09 jan in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Het aantal varkensslachtingen in de EU kwam van januari tot en met september 2015 uit op ruim 192 miljoen, 1,6% meer dan in die periode in 2015. Dat blijkt uit cijfers van de Europese Commissie. De EC voorzag een jaar geleden in haar prognose voor de varkensmarkt in de eerste drie kwartalen van 2016 een krimp van 2,2% in het aantal varkensslachtingen. Dat schrijft Boerderij. Nederland en Duitsland groeiden en blijken te hebben opgeboden tegen de eveneens groeiende productie in Spanje dat door goede integraties winstgevend buiten de EU kan exporteren. De Belgische productie kromp met 5,7%.

We schreven er al vaak over: bewegen is belangrijker dan sporten en fietsen is minstens zo goed als fitness. Wat je doet, maakt niet zoveel uit als je maar niet blijft zitten, meldt ook de Volkskrant. Lichte inspanningen als schoonmaken, stoeien met de kinderen, grasmaaien en opruimen tellen op tot gezondheidswinst. Dat blijkt effectiever dan iedere dag een half uur sporten terwijl je de rest van de dag zit. Wie 7 à 8 uur zitten per dag zit, verhoogt het risico op vroegtijdig overlijden, weet de krant. De Gezondheidsraad komt deze zomer met een anti-zit norm.

Op de Horecava lanceren vijf garnalenvissers uit Zoutkamp (Groningen) vandaag het nieuwe duurzame garnalenmerk Solt. Ze noemen hun vangstmethode, verwerking en transport duurzaam. Het pellen van de garnalen gebeurt met een speciale pelmachine. De garnalen hoeven hierdoor niet van de Nederlandse kust, via Marokko naar het winkelschap. Daarnaast blijven de garnalen langer vers en hoeven er geen benzoëzuur of andere kunstmatige kleur- of smaakstoffen aan te worden toegevoegd. Dat draagt bij aan de natuurlijke smaak van garnalen, aldus Solt. Zo smaken dus echte Hollandse garnalen echt, zegt Felix Wilbrink.

Starbucks beëindigt op 10 januari zijn 'avond'-programma, Starbucks Evenings in Amerika. Het bedrijf concentreert zijn omzet naast koffie op de lunch en staakt ook de verkoop van bier en wijn in meer dan 400 eigen Starbucks vestigingen in de VS. Franchisers van Starbucks en vestigingen buiten de VS kunnen nog wel alcohol blijven schenken. In 2014 gaf de keten nog aan de verkoop van alcohol uit te willen breiden naar "duizenden" vestigingen. Starbucks wil bier en wijn integreren in het high-end retail format, zoals de Roastery. Het bedrijf plant minstens 20 van dit soort vestigingen met een nieuwe formule te openen.

Per oktober schaft de EU het productie- en exportplafond voor suikerproducenten in de EU af. De ruim 9.000 Nederlandse suikerbietentelers vrezen prijsdalingen zoals in de melkveehouderij, als boeren ongebreideld de suikerproductie gaat uitbreiden. "Het quotum gaf stabiliteit", zegt boer Jasper Roubos in het FD. Albert Markusse, CEO van Suiker Unie, denkt dat 'gecontroleerde groei' Europa gaat sterken in de concurrentie met de goedkopere en minder streng gereguleerde suikerrietproducenten. Alleen Brazilië al produceert het dubbele van de hele EU samen. "Nederlandse boeren leveren meer suiker per hectare én onze fabrieken zijn groter en efficiënter", aldus Markusse.

Supermarktketen Vomar, met 64 winkels actief tussen Utrecht en Den Helder, stopt in Almere met het thuisbezorgen van online bestelde boodschappen. Een paar maanden geleden begon Vomar juist een pilot met de webwinkel en bezorgservice, meldt Distrifood. In een brief aan klanten laat Vomar nu weten dat online boodschappen niet meer thuisbezorgd kunnen worden. De super geeft geen reden voor het besluit. Het is denkbaar dat de snelle opkomst van websuper Picnic, die sinds september in Almere actief is, Vomar de nodige hoofdbrekens rondom het businessmodel van webwinkel en thuisbezorging bezorgt.

Winkelketen HEMA introduceerde vandaag 'meer HEMA', een (digitale) klantenpas. Vaste klanten vragen HEMA al langer om een klantenpas. Om de werkelijke behoefte te toetsen enquêteerde HEMA 1.000 Nederlanders. Enkele bevindingen. Ruim 90% van de Nederlanders koopt graag met korting. Ruim 8o% heeft een of meerdere klantenpassen in zijn bezit. 8% dacht zelfs al een HEMApas te hebben. Natuurlijk kunnen klanten met hun HEMA-klantenpas hetzelfde als bij iedereen: sparen voor kortingen en persoonlijke aanbiedingen. Ook krijgen pashouders extra informatie over producten die ze hebben gekocht. Uniek voor HEMA is de gratis tompouce die deelnemers ontvangen op hun verjaardag.

De pakketten van De Voedselbank zijn in vergelijking met 10 jaar geleden, verser en gevarieerder geworden. Dat komt vooral door de samenwerkingsverbanden met supermarkten en producenten, zegt Pien de Ruig van Voedselbank Nederland in gesprek met NU.nl. Door diezelfde samenwerking verwacht De Voedselbank structureel meer voedsel. En dat is nodig, per 1 januari is de inkomensgrens voor een pakket verhoogd tot €200. Daardoor komen meer mensen in aanmerking voor een pakket, zodat de Voedselbanken verwachten het druk te krijgen dit jaar. Volgens De Ruig hebben Nederlanders nauwelijks last van de kieskeurigheid die een Belgische voedselbank deed besloten te stoppen.

Booking.com-oprichter Kees Koolen, bekend van zijn grootschalige en omstreden veehouderijplannen, investeert €10 miljoen in het Nederlandse bedrijf myTomorrows. MyTomorrows beheert een digitale database waarin experimentele medicijnen, clinical trials, 'early access programs' en ziektebeelden te koppelen zijn voor artsen. Op die manier versnelt de onderneming toegang tot nog niet goedgekeurde medicijnen voor patiënten die 'uitbehandeld' zijn én verkort het de ontwikkelingstijd en kosten voor biotech- en farmabedrijven. "MyTomorrows heeft de potentie een hele industrie op zijn kop te zetten, en een probleem op te lossen dat het leven van veel mensen kan veranderen", zegt Koolen.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 september krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Jopie Duijnhouwer

Likes vandaag

Yneke Kootstra

Humane gezondheid

Likes vandaag

ton voncken

Biogrondstoffen en Groen Gas

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag

Joep Goossens

Consument, gepensioneerd

Likes vandaag