07 sep in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

De Zeeuwse gemeente Reimerswaal vraagt staatssecretaris Martijn van Dam (Landbouw), de Tweede Kamer en de Nederlandse Europarlementariërs om compensatie voor de fruittelers die als gevolg van de Russische boycot hun peren onder de kostprijs moeten verkopen. Volgens wethouder Izak Vogelaar zijn de financiële gevolgen voor veel, veelal kleinere telers die vooral conference-peren telen, niet meer op te vangen. Vogelaar vraagt om "compenserende maatregelen. Op fiscaal gebied, of bijvoorbeeld middels leningen." Deze week stelde de Belgische boerenvoorman Luc Borgugnons een andere oplossing voor: maak van de - Belgische - conference-peer een 'wereldmerk'.

"Ga niet meer naar Albert Heijn voor je boodschappen." Die oproep deed oud-landbouwminister Cees Veerman vandaag tijdens de opening van de AgroTechniek Holland (ATH). Hij volgt hiermee de Gelderse CDA-gedeputeerde Jan Jacob van Dijk die geen boodschappen meer doet bij de grootgrutter. "Als een gedeputeerde dat doet, moet een oud-landbouwminister dat ook doen”, vindt Veerman. Dat meldt vanmiddag akkerwijzer.nl

Jongeren van nu drinken en eten veel minder melk en andere zuivelproducten dan hun ouders en grootouders. Dat legt een 'demografische tijdbom' onder de zuivelsector, zegt David Dobben, voorzitter van United Dairy Farmers. Volgens Dobben is zuivel door voedings- en gezondheidsdeskundigen als 'de vijand' in het verdomhoekje gezet. Mensen zijn ervan overtuigd geraakt dat zuivel slecht is door het vet, zonder naar de verdere voedingswaarde te kijken. "Als we het probleem nu niet aanpakken, zal de vraag naar zuivel nog verder dalen", aldus Dobben.

Albert Heijn zoekt kookgekke kinderen tussen de 10 en 12 jaar voor de ‘Kids Kook Battle’ die de supermarktketen organiseert tijdens de Dutch Agri Food Week van 12 tot 25 oktober. Tijdens deze kookwedstrijden kunnen kinderen hun gezonde en lekkere kookkunsten laten zien. Marit van Egmond, hoofdbestuur Albert Heijn: "Met de ‘Kids Kook Battle’ laten we zien dat gezond koken cool en lekker is. Samen met heel veel organisaties in het land maken we tijdens de Dutch Agri Food Week gezond koken voor alle kinderen in Nederland leuk". De winnaar verschijnt met het lekkerste en gezondste recept in de Allerhande.

In België wordt 94% van de schapen, 48% van de kalveren en 21% van de runderen onverdoofd geslacht, blijkt uit cijfers van een representatief aantal slachthuizen in Vlaanderen. Omdat de slachtwijze niet op het etiket hoeft te staan, weet de Belgische consument van niets. "Als een rund 450 kilo weegt, dan is 50 kilo bestemd voor de moslimmarkt. Maar voor die 50 kilo halal-vlees moeten we wel het hele rund onverdoofd slachten en dus komt de rest van het dier op de niet-moslimmarkt terecht", aldus een betrokkene. België worstelt al geruime tijd met een algeheel verbod op onverdoofde slacht.

Slechts 1,6% van de lunchpakketten die Britse basisschoolkinderen van huis meekrijgen, voldoet aan de richtlijnen waar een schoollunch zich aan moet houden. Dat blijkt uit onderzoek door de University of Leeds. Ongeveer de helft van de Britse leerlingen eet niet in de schoolkantine maar brengt een lunchpakket mee. In 52-60% van de ruim 300 onderzochte lunchdoosjes bleek 'junkfood' te zitten. Het betreft zoete en zoute snacks die kinderen teveel verzadigd vet, suiker en zout binnen laten krijgen. Slechts 17% bevatte groente of salade. De onderzoekers pleiten voor strenger beleid op scholen, meer informatie aan ouders en productaanpassingen door levensmiddelenproducenten en retailers.

De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) en LTO Varkenshouderij vinden dat scholen de lespakketten van dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier niet moeten gebruiken. Het is 'dierenactivisten-propaganda', aldus NVV en LTO. De varkenshouders voelen zich gekrenkt door de suggesties in de lespakketten dat dieren in de intensieve veehouderij een slecht leven hebben, in 'veeindustrie-fabrieken' worden 'geproduceerd', 'met te veel' op een klein oppervlak leven en in 'overvolle' veetransporten vervoerd worden. De varkensboeren nodigen iedereen uit zelf te komen kijken hoe het er aan toe gaat op de boerderij. Wakker Dier is verbaasd over de negatieve houding van de varkenshouders.

De Belgische supermarktketen Delhaize gaat op het dak van zijn de supermarkt in Boondael een dakmoestuin inrichten. Vanaf 2017 moet de 320m2 grote groentetuin operationeel zijn en worden er kerstomaten, salade en aubergines geteeld, die rechtstreeks in de winkel verkocht worden. De prijs zal iets onder die van biologische producten liggen. Met het initiatief - de eerste dakmoestuin van een Belgische retailer - wil Delhaize de mogelijkheden van 'urban farming' onderzoeken. Het is de bedoeling zowel medewerkers als buurtbewoners te betrekken bij het beheer en het project een educatief tintje te geven door rondleidingen te programmeren voor scholen en geïnteresseerden.

De organisatoren van het foodtruck-festival Rollende Keukens dagen Unilever voor het gerecht. In BNR Zakendoen zegt Igor Sorko van Rollende Keukens dat Unilever "in het geheim etenswaren heeft verkocht op het festival". Op het bewust sponsorloze festival zijn grote partijen per definitie niet welkom. "We vragen een schadevergoeding van 100.000 euro aan ze", zegt Sorko. Volgens hem heeft Unilever welbewust gebruik gemaakt van het handelsmerk Rollende Keukens terwijl de levensmiddelenproducent er van op de hoogte was dat dit niet was toegestaan.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 september krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

ton voncken

Biogrondstoffen en Groen Gas

Likes vandaag

Yneke Kootstra

Humane gezondheid

Likes vandaag

Joep Goossens

Consument, gepensioneerd

Likes vandaag

Jos Verstraten

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Rene Smit

toerisme & yoga

Likes vandaag

Geert-Jan van der Burgt

Land- en tuinbouw

Likes vandaag