08 sep in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Vieze keukens moeten met naam en toenaam voor iedereen te vinden zijn, vindt foodwatch. De voedselwaakhond pleit voor een herkenbaar, eenvoudig en zichtbaar systeem naar Deens model. Aanstaande maandag bespreekt de Tweede Kamer of de Nederlandse consument voortaan mag weten welke horecakeukens wel of niet schoon zijn. Minister Schippers van Volksgezondheid wil niet verder gaan dan het online openbaar maken van samenvattingen van inspectieresultaten. Volgens foodwatch is het voorstel van minister Schippers "te vaag, te slap, en zorgt het niet voor méér, maar nóg minder transparantie". Met een emailactie wil foodwatch de minister op andere gedachten brengen.

Niet Duvel Moortgat of Heineken maar AB InBev neemt de Belgische familiebrouwerij Bosteels over. Daarmee versterkt 's werelds grootste brouwer zich op de West-Europese markt voor speciaalbier. Bierconsumenten drinken steeds meer speciaalbier, reden voor de grote brouwerijen om brouwers van speciaalbieren binnen te halen. AB InBev breidt door Bosteels te kopen zijn assortiment uit met Kwak, Tripel Karmeliet en Deus. Financiële details over die transactie zijn niet bekendgemaakt; volgens De Tijd is met de deal minstens €200 miljoen gemoeid.

Dat valt te lezen in het conceptverkiezingsprogramma van GroenLinks. Boeren moeten zich kunnen organiseren in collectieven. De partij denkt dat ze daarmee een grotere marktmacht kunnen maken. Weidegang voor koeien moet wettelijk worden verplicht, evenals vrije uitloop voor varkens en kippen. Het btw-tarief op vlees moet worden verhoogd en prijspromoties met vlees moeten worden verboden. De bouw van megastallen moet worden verboden en bestaande megastallen moeten verdwijnen. De partij van Jesse Klaver is op dit moment goed voor ruim 10 Kamerzetels in de peilingen.

De winnaars van de GfK Out of Home Formule Awards zijn bekend. De best gewaardeerde Out of Home formules van 2016 zijn Délifrance in het segment Coffee & Lunch en Kwalitaria in het segment Fastservice - voor het tweede jaar op rij. In de categorie On the Move sleepte Texaco de award binnen dankzij de nieuwe ‘Go Fresh’ formule. In het segment At Work scoort Hutten het best, met name op de gastvrijheid van de medewerkers. In totaal werden 68 foodservice formules door ruim 7.000 recente bezoekers beoordeeld op Beleving & Gastvrijheid, Prijs & Kwaliteit en Loyaliteit.

Een studie onder ruim 1.000 13- tot 20-jarige Amerikaanse tieners bevestigt dat kinderen meer alcohol gaan drinken door het zien van alcoholreclames (eerder bleek dat bij films en sociale media). Tieners die de voorgaande maand geen alcoholreclames hadden gezien, dronken gemiddeld 14 alcoholhoudende dranken per maand. Bij het zien van 300 adstock units (een maat om de hoeveelheid advertenties te kwantificeren) steeg dit naar 33 per maand. Bij meer dan 300 units schoot het alcoholgebruik omhoog, met gemiddeld 55,7 drankjes per 100 adstock units. Zelfregulering op reclame-advertenties door de industrie werkt onvoldoende en is te vrijblijvend, volgens de onderzoekers.

Directeur Menno Reijgersberg van Europe Retail Packing heeft zijn gestolen fruit terug. Uit zijn fruitverpakkingsbedrijf in Ridderkerk werden vorige week 42 pallets vol fruit gestolen met een waarde van €75.000. Reijgersberg liet het er niet bij zitten en zette de sociale media in. Een alerte boer uit Spijkenisse, die op Twitter en Facebook over de roof las, bedacht dat de buit mogelijk was afgeleverd in de opslagruimte die hij verhuurt. RTV Rijnmond meldt dat de pallets met citroenen, limoenen en sinaasappels 'grotendeels bruikbaar' weer terug zijn bij het fruitverpakkingsbedrijf.

Nieuwsuur besteedde gisteren aandacht aan de vele kortingsacties die de Nederland restaurants overspoelen. Consumenten kunnen dankzij aanbieders als de nationale restaurantweek, de IENS Dinner Deals, de AH Restaurantactie, Groupon of Diningcity voor weinig geld uit eten. Voor de restaurateurs is echter de ondergrens bereikt. Chef-kok Imko Binnerts: "Zo'n AH-restaurantactie kost de supermarktketen hoogstens wat pr-kosten, maar de menu-kosten worden volledig door de restaurateur gedragen. [..] Maar zo kan ik niet koken; ik ben Sinterklaas niet. Ik heb mensen in de keuken die een salaris willen, ik moet mijn pand betalen en wil zelf graag ook wat verdienen."

Varkens in Nood hoopt dat boer David, deelnemer aan het nieuwe seizoen van Boer Zoekt Vrouw, zijn plan opgeeft om in Roemenië een varkensfabriek te bouwen en toch maar akkerbouwer wordt. Boer David heeft in Roemenië een oud staatsbedrijf met 13 stallen opgekocht en wil daar een megaboerderij van maken met 2500 varkens per stal. Omdat hij zich in Roemenië nauwelijks aan ‘dure’ welzijnsregels hoeft te houden, krijgen zijn varkens het waarschijnlijk zwaar, schrijft Varkens in Nood in een persbericht. Daarom vraagt de dierenwelzijnsorganisatie het publiek middels een 'lieve brief' boer David te vragen zijn plannen te laten varen.

Het Duitse chemieconcern Bayer heeft opnieuw zijn bod op de Amerikaanse pesticidenproducent en zadenhandelaar Monsanto verhoogd. Het nieuwe bod van $127,50 per aandeel ligt 2% boven het vorige bod en 19% boven de huidige aandelenkoers van Monsanto. Dat is een aanwijzing dat beleggers de deal niet echt zien zitten. Sinds Monsanto in juli het vorige bod van Bayer afwees, zijn partijen 'constructief' met elkaar in gesprek gebleven. Volgens Bayer zijn de onderhandelingen zelfs 'in een vergevorderd stadium'. Ingewijden zeggen dat het nieuwe bod, dat Monsanto waardeert op $65,6 miljard, nog altijd onder de prijs ligt waarmee Monsanto zou willen instemmen.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 september krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

ton voncken

Biogrondstoffen en Groen Gas

Likes vandaag

Yneke Kootstra

Humane gezondheid

Likes vandaag

Joep Goossens

Consument, gepensioneerd

Likes vandaag

Jos Verstraten

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Rene Smit

toerisme & yoga

Likes vandaag

Geert-Jan van der Burgt

Land- en tuinbouw

Likes vandaag