08 nov in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Het aantal kilo's melk per hectare grond wordt intensiteit genoemd. Na het verlaten van het melkquotum in de EU vorige jaar, blijkt de intensiteit in Nederland flink gestegen. Als de gegevens van de eerste 9 maanden van dit jaar worden doorgetrokken tot en met december, stijgt de productie gemiddeld met bijna 77.000 kilo per bedrijf. Het aantal hectares groeide niet gelijk mee, waardoor de intensiteit steeg van ruim 15.300 kilo melk per hectare naar ruim 18.500 kilo. Dat komt neer op bijna 21%. Dat meldt Boerderij op basis van gegevens van Flynth. Door overproductie daalden melkboereninkomens nog sterker.

De Britse warenhuisketen Marks & Spencer (M&S) sluit zijn twee vestigingen in Nederland. De sluiting vindt plaats in het kader van een grote reorganisatie waarbij wereldwijd in totaal 53 winkels en 2.100 banen verdwijnen. De nieuwe topman Steve Rowe wijkt daarmee af van de door zijn voorganger Marc Bolland ingezette strategie om van Marks & Spencer een wereldwijd opererend winkelbedrijf te maken. In Groot-Brittannië bouwt Rowe 45 winkels om van kledingzaak naar 'Simply-Food'-winkels. Hij streeft naar 200 nieuwe levensmiddelensupermarkten per eind 2019. In Nederland mislukte vorig jaar de pilot van Marks & Spencer met 'Simply Food'-shops bij 6 BP-tankstations.

Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem beveelt ondervoede kinderen junkfood aan. In een folder van het ziekenhuis staat dat de kinderen als tussendoortje een broodje frikandel, een saucijzenbroodje, gevulde koeken, M&M's, pannenkoeken of Snickers mogen eten. Deskundigen van Stuurgroep Ondervoeding, natuurvoedingsadviseurs en het Voedingscentrum vinden dat onjuist. Kinderarts Koen Joosten vindt dat de kinderen gezond moeten aankomen. Volgens hem kunnen de kinderen beter volgens de schijf van vijf eten omdat je dan 2 keer per week iets ongezonds mag eten. Rijnstate houdt vol dat junkfood precies is wat ondervoede kinderen nodig hebben. 10% van de Nederlandse kinderen is bij opname ondervoed.

Onderzoekers hebben - op basis van onderzoek op ratten - een mogelijke verklaring gevonden waarom mensen onder stress meer alcohol gaan drinken. Ratten die blootgesteld waren aan een gespannen situatie, dronken 15 uur daarna meer suikerwater met ethanol. Dit 'alcoholgebruik' hield wekenlang aan. Stress bleek voor een verandering in het beloningscentrum in de hersenen te zorgen, waardoor het brein minder goed reageert op de stressverminderende neurotransmitter dopamine. Gedurende de weken nam de dopaminerespons verder af door de alcohol, waardoor steeds meer alcohol nodig was om te ontspannen. "Zo gaat het brein denken dat we alcohol nodig hebben om te overleven," zeggen de onderzoekers.

De Britse Advertising Standards Agency verbiedt een dieetreclame van Diet Chef. De reclame buit de onzekerheden van vrouwen over hun lichaam uit, aldus klachten van 26 consumenten. Een ongelukkig uitziende, in baggy kleding gehulde Cheryl ziet er in het spotje na 2 maanden diëten gelukkiger en gepolijster uit. Volgens de klagers impliceert de reclame dat je slank moet zijn om gelukkig en aantrekkelijk te zijn. De ASA concludeert dat het lichaamsbeeld "maatschappelijk onverantwoord" gepresenteerd wordt. Diet Chef geeft aan zijn "verantwoordelijkheid als adverteerder serieus te nemen" en erkent dat gewicht een gevoelig onderwerp is voor veel consumenten.

Hoewel Amerikaanse richtlijnen aanbevelen dat mensen met obesitas behandeld worden door professionals uit de gezondheidszorg, hebben maar weinig mensen toegang tot deze diensten. Als ze een vergoeding krijgen voor een formele diagnose alsmede voor de daarop volgende behandeling, zouden meer Amerikanen gestimuleerd worden om af te vallen. Dat denken gezondheidsdienstverleners. Uit een enquête onder 450 professionals blijkt dat 57% verwacht dat meer obese mensen uit alle inkomensniveaus hulp zouden zoeken om af te vallen als hun verzekering dat zou vergoeden. Uit een tweede studie bleek dat minder dan de helft van de mensen met obesitas een formele diagnose krijgen. Dat meldt Sciencedaily.

In afwachting van alcosynth, ontwikkelde Thomas Gesink van brouwerij De Prael een biertje dat je kater vermindert. Het biertje bevat 4,5% alcohol en extra anti-kater ingrediënten. Zo zit er zeezout in om uitdroging te voorkomen, gember als bescherming tegen misselijkheid, wilgenvezels om hun reinigende effect en vitamine B12. Volgens Gesink zul je de ochtend na het drinken van 4 tot 5 biertjes, fris en fruitig opstaan. Volgens Stu Lascelles, directeur van de East London Brewing Company staan de ingrediënten bekend om hun anti-katerwerking, maar zal je kater niet minder zijn dan wanneer je verantwoord drinkt en bier afwisselt met water.

De Belgische Chocolaterie Guylian heeft sinds kort een webshop waardoor consumenten in 32 Europese landen de producten nu ook online kunnen bestellen. In de webshop vind je de bekende zeevruchtenpralines. Maar ook zeepaardjes in verschillende smaken, chocoladerepen, fruit omhuld met chocolade en prachtige kerst- en oud & nieuw-specials. Consumenten kennen deze producten nauwelijks. Guylian zal de webshop ook gebruiken om nieuwe producten te lanceren of om tijdelijke acties te voeren. Potentiële klanten kunnen op de webshop ook meer informatie vinden over alle producten. Bij elk product staan foto’s, een beschrijving en een ingrediëntenlijst met aandacht voor allergenen.

Dat zegt Eurocommissaris Vytenis Andriukaitis in antwoord op vragen vanuit het Europese parlement. Volgens de Europese Commissie zijn er geen aanwijzingen dat de onkruidbestrijder glyfosaat die gebruikt wordt bij de teelt van diervoeders diergezondheidsgevaren oplevert. Bij de beoordeling van gewasbeschermingsmiddelen, zoals glyfosaat, wordt echter gekeken naar de mogelijke gezondheidsgevolgen voor de mens. Effecten voor de diergezondheid worden beoordeeld in relatie tot mogelijke gevolgen voor de mens, zegt Andriukaitis. Mochten de resten van bestrijdingsmiddelen gevaar op leveren voor dieren, dan kunnen strengere normen worden gesteld, aldus de Europees Commissaris. Dat meldt Boerderij.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 september krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

ton voncken

Biogrondstoffen en Groen Gas

Likes vandaag

Yneke Kootstra

Humane gezondheid

Likes vandaag

Joep Goossens

Consument, gepensioneerd

Likes vandaag

Jos Verstraten

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Jopie Duijnhouwer

Likes vandaag

Rene Smit

toerisme & yoga

Likes vandaag