaalcijfers vielen tegen; Monsanto boekte $1 miljard winst, ruim $400 minder dan een jaar eerder. De omzet daalde met 13% tot $4,53 miljard.

De Reclame Code Commissie (RCC) oordeelt dat 16 supermarkten en 7 voedselfabrikanten de reclameregels voor kindermarketing hebben overtreden. Onder de overtreders bevinden zich onder andere Plus, Dekamarkt, Coop, Hoogvliet, Spar, Emté, Heinz en Haust. Zij adverteerden met te vette of zoete koekjes, snoep, hagelslag en chocoladerepen in het gratis jeugdblad Tsjakka. Dat is de kinderbijlage bij het gratis maandblad 'Boodschappen' van inkooporganisatie Superunie, waar de 16 supermarkten lid van zijn.

Voedselwaakhond foodwatch had met steun van de Alliantie Stop kindermarketing ongezonde voeding de procedure bij de RCC aangespannen. De koekjes, snoep, hagelslag en chocoladerepen bevatten meer suiker of vet dan toegestaan volgens de reclameregels voor kinderen tussen de 7 en 13 jaar. Bovendien oordeelde de RCC dat er sprake was van ongeoorloofde sluikreclame omdat de reclames onvoldoende herkenbaar waren als reclame.

De Alliantie Stop Kindermarketing bepleit afschaffen van de zelfregulering door de voedingssector omdat deze onvoldoende werkt.

In Australië ontdekte consumentenorganisatie Choice dat de inhoud van 7 van de 12 geteste potjes oregano voor minder dan de helft uit 'echte' oregano bestond. De overige groene gedroogde blaadjes waren olijf- en sumakbladeren. Maar 5 potjes bevatten 100% oregano.

Choice testte in 'oregano' van verschillende supermarkten, kruideniers en delicatessenwinkels. De organisatie was op het idee gebracht nadat voedselveiligheidsexpert Chris Elliott in Groot-Brittannië ook stelselmatige fraude met het geurige kruid had geconstateerd.

De organisatie testte van elk merk slechts één monster van één partij. Daarom zijn de resultaten "niet perse representatief voor de gehele oregano assortiment van individuele merken en bedrijven", aldus Choice. Het is niet duidelijk in welk deel van de supply chain de fraude plaatsvond. De betreffende retailers bieden hun klanten hun geld terug.

Iedereen die interesse heeft in lekkere gezonde voeding en die van bloemen en planten houdt kan voortaan terecht op het interactieve platform TrotseTuinders.nl.
De website barstensvol tuindersinformatie werd ontwikkeld door de makers van het Trotse Tuinders Magazine.

Op het platform vind je een overzicht van alle activiteiten in de tuinbouw, verhalen van trotse tuinders over het vak dat ze met zoveel liefde beoefenen en de producten die ze telen en veel informatie over groenten, fruit, snijbloemen en potplanten. Ook biedt de site een overzicht van de webshops van kwekers.

Met de site bieden de initiatiefnemers een extra platform om Nederland op een vrolijke en enthousiaste manier kennis te laten maken met de tuinbouw. Samenwerking met kwekers en lezers van het magazine en de site vormt de rode draad - leuke initiatieven of verbetersuggesties zijn welkom op info@trotsetuinders.nl.

De stad Hasselt en restaurantgids Gault&Millau België werken aan 'een wereldpremière': een restaurantgids die de kindvriendelijkheid van restaurantmenu's beoordeelt. Deze week bezoekt een kinderjury 19 restaurants in en rond Hasselt. Hun bevindingen komen in een speciale zomeruitgave van de culinaire gids Gault&Millau terecht.

"We hebben dit initiatief genomen in het kader van onze erkenning als Kindvriendelijke Stad", zegt de Hasseltse burgemeester Hilde Claes. Het initiatief moet restaurants stimuleren om specifiek voor kinderen gezonde en gevarieerde menu's aan te bieden.

Volgens Philippe Onclin, Gault&Millau België, bestaat het concept nog nergens ter wereld. Hij hoopt kinderen tussen de 6 en 12 jaar te stimuleren om een gezonde maaltijd te bestellen in plaats van de hamburger met friet of kinderspaghetti die ze traditioneel voorgeschoteld krijgen. "Als het project positief wordt geëvalueerd, zal het worden uitgebreid", aldus Onclin. Om te beginnen naar andere regio's in België.

Boon's supermarkt, in het centrum van Utrecht, heeft van de gemeente toestemming gekregen om tot 02.00 uur 's nachts open te blijven.
Voorwaarde voor de late opening is dat "de beveiliging dronken mensen die drank willen kopen, niet binnenlaat." Eerder zorgden late openingstijden - bij een andere supermarkt - voor overlast in de buurt.

De gemeente heeft nog 23 supermarkten toestemming verleend voortaan op zondag tussen 19.00 en 22.00 open te zijn.

De overdracht van familiebedrijven door de oprichters aan de tweede generatie gaat in zeven op de tien gevallen mis. Dat blijkt uit het internationale onderzoek 'Nieuw bloed, nieuwe koers', uitgevoerd door de Erasmus Universiteit (RSM) samen met Rabobank en BDO Accountants & Adviseurs. De opvolger blijkt vaak een slechte ondernemer, waardoor de winstgevendheid na de overdracht sterk terugloopt.

“Bij veel generatiewisselingen dragen de oprichters het bedrijf over zonder de opvolgers écht te vertrouwen. Er blijft vaak een scala aan beschermingsconstructies bestaan waardoor de feitelijke zeggenschap bij de oudgedienden blijft. Dat is funest voor het ondernemerschap van de volgende generatie, die toch al de neiging heeft zich eerder rentmeester dan ondernemer te voelen", zegt hoogleraar Pursey Heugens.

De nieuwe bestuurders blijken zichzelf 9% meer dividend uit te keren dan bij niet-familiebedrijven gebruikelijk is en 14% minder in R&D te investeren. "In de komende jaren zal naar verwachting een recordaantal familiebedrijven van eigenaar wisselen”, aldus Heugens. Met het oog daarop bepleiten de onderzoekers dat familiebedrijven vooral vroeg beginnen met plannen maken, blijven investeren in innovatie en de besluitvaardigheid op peil houden. Opvolging moet gezien worden als een proces van een jaar of 10, dan kunnen veel risico's worden ondervangen.

Supermarktketens Albert Heijn en Jumbo gaan samen met levensmiddelenfabrikant Unilever de mogelijkheden van 'truck platooning' verder onderzoeken. Dat lieten de bedrijven weten bij de finish van de European Truck Platooning Challenge, woensdag op de Tweede Maasvlakte in Rotterdam. Ze denken daarmee de winkels sneller en efficiënter te kunnen bevoorraden.

Zes 'treintjes' van 2 of 3 vrachtwagens reden de afgelopen dagen bij wijze van proef vanuit verschillende Europese landen naar Rotterdam. Truck platooning is een manier om het wegvervoer goedkoper, efficiënter en milieuvriendelijker te maken. Door in een treintje achter elkaar te rijden gebruiken de vrachtwagens minder brandstof en de onderlinge camera- en wifikoppeling zorgt voor een soepel inspelen op verkeersomstandigheden.

Uit de pilot bleek dat er nog wel wat obstakels te overwinnen zijn, zoals uniformeren van de regels en procedures tussen de landen en standaardiseren van de gebruikte (wifi) technologie. Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu gaat de pilotresultaten en mogelijke implementatie bespreken in een informele transportraad met andere Europese bewindslieden.

De schimmel Nosema bombi is een ziekteverwekker voor honingbijen en hommels. Nieuw onderzoek laat zien dat uitbraken van Nosema bombi in de commerciële hommelteelt voor bestuiving samenvielen met achteruitgang van wilde bijen in de nabije omgeving.

Sydney Cameron, hoogleraar Entomologie aan de Universiteit van Illinois: “We wilden de al decennia oude hypothese testen dat de aanwezigheid van Nosema bombi in afnemende wilde populaties verband houdt met de commerciële hommelteelt voor bestuiving. Met moleculaire technieken hebben we duizenden hommels gescreend om Nosema infecties te traceren voor en nadat de populaties verzwakten.” Het onderzoeksteam onderzocht onder meer bijen in natuurlijke historie-collecties in Noord-Amerika en Europa.

De plotselinge achteruitgang van wilde populaties in Noord-Amerika in het begin van de jaren '90 bleek samen te vallen met een grote Nosema uitbraak in de commerciële hommelteelt. Cameron: “Dit verband ondersteunt de hypothese dat Nosema vanuit de commerciële productie is ontsnapt naar wilde populaties."

Onduidelijk blijft wat de achteruitgang van de hommelstand heeft veroorzaakt. Wel zijn verzwakte populaties steeds vaker geïnfecteerd met de schimmel Nosema bombi. Cameron: “We weten nog steeds niet of Nosema krachtiger is geworden of dat de hommels, die al gestrest zijn door habitatverlies en andere factoren, vatbaarder zijn geworden voor Nosema.”

Het jaar 2016 is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot het Internationale Jaar van de Boon. De overkoepelende organisatie van de biobeweging, The Internationale Federation of Organic Agriculture Movements (IFOAM) juicht dit toe. Om de positieve eigenschappen van bonen en peulvruchten bij een breder publiek over het voetlicht te brengen, publiceert IFOAM een factsheet over bonen.

In het factsheet benadrukt IFOAM de veelzijdige positieve eigenschappen van peulvruchten in gewasrotaties van boeren. Peulvruchten verminderen de stikstof(kunst)bemesting omdat ze zelf stikstof uit de atmosfeer kunnen vastleggen dankzij de samenwerking met een bacterie (Rhizobium). Volgens IFOAM gaat dit om 72 tot maximaal 350 kilogram stikstof per hectare. De Belgische ketenorganisatie BioForum zegt dat dit zelfs om 450 kilogram stikstof kan gaan, waarvan 50 tot wel 125 kilogram direct beschikbaar is voor de volgende teelt.

Peulvruchten hebben nog meer voordelen. Ze zijn in staat om het fosfor dat vaak moeilijk beschikbaar is in de bodem vrij te maken. Verder kunnen diep wortelende peulvruchten de bodemstructuur verbeteren en met hun wortels water uit diepere bodemlagen halen. Tot slot zijn peulvruchten ook van grote waarde als groenbededekker of in combinatieteelten.

Het volledige webshop-diepvriesassortiment van De Vegetarische Slager is vanaf deze week ook in Vlaanderen verkrijgbaar. De komende twee maanden levert De Vegetarische Slager bij wijze van proef twee keer per week ook in Vlaanderen.

In België groeit de belangstelling voor vegetarisch eten. "Uit onderzoek van iVOX en EVA blijkt dat Vlamingen steeds vaker veggie eten. [..] 1 op 10 Vlamingen eet minstens drie keer per week veggie en de helft van de Vlamingen geeft aan dat ze minder vlees willen eten", meldt De Vegetarische Slager in het persbericht. "Daarom biedt onze webshop mooie kansen, ook voor geïnteresseerde wederverkopers, om ook onze buren te voorzien met niet van echt te onderscheiden vleesvervangers", aldus Jaap Korteweg.

Voor het Belgische postcodegebied gelden dezelfde tarieven als in Nederland, plus een extra toeslag per rit van €9,25. Korteweg: "We zien in Nederland de trend dat consumenten samen gaan inkopen om kosten en het milieu te besparen. Dit zal zeker en vast ook bij onze zuiderburen gaan gebeuren".

De NVWA heeft in maart bij 3 paprikabedrijven in Nederland het PSTVd-viroïde vastgesteld en bij een vierde het vermoeden daarvan.

PSTVd staat voor potato spindle tuber viroid, het Aardappelspindelknolviroïde. Dit is een schadelijk 'quarantaine organisme', dat in veel gewassen voor kan komen, van aardappels en paprika's tot avocado's en kuipplanten. Het viroïde mag niet in de EU binnengebracht of verspreid worden.

De NVWA moet nu het viroïde uit zien te roeien. Daartoe moeten niet alleen de gewassen geruimd worden, maar ook de kassen ontsmet. Staatssecretaris Van Dam heeft een tijdelijke vrijstelling verleend voor het middel Hyperclean X (werkzame stof natriumhypochloriet). Over de bron van de besmetting is nog niet meer bekend dan dat het uitgangsmateriaal uit Israël komt, meldt Groentenet.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 september krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Jos Verstegen

Food- en agri-economie

Likes vandaag

Joep Goossens

Consument, gepensioneerd

Likes vandaag

Piet Hermus

landbouw, schrijft wel eens wat

Likes vandaag

Pieter Greijdanus

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Jos Koning

socioloog en musicus

Likes vandaag

Ruud Hendriks

Land- en tuinbouw

Likes vandaag