08+09 okt in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Noordzeevis die dagelijks in Scheveningen wordt aangeland, verhandeld en verwerkt, is voortaan te herkennen aan een eigen logo. De Stichting Scheveningse Vis wil dat ‘Noordzeevis uit Scheveningen’ de komende jaren uitgroeit tot een sterk Nederlands merk. Scheveningen timmert overigens niet alleen met Noordzeevis aan de weg. Deze week opende Stichting Noordzeeboerderij een zeewierboerderij 15 kilometer voor de kust van Scheveningen. Het gaat om een 'proefboerderij', waar diverse demonstraties en kwaliteitstesten zullen worden uitgevoerd om de opschaalbare teeltmodule te testen. Uiteindelijk wil de stichting het veelzijdige 'gewas' telen in open zee en bij windmolenparken.

Chocoladeproducent Mars investeert €100 miljoen in de fabriek in Veghel. Daar gaat Mars 'de grootste innovatie' in jaren produceren: Mars Bites. In de VS zijn deze 'eenhaps-snacks' sinds 2013 al een groot succes. In De Levensmiddelenkrant zegt Mars met de Mars-, Snickers- en Twix-repen in dobbelsteenvorm in te spelen op verschillende trends zoals de behoefte van consumenten om chocolade te delen en kleinere porties te eten (gezondheid), de groeiende populariteit van seizoensproducten (feestdagen) en premium chocolade. Voor de productie van de bites is een nieuwe productielijn nodig omdat dit een andere techniek vereist dan productie van de standaard chocoladerepen.

Een groot deel van de Brabantse boeren kan niet meer door naar de toekomst. Dat berekende Agriterra. De Provincie Noord-Brabant voorziet daardoor de sloop van 10.000 boerderijen. Met name varkensboerderijen zullen moeten worden opgeruimd. De provincie zoekt naar alternatieve bestemmingen voor de boerderijen. Ook wordt gedacht aan 'stalderen', een 'inruilregeling' voor staloppervlakte. Gedeputeerde Anne-Marie Spierings wil met de regeling stoppende bedrijven koppelen aan blijvers. Het houdt in dat boeren die hun stal willen vergroten, de sloop van een leegstaande stal in de buurt (deels) moeten bekostigen. Hoe de regeling er precies uit gaat zien, zal dit najaar duidelijk worden.

ZLTO-voorzitter Hans Huijbers is de eerste boerenbestuurder uit een traditionele standsorganisatie die doordringt tot Duurzame Top 100 van dagblad Trouw. Huijbers komt binnen op plaats 28. De krant citeert Huijbers: "Mijn opa maakte met stront het klapzand van de Kempen vruchtbaar, zodat mijn vader er goed kon boeren. Ik leerde de keerzijde daarvan kennen: het uitputten van de bodem, de vervuiling door mest. Ik ben de eerste generatie die de bodem slechter doorgeeft aan mijn kinderen en kleinkinderen. Daar schaam ik mij voor." Huijbers wil boeren ervan overtuigen dat de landbouw niet alleen economisch, maar ook ecologisch en sociaal moet kloppen.

Biologische boeren in Europa kunnen voortaan hun kennis delen en uitwisselen via het nieuwe platform OK-Net Arable. Het platform bestrijkt verschillende categorieën: bodemkwaliteit en vruchtbaarheid, nutriëntenbeheer, pest- en ziektebestrijding, onkruidbestrijding en gewasspecifieke oplossingen. "Boeren en boerenorganisaties vinden op OK-Net Arable heel wat biologische oplossingen”, aldus het Belgische BioForum, dat partner is in het project. “Daarnaast kunnen ze meegeven hoe die oplossingen in de praktijk werken, in hun bodemtype en klimaat. Die interactie moet bepaalde oplossingen helpen verbeteren en zo uiteindelijk de productiviteit en kwaliteit van de biologische akkerbouw in heel Europa naar een hoger niveau tillen.”

De gemiddelde Amerikaan at in 2015 5 kilo 'mozzarella'. Dat komt overeen met ongeveer een derde van de totale kaasconsumptie per persoon en maakt van mozzarella de meest populaire kaas. Een deel van al die mozzarella eten de Amerikanen in en op hun pizza; de vraag naar pizza de afgelopen 10 jaar met 25% toe, meldt CNBC. Innovatie betekent voor de Amerikaanse mozzarellaproducenten dan ook een mozzarella die je kunt invriezen en ontdooien zonder de textuur te veranderen. Dat geeft wel aan dat de Amerikaanse 'pizzakaas' weinig meer te maken heeft met de dagverse Italiaanse én beschermde 'echte' Mozzarella.

In de aanloop naar de VN-top over antibioticaresistentie publiceerden de NGO's European Public Health Alliance (EPHA) en Changing Markets een rapport waarin ze de farmaceutische industrie (Big Pharma) verantwoordelijk houden voor de toenemende antibioticaresistentie. Antibioticaproducenten blijven in gebreke bij het afdoende zuiveren van hun afval, alvorens dat in het milieu te lozen. Door onvoldoende te zuiveren en met veelal gebrekkige en onverantwoordelijke productiemethoden te (blijven) produceren in landen met weinig milieu-eisen, zoals China en India, verergert Big Pharma de antibioticaresistentie, stellen de NGO's. Ze pleiten voor een 'zwarte lijst' van vervuilende antibioticaproducenten.

Rioolwaterzuiveringsinstallaties slagen er niet in alle resten van geneesmiddelen uit het rioolwater te verwijderen. Van een vijftal biologisch actieve stoffen komt daardoor meer dan de veilige concentratie in het oppervlaktewater terecht, constateert het RIVM. Er zijn circa 2.000 actieve stoffen bekend; waterbeheerders monitoren op zo'n 80 daarvan. Hoewel de drinkwaterkwaliteit op dit moment niet bedreigd wordt, is er wel zorg over de effecten van actieve stoffen. Uit onderzoek is gebleken dat deze weefselschade, geslachtsafwijkingen en gedragsverandering kunnen veroorzaken bij vissen en waterfauna. Naar schatting komt er jaarlijks minstens 140 ton geneesmiddelresten in het oppervlaktewater. Ook in het grondwater zijn restanten van geneesmiddelen gemeten.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 september krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

ton voncken

Biogrondstoffen en Groen Gas

Likes vandaag

Yneke Kootstra

Humane gezondheid

Likes vandaag

Joep Goossens

Consument, gepensioneerd

Likes vandaag

Jos Verstraten

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Jopie Duijnhouwer

Likes vandaag

Rene Smit

toerisme & yoga

Likes vandaag