08 aug in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Volgens de Zeeuwse politie lijdt kreeft die levend in een stoomoven wordt bereid langer dan nodig. Koks moeten een andere manier kiezen om kreeften te bereiden, vindt de wetshandhaver. Tegen een restauranthouder die kreeften levend stoomde in een speciale oven is een onderzoek gestart. Een agent van de dierenpolitie heeft de restauranthouder gewezen op het 'zeer dieronvriendelijk doden van de kreeften'. Volgens de dierenpolitie zijn er in Zeeland relatief veel speciaalzaken waar kreeften worden geserveerd. "Kreeften moeten tijdens het bereidingsproces zo snel mogelijk worden gedood. Het levend stomen van kreeften is hier zeker geen goed voorbeeld van", zegt een agent.

Brexit maakt het pond goedkoper. Dat is een nadeel voor de Britten, maar een voordeel voor buitenlandse whiskyliefhebbers. Schotse whisky is door de devaluatie van het pond 10% goedkoper geworden. Tijdens het referendum sprak het merendeel van de Schotse bevolking zich tegen een brexit uit. Daarom is de onverwacht stijgende vraag naar whisky een welkom geschenk voor de Schotten. Whisky is een van de belangrijkste exportproducten van het land. Schotse whisky zorgde tot op heden jaarlijks voor 4 miljard euro aan inkomsten. De vraag naar Schotse whisky zou met 30 à 40% gestegen zijn en compenseert het waardeverlies dus ruimschoots.

Instock, de restaurantketen van 4 ex-Albert Heijnwerknemers die op basis van anders weggegooide producten werken, opent binnenkort aan de Vleutenseweg in Utrecht. Het wordt de derde vestiging van Instock, dat in 2014 als pop-up in Amsterdam van start ging vanuit de gedachte voedsel te 'redden' van de vuilnisbak en voedselverspilling te verminderen. Instock opende 29 juli in Den Haag. Ook in Utrecht gaat een 'Food Rescue Team' op stap en zal de - dagelijks wisselende - kaart voor 80% producten bestaan die anders zouden zijn verspild.

Het Britse Behavioural Insights Team (BIT) verklaart in een rapport de Britse obesitasepidemie uit een onderschatting van de calorie-inname. Op basis van wetenschappelijke en economische data berekent BIT dat Britten dagelijks 3.000 calorieën binnenkrijgen, in plaats van de 2.000 die ze zelf in officiële bevolkingsonderzoeken en -enquêtes rapporteren. Zouden die kloppen dan zou de Britse bevolking over de hele linie flink afgevallen moeten zijn, maar het omgekeerde is waar. Het BIT spoort beleidsmakers aan te focussen op het terugdringen van de calorie-inname. Een advies dat "een rilling door de junk-food industrie zal sturen", aldus public health expert Alan Maryon-Davis.

Zolang er geen konijn met een dierenwelzijnskeurmerk is, verkopen Dirk en Dekamarkt geen konijnenvlees meer. Ook niet aankomende Kerst. De beslissingen over het kerstassortiment worden nu al gemaakt. Dirk en Dekamarkt maakten hun standpunt deze week bij Wakker Dier bekend. Wakker Dier toont zich blij en hoopt dat andere supermarkten hun voorbeeld volgen. Konijnenhouders in Nederland houden konijnen in het diervriendelijke parksysteem. Deze konijnen worden echter voornamelijk geëxporteerd en zijn niet herkenbaar aan een welzijnskeurmerk. Het konijnenvlees in Nederlandse supermarkten komt meestal uit het buitenland.

Brancheorganisatie FNLI reageert afwijzend op de constatering van foodwatch dat sauzen sterk versuikerd zijn en dat daarom overheidsregulering nodig is om de suikerinname onder de bevolking te verlagen. Daar geeft de organisatie een aantal argumenten voor. Directeur Philip den Ouden zegt: "Voordat er wetgeving is, zijn we al weer jaren verder. Bovendien kan de Nederlandse overheid de regels alleen afdwingen voor Nederlandse producten. Als je zoiets wilt, zou dat op Europese schaal moeten gebeuren." Daarnaast, zegt hij, moet de focus niet liggen op suiker, maar op calorieën. De industrie zou reeds werken aan het terugdringen van de calorische waarde van producten.

Earth Overshoot Day, de dag waarop onze consumptie de regeneratieve kracht van de aarde overschrijdt, valt dit jaar op maandag 8 augustus. Dat is 5 dagen eerder dan in 2015 en 11 dagen eerder dan in 2014. In nauwelijks meer dan 7 maanden, hebben we verbruikt wat de aarde jaarlijks kan produceren. De komende maanden lenen we van de toekomst. Die lening gaat af van duur van de toekomst af, als we die niet kunnen 'terugbetalen' door te besparen op het gebruik van natuur en natuurlijke hulpbronnen. Sinds begin jaren '70 lenen we steeds vroeger in het jaar.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 september krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

ton voncken

Biogrondstoffen en Groen Gas

Likes vandaag

Jopie Duijnhouwer

Likes vandaag

Jos Koning

socioloog en musicus

Likes vandaag

Lisa Goudzwaard

Orthomoleculaire voeding

Likes vandaag

Yneke Kootstra

Humane gezondheid

Likes vandaag

Hans Akkermans 1

Land- en tuinbouw

Likes vandaag